$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אפל רוצה ללמד את העולם שיעור בקיימות

החברה הציגה תוכנית נרחבת לאיזון מלא בכל פליטות הפחמן שלה עד 2030 ומוכיחה שפתרונות למשבר האקלים לא רק שלא פוגעים בכלכלה אלא אף יכולים לתמרץ אותה

עומר כביר 11:4822.07.20
אחת הטענות האהובות על מכחישי משבר האקלים היא שהפתרונות השונים למשבר, אלו שנועדו להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות באמצעות הפחתה דרמטית של פליטת גזי חממה, יהיו אסון כלכלי. הם יפגעו בתעשיות, יחסלו מספר עצום של משרות ויכניסו את הכלכלה העולמית למיתון מתמשך. מחקרים שונים ניסו להפריך טענות אלו, וכמובן שצעידה לעבר משבר אקלים היא בעצמה יכולה להיות אסון כלכלי (למשל, אחת ההשלכות של משבר האקלים היא יותר מגיפות כמו זו הנוכחית , שכמובן הביא למיתון כלכלי רציני).

 

אבל מחקרים הם מחקרים, לא פעם עניין אקדמי שקל בעבור מי שרוצה בכך לזלזל או להתעלם ממנו. הרבה יותר קשה לזלזל במציאות, ואת זו מספקת עתה אפל בדמות תוכנית נרחבת לאיזון מלא בכל פליטות הפחמן שלה עד 2030, שמדגימה שאימוץ אגרסיבי של פתרונות למשבר האקלים לא רק שלא פוגע בכלכלה אלא גם יכול לתמרץ אותה – אפילו כשתעשיות נוספות, ובפרט חברות דלקי מאובנים, נפגעות מכך.

 

טים קוק מנכ"ל אפל טים קוק מנכ"ל אפל צילום מסך: מתוך WWDC 2020

 

לפי התוכנית של אפל, החברה תגיע לאיזון מלא בפליטות פחמן בכל שרשרת האספקה והמוצרים שלה עד סוף העשור. מדובר בהתחייבות רחבת היקף (אם כי לא בהכרח הרחבה מכולן בקרב ענקיות הטכנולוגיה), ובגלל הגודל והיקף הייצור של אפל, עמידה בה יכול להשפיע גם על פליטות גזי חממה בשרשרת האספקה והמוצרים של חברות אחרות.

 

נכון להיום, הפעילות התאגידית של אפל כבר מאוזנת מבחינת פליטות הפחמן שלה. כלומר, היקף פליטות גזי החממה מהמשרדים והחנויות של אפל נמוכה מאוד וזהה לכמות הפחמן שנלכד באמצעים שונים כמו עצים ששותלת החברה. הדבר מתאפשר, בין השאר, הודות לתוכנית שאפתנית להעברת כל מתקניה ל-100% אנרגיה מתחדשת, שהושלמה ב-2018. ואולם, אפל גם אחראית לפליטות פחמן משרשרת האספקה המורכבת שלה ומייצור המכשירים השונים שלה, דבר שזיכה את החברה בלא מעט ביקורת.

 

מטה אפל בקליפורניה פועל על אנרגיה מתחדשת מ-2018 מטה אפל בקליפורניה פועל על אנרגיה מתחדשת מ-2018

 

עתה משיבה אפל לביקורת, ומתחייבת שעד 2030 כל הפעילות שלה – כולל שרשרת הייצור והאספקה והמכשירים שלה לכל אורך מחזור החיים שלהם – תגיע לאיזון מלא בפליטות פחמן. המשמעות, אומרת החברה, היא שלכל מכשיר שתמכור החברה תהיה אפס השפעה אקלימית.

 

"לעסקים יש הזדמנות משמעותית לסייע לבנות עתיד בר-קיימא יותר, אחד שנולד מדאגה משותפת לכוכב הלכת שאנו חולקים", אמר המנכ"ל, טים קוק, בהודעה לעיתונות. "החדשנות שמניעה את המסע הסביבתי שלנו טובה לא רק לכוכב הלכת – היא עשרה לנו ליצור מוצרים עם צריכת אנרגיה יעילה יותר וליצור מקורות אנרגיה נקיים בכל העולם. פעילות אקלימית יכולה להיות הייסוד לעידן חדש של חדשנות, יצירת משרות וצמיחה כלכלית יציבה. עם המחויבות שלנו לאיזון פחמני, אנחנו מקווים להיות האדווה במים שיוצרת שינוי גדול הרבה יותר".

השרתים של אפל פועלים על אנרגיה מתחדשת השרתים של אפל פועלים על אנרגיה מתחדשת צילום: Apple

 

התוכנית של אפל כוללת שתי אסטרטגיות מרכזיות: הפחתת פליטות הפחמן מפעילותה ב-75% עד 2030, ופיתוח פתרונות חדשניים להסרת פחמן מהאטמוספירה שיקזזו את ה-25% הנותרים. לצורך כך מתכננת אפל מגוון מהלכים בתחומים שונים. אחד מהם הוא עיצוב מוצר דל-פחמן, שבמרכזו שימוש בחומרים ממוחזרים או דלי פחמן במוצריה וקידום מחזור. בהקשר זה יצרה אפל רובוט מחזור שמסוגל לפרק רכיבים שונים באייפון ולחלץ מהם חומרים לשימוש חוזר, הקימה מעבדה באוסטין, טקסס לפיתוח טכנולוגיות מחזור למוצרי אלקטרוניקה, ומרחיבה משמעותית את השימור בחומרים ממוחזרים במכשירים שלה.

 

תחנות הרוח של אפל תחנות הרוח של אפל צילום: Apple

 

בכל הנוגע לצריכת אנרגיה, אפל מתעדת בין השאר להשקיע 100 מיליון דולר בהאצת פרויקטי התייעלות אנרגטית בקרב ספקיה. בנוסף, 70 מספקי החברה כבר התחייבו לעשות שימוש ב-100% אנרגיות מתחדשות. אם יעמדו הספקים בהתחייבות זו תמנע פליטה של 14.3 מיליון טון פחמן דו-חמצני בשנה, שווה ערך להורדת 3 מיליון מכוניות מהכביש כל שנה. אפל גם בנתה מתקני אנרגיה מתחדשת במקומות כמו אריזונה, אורגון ואילינוי שמספקים 80% מצריכת האנרגיה של מתקני אפל, שווה ערך ל-150 אלף בתים. בעולם, אפל בונה את אחד ממתקני האנרגיה הסולארית הגדולים בסקנדינביה, וכן פרויקטים שיספקו חשמל לקהילות בפיליפינים ובתאילנד. 

 

התחנות הסולאריות של אפל התחנות הסולאריות של אפל צילום: Apple

 

 

כן מתעדת אפל לצמצם פליטות באמצעות שיפורים טכנולוגיים בהליך עיבוד החומרים שבהם היא משתמשת. במסגרת זו, החברה מקדמת את פיתוח הליך התכת האלומיניום נטול הפליטות הראשון אי-פעם, בשיתוף עם שני ספקיות אלומיניום שלה, שתוצרים שלו כבר משולבים בדגם המקבוק פרו 16 אינץ' העדכני. בצד הסרת הפחמן משקיעה אפל בשיקום והגנה על יערות ומערכות אקולוגיות בכל העולם, ובהן שיקום סוואנות בקניה ויערות מנגרובים בקולומביה. כן סייעה החברה להגן על מיליון אקר של יערות בסין, ארה"ב, קולומביה וקניה.

 

אפל מקבוק פרו אפל מקבוק פרו צילום: מסך אתר אפל

 

התוכנית של אפל אינה מושלמת. "מה שאפל עשתה זה רק ההתחלה של אסטרטגיה בצד הסרת הפחמן", אמר לניו יורק טיימס ד"ר סימון ניקולסון, מנהל המכון למשפט ומדיניות הסרת פחמן באמריקן יוניברסיטי. "החזקת פחמן ביערות לשנה או שנתיים לא מספיקה. צריך לשמור אותו ביערות לטווח ארוך, מאות שנים". וחרף זאת, היא אחד הדברים השאפתניים שנראו מהמגזר הפרטי, ומחוצה לו, וכוללת יעדים שאפתניים הרבה יותר מאלו שלדברי מדענים נחוצים על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות (הורדת הפליטות במחצית עד 2030, איזון מלא עד 2050). גם בלי אמצעי הקיזוז שמתכננת אפל, החברה צפויה לצמצם אבסולוטית את הפליטות שלה בהיקף גדול מהדרוש עד 2030.

 

ואי אפשר להתעלם גם מהאימפקט שיהיו למהלכים של אפל על התעשייה בצורה רחבה יותר. ספקים רבים של אפל עובדים עם חברות אחרות. אם המתקנים שלהם נמצאים באיזון פחמני, זה אומר שגם היקף הפליטות בשרשרת הייצור של שחקניות אחרות יירד משמעותית. מתהליכים כמו התכת אלומיניום ללא פליטות פחמן יכולות ליהנות גם חברות אחרות שעושות שימוש במתכת במוצריהן. הדבר נכון לפיתוחים שונים שמקדמת החברה, למשל באמצעות הקמת אקסלרטור לסטארט-אפים שפועלים למציאת פתרונות בתחום שרשרת האספקה. אפל גם מוכרת עודפי חשמל מאנרגיות מתחדשות לקהילות סמוכות, וכך מסייעת להקטין את חלקם של דלקי מאובנים ברשת החשמל.

 

התוצאה ההקפית תהיה רחבה הרבה יותר מאשר הפעילות של אפל עצמה. עם זאת, אסור שהדבר יוביל לוויתור לחברות טכנולוגיה אחרות שיכולות וצריכות לעשות הרבה יותר ממה שהן עושות כעת (צעד ראשון, חשוב ופשוט: להפסיק לספק שירותים שמסייעים לחברות דלקי מאובנים בחיפוש, הפקה והפצה. צעד שני: להפסיק לתרום למכחישי אקלים.

 

אבל חשוב לא פחות הוא הדוגמה שהתוכנית מהווה לכך שאין בהכרח סתירה בין תיקול משבר האקלים לצמיחה כלכלית. רק תראו כמה מיזמים, חברות וחידושים מקדמת החברה לצורך העמידה ביעדים: סיוע לסטארט-אפים צעירים, עבודה עם ספקים ותיקים ותמיכה בשדרוג המתקנים שלהם, פיתוח מגוון הליכים חדשניים בשלבים שונים בשרשרת האספקה שלה, דגש על קידום אוכלוסיות לא מיוצגות ואזורים מוחלשים, אפילו עבודה והשקעה עם ארגונים סביבתיים. זו לא רק תוכנית, זה אקוסיסטם כלכלי שיכול להזניק צמיחה במגוון תחומים ומגזרים בכל העולם, לא פעם בדגש על אנשים וגופים שסובלים מנחיתות כלכלית.

 

האם יהיו מי שייפגעו משינויים כאלו? סביר להניח שכן, ובראשם כמובן חברות דלקי מאובנים שהשוק הפוטנציאלי שלהן רק הולך ומצטמק. אבל מנגד, כפי שהתוכנית של אפל מדגימה, התמודדות אגרסיבית עם משבר האקלים יכולה להביא לצמיחה של תעשיות חדשות, חברות חדשות, יזמים חדשים, קהילות חדשות. וזה עוד בלי שדיברנו על כל התועלת העקיפה שנגרמת כתוצאה מהפחתת זיהום האוויר (4 מיליון מקרי מוות בשנה), הן בבריאות של אנשים והן בצמצום ההוצאות על בריאות כתוצאה.

 

אז בפעם הבאה שאיזה דמגוג מתחיל להתבכיין על הפגיעה הכלכלית שתגרם אם ננסה להציל את כוכב הלכת שלנו, לא צריך להראות לו מחקרים אקדמיים או הערכות מורכבות. מספיק לשלוח לו קישור לפרטי התוכנית של אפל, על כל ההטבות הכלכליות שנגזרו ממנה. אם זה לא יעשה את העבודה, כנראה שהוא כבר מקרה אבוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x