משבר הקורונה
חשיפה: כך יחולקו 1.5 מיליארד השקלים שיעביר האוצר להייטק
חצי מיליארד שקל יועברו לרשות החדשנות עבור חברות הזנק, חצי מיליארד שקל לחברות בינוניות עם מחזור של מתחת ל-400 מיליון שקל בשנה. לגבי חצי מיליארד השקלים הנוספים - טרם הוחלט
אגף התקציבים במשרד האוצר מקצה 1.5 מיליארד שקל לתעשיית ההייטק בישראל, מתוך תוכנית החילוץ של המשק בגובה 80 מיליארד שקל. בשיחת וועידה שערכו אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות ואסף וסרצוג, סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר ובכיר ברשות המסים דובר על החלוקה הפנימית בתוך הענף. בשיחה שאורגנה על ידי ארגון IATI בשיתוף הרשות לחדשנות, השתתפו כ-1,000 יזמים ובכירים בתעשיית ההייטק.
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
- רשות החדשנות תזרים מיידית 650 מיליון שקל להייטק כמענה ראשוני להתמודדות עם המשבר
- שיתוק התיירות מאיים על קיומן של חברות הטרוולטק הישראליות
- חברת ההייטק הוציאה אתכם לחופשה ללא תשלום - מה עם האופציות שלכם?
בשיחה עם גורמים במשרד האוצר הם מפרטים את האופן שבו יחולק התקציב הייעודי לתעשיית ההייטק: "הענף היחידי שמקבל טיפול נפרד הוא ענף ההייטק; להייטק יש מאפיינים ייחודים והוא חשוב מאוד למדינת ישראל. חיפשנו פתרון לשלוש קבוצות בהייטק הישראלי: חברות גדולות, חברות הזנק (סטארט-אפים) וחברות בינוניות.
"כחצי מיליארד שקל יוקצה לרשות החדשנות עבור חברות הזנק במטרה לפתח מסלול ייחודי עבור חברות בשלבים מוקדמים. הבעיה הגדולה היא בחברות בינוניות שפחות מגיעות לרשות לבקש מענקים ומצד שני יש להן בעיה לפנות לקרן הלוואות, מאחר והן לא עומדות בכל הקריטריונים. עבור חברו אלו אנחנו נקים קרן של כחצי מיליארד שקל שתשמש לערבות עבור השקעות. הערבות תהיה להשקעות של גופים מוסדיים בישראל אשר יעבדו בשיתוף עם הקרנות השונות המשקיעות כיום בחברות ההייטק".
לדברי גורמים באוצר, "המינוף של חצי מיליארד שקל לחברות הבינוניות יכול להיות הזדמנות למנף סכום זה להשקעה של כ-5 מיליארד שקל. החברות הגדולות שיש להן מחזור של מעל ל-400 מיליון שקל, נאפשר להן לקחת הלוואות מתוך הקרן של העסקים שעומדת על 8 מיליארד שקל. חצי מיליארד שקל נוספים נמצאים בדיונים על אופן ההקצאה שלהם בשיתוף הרשות לחדשנות".
אתמול הודיעה רשות החדשנות שהחשב הכללי במשרד האוצר אישר תקציב של 650 מיליון שקל לקידום תכניות מחקר ופיתוח. 50 מיליון שקל מתוך הסכום מיועדים למלחמה בקורונה ו-600 מיליון יוזרמו ישירות לחברות שהגישו בקשות לרשות החדשנות מתחילת השנה ואשר הבקשות עליהן יידונו בנוהל מהיר עוד לפני חג הפסח.
"ההייטק במשבר חמור"
בכיר בתעשיית ההייטק אמר לכלכליסט שהיחס שמקבל הקטר של המשק הישראלי הוא ביזיון - מתוך תוכנית של 80 מיליארד שקל רק 1.5 מיליארד שקל . לדברי אותו בכיר שהיה בשיחה, ממשלת ישראל מתעלמת מהפגיעה האנושה בתעשיית ההייטק שאמורה להוציא את המשק הישראלי מהמשבר הקשה שבו היא נמצאת. "אם רק לחשב את כוחה היחסי של התעשיה בתוצר הגולמי, הרי שהיה מגיע לתעשייה לפחות 8 מיליארד שקל, אם לא הרבה יותר. התעשייה נמצאת כרגע במשבר עמוק עם חברות רבות שאין להן מימון ואם לא יקבלו סיוע מיידי הן יקרסו ולא יהיה ניתן להצילן. לכשתגיע ההתאוששות, ההייטק יוביל אותה וחייבים לשמור על התעשייה - התחרות הגלובלית היא אגרסיבית וממשלות אחרות תומכות משמעותית בתעשיית ההייטק שלהן".
ארז צור, יו"ר IATI אמר: ״תעשיית ההייטק ומדעי החיים בישראל במשבר חמור מאוד, שלא נראה כמותו בעבר. יזמנו את השיחה על מנת לייצר לראשונה שיח בלתי אמצעי בין קהילת ההייטק לגופים הממשלתיים, בתוך המשבר שאליו נקלענו. כ-2,800 חברות נרשמו וביקשו להשתתף בשיחה, מתוכן האלף הראשונות שנרשמו לקחו חלק בפועל. המענה שהוצג בשיחה מצד הממשלה הוא חשוב מאוד ומבורך, אך הוא ממש טיפה בים ביחס למצב החברות במשק. אני קורא לממשלה להמשיך להיות קשובה לצרכים הצפים מהתעשייה המקומית ולהזרים כספים נוספים בהקדם, על מנת לאפשר לחברות לשרוד את המשבר הזה ולהיות מנוף הצמיחה של המשק ביום שאחרי, כפי שמצפים ממנו להיות, אחרת תהיה פה קטסטרופה".