$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אוהבים להיות בבית: העבודה מרחוק כאן כדי להישאר

חברות הטכנולוגיה הגדולות לא ממהרות להחזיר את העובדים למשרדים ויש להן סיבה טובה. החודשים האחרונים הדגימו שעבודה מהבית טובה ונוחה יותר לעובדים, לא פוגעת בתפקוד של מרבית החברות ומסוגלת לחסוך כסף למעסיקים אם היא מאומצת כמודל קבוע

עומר כביר 12:0001.07.20
אחת ההשפעות המיידיות של התפרצות הקורונה היתה מעבר של כמעט כל חברות ההייטק לעבודה מהבית. משרדים וחללי עבוודה משותפים נסגרו, רבים מהם עדיין סגורים, והעובדים המירו את הנסיעה היומית והפינוקים במשרד בנוחות של רביצה בבית וקיום פגישות זום בחולצה בלבד, שכמובן אינה נטולת חסרונות שונים.

 

עבודה מהבית עבודה מהבית צילום: שאטרסטוק

 

גם עכשיו, חברות כמו פייסבוק, גוגל וטוויטר הודיעו שאין בכוונתן לפתוח מחדש את משרדיהן בקרוב, או בכלל. אבל האם המעבר לעבודה מהבית הוא שינוי ארוך טווח, תחילתה של מגמה חדשה שתשנה את עולם הטכנולוגיה לשנים לבוא, או רק באמפ זמני שייעלם ביחד עם הנגיף? סקר חדש של Founders Form מנסה להשיב על שאלה זו והממצאים מצביעים על כך שגם בימי הפוסט-קורונה, המשרדים בעולם ההייטק לא ייפתחו כל כך מהר.

 

בסקר השתתפו 328 עובדי סטארט-אפים, 81% מהם מבריטניה ומארה"ב ומרביתם (73%) גייסו ראונד A לכל היותר. כצפוי, רק 16% מהסטארט-אפים לא מציעים כיום לעובדים שום אפשרות לעבוד מהבית, כאשר 52% מאפשרים עבודה מרחוק עם מגבלות מסוימות ו-31% ללא מגבלות כלל. 84% הצהירו שסגרו את משרדיהם לחלוטין בעקבות המגיפה.

 

זה הרקע, העבר. השאלות המעניינות יותר נוגעות לעתיד. למשל, מתי הם מתכננים לפתוח מחדש את המשרדים. 16% אמרו שכבר עשו זאת, ומרבית הנשאלים, 63%, אמרו שיעשו זאת בתקופה הקרובה – תוך חודש עד שלושה חודשים (36%) או תוך חצי שנה (27%). ואולם, 9% אמרו שלא יפתחו את המשרד בחצי השנה הקרובה לפחות, אפילו אם המממשלה תקבע שבטוח לעשות זאת, ו-10% סגרו את המשרדים לצמיתות. מדובר במספר מרשים – אחד מכל חמישה סטארט-אפים עבר למודל של עבודה מהבית לטווח ארוך או קבוע. זה נתון שצריך להטריד במיוחד חברות כמו WeWork.

 

שאלה משמעותית נוספת היא האם המשיבים מרגישים צורך לשוב למשרד, וכאן 53% השיבו בברור שלא. כלומר, גם מקרב הסטארט-אפים שמתעדים לשוב למשרדיהם יש שלא רואים צורך בכך – תשובה שספק אם היתה מתקבלת קודם לקורונה. מעניין יותר: מבין אלו שהשיבו שהם מרגישים צורך לשוב למשרד, 66% אמרו שהצורך הוא לא קריטי מבחינה עסקית. כלומר, לא חשוב להמשך פעילות החברה ונובע יותר אולי משיקולים כמו "העובדים שלי רוצים מרחב גדול יותר מהבית שלהם", "מתגעגעים לכוח של פתרון בעיות פנים מול פנים", "בניית צוות ולכידות חברתית", "אפשרות לתמוך בעובדים בתחילת הקריירה שלהם", "חברי צוות אומרים שהם לא יכולים לעבוד לבד בדירותיהם" ו"משרד נותן לחבר צוות סביבת 'מועדון חברים' לחלוק בירה ולבצע סיעור מוחות".

 

עבודה מהבית עבודה מהבית שאטרסטוק

 

אלו שיקולים מעניינים, כי הם פותחים דלת למגוון פתרונות יצירתיים ארוכי טווח שונים מהמודל המסורתי של הגעה למשרד כל יום ובשעות קבועות. למשל, הגעה למשרד רק בחלק מהשבוע (מה שיאפשר לעבור למשרדים קטנים יותר ולצמצם בהוצאות נלוות), או מעבר ממשרד מרכזי שאליו מגיעים עשרות או מאות עובדים מכל האזור למשרד סופר-מקומי שמשמש רק לפגישות או לעבודה של צוות קבוע וקטן שגר בקרבתו.

 

ואכן, 87% מהמשיבים אמרו שהם מתעדים לשנות את האופן והמקום שבו הם עובדים: 48% הצהירו שהם יאמצו סידורי עבודה גמישים יותר (כמו ימים קבועים לעבודה מהבית), 33% אמרו שיאמצו גישה סינרגית ששמה דגש על עבודה מהבית ועושה שימוש במשרד רק לפגישות מפתח או סדנאות ו-4% אמרו שיעברו לעבודה מהבית באופן מלא.

 

זה משתלב עם הצהרת 68% מהנשאלים אמרו שהם יכולים לבצע 100% מהעבודה שלהם מרחוק, ו-24% אמרו שהם יכולים לבצע מרחוק 75% מהעבודה שלהם. בקרב הרוב המכריע של החברות התגבשה הבנה שלא צריך להגיע למשרד כדי לבצע את הרוב המכריע של העבודה.

 

בנוסף, 55% אמרו שבעקבות המעבר לעבודה מרחוק הם עובדים יותר שעות מהרגיל, ו-30% עובדים את אותו מספר שעות. ולא מדובר רק בשעות עבודה ריקות: 53% אמרו שהתפוקה שלהם היתה גדולה יותר לעומת העבודה במשרד, ו-15% אמרו שהיא היתה זהה. זה לא להיט לעובדים לעבוד יותר זמן מהרגיל, אבל מבחינת מעסיקים שאולי חוששים שמעבר לעבודה מהבית יפגע בהיקף העבודה אלו ממצאים מרגיעים. גם מבחינת העובדים ההעדפה המובהקת היא לא לחזור למודל הקודם. 81% אמרו שהם מעדיפים מודל משולב של עבודה מהמשרד והבית ו-11% רוצים לעבוד באופן בלעדי מהבית. במודל משולב אם יוכלו לבחור 51% אמרו שיעדיפו להעביר את מרבית ימי העבודה בבית (31% שלושה ימים, 9% ארבעה ימים ו-11% חמישה ימים).

 

עבודה מרחוק עבודה מרחוק צילום: שאטרסטוק

 

 

לגבי טיב העבודה, הנשאלים התבקשו לדרג בסולם של 1 עד 5 (1 מאוד לא מסכים, 5 מאוד מסכים) הצהרות שונות, והתשובות מראות שגם בהבטים פרטניים יותר יש העדפה ברורה לעבודה מהבית. למשל, "העבודה שאני מבצע מהבית זוכה לאמון כמו העבודה במשרד" (ציון ממוצע של 4.3), "אני יכול לבצע ביעילות עבודה אישית" (4.5), "אני יכול לעבוד ביעילות בקבוצות קטנות" (3.8), או "אני יכול ללמוד מעמיתים" (3.2) מנגד, ההצהרה "אני יכול לעבוד ביעילות בקבוצות גדולות" זכתה לציון נמוך יחסית של 2.9.

 

מה לגבי המצב הנפשי של העובדים מהבית? בחלק זה בסקר התבקשו הנשאלים לדרג בסולם של 1 עד 10 (1 השפעה שלילית, 5 אין השפעה, 10 השפעה חיובית) את תשובותיהם. השאלה האם הבריאות הנפשית שלך הושפעה בעקבות עבודה מרחוק בזמן הקורונה זכתה לציון ממוצע של 5.5. השאלה איך תושפע הבריאות הנפשית שלך אם תמשיך לעבוד מרחוק לטווח ארוך. זכתה לציון של 5.7. כלומר, למעבר לעבודה מהבית יש בגדול השפעה זניחה על בריאות העובדים, וגם זו נוטה לצד החיובי. עם זאת, יש לא מעט משיבים שדיווחו על פגיעה בבריאותם הנפשית, מה שמחייב מעסיקים לפתח פתרונות בעבורם.

 

 

עבודה מהבית עבודה מהבית צילום: שאטרסטוק

 

המעבר הנרחב לעבודה מהבית היה כורח המציאות בחודשים האחרונים, תוצאה של תגובה למצב חדש ומפחיד והצורך למצוא פתרון מהיר. השינוי הזה דחף חברות למצב שהן לא היו מאמצות בקלות קודם לכן, ועתה הוא מעלה כמה תובנות מעניינות: מרבית העובדים מעדיפים לעבוד מהבית, לפחות חלק מהזמן, סבורים שהם עובדים יותר ובתפוקה גדולה יותר ומצליחים להשלים ללא קושי מיוחד את מרבית המשימות שלהם. גם בחברות השונות מבינים את זה, לא ממהרים לפתוח מחדש את המשרדים במתכונת המסורתית ובוחנים פתרונות יצירתיים שבתחילת 2020 אפילו לא היו על הפרק.

 

החודשים האחרונים הדגימו שעבודה מהבית טובה ונוחה יותר לעובדים, לא פוגעת בתפקוד של מרבית החברות, מסוגלת לחסוך כסף למעסיקים אם היא מאומצת כמודל קבוע (לא צריך להחזיק משרדים כלל, או מעבר למשרדים קטנים הרבה יותר), ויש לה גם לא מעט הטבות היקפיות כמו צמצום פליטת גזי חממה (49% מהמשיבים הצהירו על זמן נסיעה משמעותי לעבודה של לפחות חצי שעה לכל כיוון, ועוד 32% נדרשים לנסיעה של לפחות 16 דקות לכיוון). העבודה מהבית אולי התחילה ככורח המציאות, אבל ממצאי הסקר מעלים שהיא יכולה להפוך למשהו קבוע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x