הייתם סמוך לחולה קורונה? אפליקציה חדשה של משרד הבריאות תאתר זאת
האפליקציה מכונה "מגן" כוללת הצלבה של נתוני המיקום של כל מי שהתקין אותה וכך מסייעת לזהות אם הייתם בקרבת חולים או אנשים שזוהו כנושאי הנגיף
- לחצים על משרד הבריאות לצמצם את נוהל "האח הגדול": התראה לפני בג"ץ, דרישה לפרסום הנהלים
- משרד הבריאות יתחיל בפיילוט לניטור מרחוק של חולי קורונה באשפוז ביתי
- הודעות ה־SMS של משרד הבריאות - פתח למתקפות פישינג והונאה
ניתן להפעיל את האפליקציה ברקע וכך לקבל חיווי מדויק. במשרד הבריאות גם ציינו במפורש, כנראה בעקבות הדרישות לשמירה על הפרטיות שעלו בשבועיים האחרונים, שהאפליקציה אינה מעבירה מידע לצד שלישי ושהוא מאוחסן על המכשיר של המשתמש בלבד.
זאת ועוד, בצעד מבורך, האפליקציה עצמה פורסמה בקוד פתוח כך שלכל מי שמעוניין (ומסוגל) יש את האפשרות לעיין בקוד המקור שלה ולבדוק את יכולותיה בעצמו. משרד הבריאות מציין במפורש בתנאי השימוש (שפורסמו בעברית, ערבית ואנגלית) שהעברת מידע לכל גוף אחר מותנית בהסכמה מפורשת של המשתמש. גישה זו עדיפה בהרבה על שימוש באמצעי ניטור ומעקב בידי סוכנויות ביון כפי שהוצע מלכתחילה.
אפליקציית המגן זכתה לגיבוי של קהילת הקוד הפתוח וזאת לאחר שאנשי מקצוע שכנעו את משרד הבריאות שהמעבר למודל הזה יסייע לשפר את האבטחה שלה ואת הפרטיות. עומרי מויאל, מנכ''ל ומייסד Profero, חברת סייבר שביצעה את בדיקת האפליקציה הסביר לכלכליסט שמדובר בפעם הראשונה בה משרד הבריאות אימץ את המודל הזה. "התחלנו את הבדיקה בשבוע שעבר לאחר שהתחילו עם הפרויקט והתעקשנו על המודל הזה מתוך הבנה שהוא יסייע לשמור על רמת אבטחה ופרטיות גבוהה".
התנסות ראשונית באפליקציה חושפת שהיא קלה לשימוש ואינה דורשת כל אינטראקציה. על פניו היא מבצעת את מה שהוצהר לעיל. לאחר ההתקנה במכשיר אנדרואיד, המשתמש נדרש לאשר את הגישה למיקום ולחיבור האינטרנט. ההרשאות האלה מתאימות למה שהאפליקציה מצהירה שהיא מבצעת. היא אינה דורשת הרשאה לרשימת אנשי הקשר למשל או לחייגן המכשיר, כך שלכאורה היא אינה מסוגלת לחטט במידע הפרטי שמאוחסן אצלכם.
אם האפליקציה מזהה דרך הצלבה שאתם בסכנה היא תשלח לכם הודעת פוש על כך. ניתן גם כמובן לקבל את החיווי ישירות מהאפליקציה - אך לכאורה אין זה נדרש. מפתחיה - האגף לבריאות דיגיטלית של משרד הבריאות - גם דאגו לצייד אותה באפשרות להצליב את הנתונים עם היסטוריית המיקומים של המשתמש שנשמרת בגוגל, כך שהיא יודעת גם לספק התראה עד שבועיים אחורה מרגע ההתקנה.
במידה והאפליקציה מזהה שאתם בסכנת הידבקות היא מספקת חיבור ישיר לאתר משרד הבריאות לשאלון שיספק לכם את המשך התהליך. אם אכן נמצא שאתם בסכנה תוכלו לדווח דרכה ישירות דרך טופס הדיווח המקוון שהושק לאחרונה ושמאפשר למשרד לקבל את המידע עליכם.
בתחילת הלילה עלתה ברשת תהיה האם תנאי השימוש תואמים את ההצהרות הראשוניות של משרד הבריאות על שמירת פרטיות המשתמשים. אך מהר מאד התברר שתנאי השימוש הראשוניים שהועלו לאפליקציה (לפחות בגרסה האנגלית) היו שגויים וכעת הם מופיעים עם כל ההגנות והסייגים שמצופים.
ואולם ההשקה עדיין אינה מושלמת. למשל האפליקציה אמנם מפורסמת בדף הנחיתה של אתר הקורונה של משרד הבריאות אך אין מילה עליה בגרסת gov.il של אתר המשרד. זאת ועוד, חיפוש אחריה בחנות גוגל פליי לא מעלה שום תוצאה. ניסינו מספר מחרוזות חיפוש: המגן, קורונה, משרד הבריאות וכו', אך בשום שלב תוצאות החיפוש לא כללו את האפליקציה.
תגובת מערך הסייבר לאפליקציה: "מערך הסייבר הלאומי נענה לפניית משרד הבריאות לסייע בבדיקת רמת המוגנות מפני מתקפות סייבר של אפליקציית 'המגן'. אנשי המערך ערכו בדיקות טכנולוגיות על האפליקציה והתשתיות התומכות אותה, אף בשילוב חוקרי אבטחה מהמגזר הפרטי, והעבירו למשרד הבריאות המלצות הגנה שהוטמעו בפיתוח. על פי חוות הדעת של המערך, ובהתחשב בדחיפות הנושא, רמת ההגנה של האפליקציה משביעת רצון. המערך ימשיך ללוות את היבטי הגנת הסייבר בתקופה הקרובה".
את אפליקציית המגן הרשמית ניתן להשיג לאייפון כאן או למכשירי אנדרואיד כאן