פוליטיקאים בקטלוניה הוזהרו כי תוכנת הריגול של NSO הותקנה בטלפונים שלהם
יו"ר הפרלמנט של קטלוניה רוג'ר טורנט ושני פוליטיקאים בכירים נוספים התומכים בעצמאות לאזור, עודכנו בעקבות תחקיר עיתונאי כי בשנה שעברה הותקנה בטלפונים שלהם תוכנת הריגול, המיוצרת על ידי חברת NSO הישראלית. החברה מתעקשת כי היא מוכרת את התוכנה לממשלות על מנת שיוכלו לעקוב אחר פושעים וטרוריסטים בלבד
פוליטיקאים בכירים בקטלוניה הוזהרו כי תוכנת ריגול הותקנה על הטלפונים הניידים שלהם, כך חושף העיתון הגרדיאן הבריטי. לפי התחקיר, שבוצע ביחד עם העיתון אל פאיס הספרדי, יו"ר הפרלמנט של קטלוניה רוג'ר טורנט ושני פוליטיקאים בכירים נוספים התומכים בעצמאות לאיזור, עודכנו כי בשנה שעברה הותקנה בטלפונים שלהם תוכנת הריגול, המיוצרת על ידי חברת NSO הישראלית, שמתעקשת כי היא מוכרת אותה רק לממשלות על מנת שיוכלו לעקוב אחר פושעים וטרוריסטים.
- בית המשפט דחה את העתירה לבטל את רישיון הייצוא של NSO
- פייסבוק החזירה לפעילות את החשבונות של עובדי NSO בפייסבוק ובאינסטגרם
- אמנסטי: תוכנת הריגול של NSO שימשה את הרשויות במרוקו לרגל אחר עיתונאי חוקר
לפי תביעה שהוגשה בארה"ב, תוכנת הריגול מנצלת נקודת תורפה באפליקציית ווטסאפ ומעניקה למפעילים גישה לכל התכנים בטלפון הנייד, כולל מיילים, הודעות טקסט ותמונות. התוכנה מאפשרת למתקינים גם להפעיל את המצלמה ולהקליט שיחות.
טורנט הוזהר על המצב על ידי חוקרים מסיטיזן לאב באוניברסיטת טורונטו שעבדו ביחד עם ווטסאפ. לדבריו, אין ספק ש"מדינת ספרד" עומדת מאחורי ההתקפה, וכי היא קרוב לוודאי נערכה בלי לקבל אישור משפטי.
לפי ההערכות בווטסאפ, ההתקפה ארעה במשך שבועיים בין אפריל ומאי השנה שעברה, אז 1,400 משתמשים נפלו קרבן לתכנת הריגול פגסוס של NSO. בין המותקפים נמנים עיתונאים בהודו, פעילי זכויות אדם במרוקו, דיפלומטים ובכירים בממשלות.
בעקבות זאת הגישה ווטסאפ בארה"ב את התביעה נגד החברה הישראלית, שטענה בתגובה כי התוכנה נמכרת רק לממשלות לצרכי מעקב אחר טרוריסטים ופושעים אחרים. עד כה דווח כי התכנה הבעייתית שימשה ממשלות כמו סעודיה ומקסיקו, אך זו הפעם הראשונה שנטען כי ממשלה באירופה השתמשה בתכנה של NSO. "זה לא טוב שמרגלים אחרי פוליטיקאים בדמוקרטיה", אמר טורנט. "זה גם לא אתי לבזבז כמות נכבדת של כספי הציבור לרכישת תכנה שיכולה לשמש ככלי לרדיפת מתנגדים פוליטים".
הפוליטיקאים הנוספים בקטלוניה שלפי ההערכות נפלו קרבן להתקפה הם אנה גבריאל, ששימשה כחברת פרלמנט בקטלוניה מטעם מפלגת CUP מהשמאל הקיצוני, ומתגוררת כיום בשוויץ לאחר שברחה מספרד בשל מעורבותה בארגון משאל העם על עצמאות קטלוניה. הקרבן הנוסף הוא ג'ורדי דומינגו, פעיל בתנועה לעצמאות קטלוניה. עם זאת, הוא מסר בתגובה כי אינו מחשיב את עצמו לדמות מרכזית במאבק ולהערכתו היעד האמיתי הוא עורך דין בולט בעל שם זהה שעזר לנסח את חוקת קטלוניה.
ממשרד ראש הממשלה הספרדי נמסר בתגובה: "לממשלה אין שום ראיות לכך שיו"ר בית הנבחרים של קטלוניה רוג'ר טורנט, חברת הפרלמנט לשעבר אנה גבריאל והפעיל ג'ורדי דומינגו היו יעדים להתקפות באמצעות הטלפונים הניידים שלהם. יתרה מכך, עלינו לציין שכל פעילות הקשורה לטלפונים הניידים תמיד מבוצעת בתיאום עם רשויות החוק הרלוונטיות".
בתשובה לבקשה לקבלת תגובה על הדיווח נמסר מ-NSO כי הם פועלים בהתאם "למדיניות בתעשייה", וכי הם אינם יכולים לאשר או להכחיש אילו רשויות משתמשות בטכנולוגיה בשל ענייני חיסיון. "אנחנו מודים לכם שהבאתם את העניין הזה לתשומת לבנו. בהתאם למדיניות זכויות אדם שלנו אנחנו מתייחסים ברצינות לאחריות שלנו ובמקרה הצורך נפתח בחקירה".