מהמורה בדרך לרכישת טיקטוק: מיקרוסופט ובייטדאנס ממתינות לבית הלבן
המגעים בין השתיים על רכישת פעילותה של אפליקציית טיקטוק בארה"ב הוקפאו עד להחלטת הבית הלבן בנוגע להחרמת הפעילות של האפליקציה בשטחה
המגעים בין מיקרוסופט לבייטדאנס הסינית על רכישת
פעילותה של אפליקציית טיקטוק בארה"ב הוקפאו
כאשר הצדדים מנסים להבין מהי עמדת הבית הלבן בנוגע להחרמת פעילותה בארה"ב. על פי הדיווח של הוול סטריט ג'ורנל
אמש (שבת), המגעים לא הופסקו לחלוטין, אך כל עוד עמדתו הרשמית של טראמפ, שהודיע שהוא מתנגד לעסקה אינה ברורה הצדדים כנראה מעדיפים להמתין עד שהאווירה תתבהר.
קראו עוד בכלכליסט:
- טראמפ אובססיבי לטיקטוק ולא בהכרח מהמניעים הנכונים
- רכישת טיקטוק: האם מיקרוסופט בדרך להפוך לענקית מדיה חברתית?
- לא רק מיקרוסופט: מי עוד מתעניינים ברכישת טיקטוק?
טראמפ הודיע שהוא דורש מטיקטוק לוויתורים בהתנהלותה. כך למשל ישנה דרישה שהחברה תוסיף כ-10 אלף משרות נוספות בשלוש השנים הקרובות. אך עם זאת עדיין לא ברור אם הסכמה לדרישות האלה תשנה את עמדת הבית הלבן בנושא. מעבר להוספת המשרות, מייסד בייטדאנס ז'אנג יימינג, אף הודיע שהוא מוותר על אחזקותיו באפליקציה במסגרת כל עסקה שתושלם זאת בהמשך לדברי טראמפ. מקור הסביר שכוונתו היתה לשמור על אחזקה מינימלית באפליקציה לפני שפורסמה עמדת הבית הלבן.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: איי פי
לא ברור עדיין אם המהלכים של טראמפ מיועדים להקל על המו''מ מול מיקרוסופט או לקבוע מדיניות כללית שעשויה להיות מורחבת לאפליקציות וחברות סיניות נוספות שפעילות בארה"ב. על פי הערכות מוקדמות יותר היתה אפשרות שהעסקה תושלם כבר ביום שני, אך כעת הדברים ייאלצו להמתין. בהצהרה שנמסרה אתמול מהבית הלבן נאמר שלממשל יש עדיין "דאגות רבות בכל הנוגע לאיום שטיקטוק משיתה על הביטחון הלאומי".
למרות שהצדדים מצפים לכך שטראמפ יחזור בו מדבריו, על פי הצהרותיו עד כה ניכר שהוא מעדיף שפעילותה של טיקטוק תיאסר לחלוטין בארה"ב. ההודעות השונות שפורסמו על ידי גורמים בבית הלבן מהווים ככל הנראה רמז לכך שהדעות חלוקות בקרב בכירי הממשל בכל הנוגע לפעילותה של טיקטוק או לעסקת מכירה של האפליקציה למיקרוסופט. מקורות המקורבים לדיונים מסרו שמזכיר המדינה מייק פומפאו ושר האוצר סטיבן מנוצ'ין הביעו דעה חיובית בכל הנוגע להשלמת העסקה.
קווין מאייר מנכ"ל טיקטוק צילום: גטי אימג'ס
הסיבה לעמדה המעורבת הזו של הממשל האמריקאי נובעת מהדאגה שהחרמת האפליקציה והסרתה יעוררו את זעמם של מיליוני המשתמשים הצעירים האמריקאים שלה. בהתחשב בכך שהבחירות לנשיאות קרובות כל כך, כנראה שבכירי מטה הבחירות של הנשיא מודאגים שמהלך מעין זה עשוי להביא צעירים רבים להצביע ליריבו הדמוקרטי. טיקטוק נהנית מבסיס משתמשים שני רק ליוטיוב בקרב צעירים בגילאי בית ספר. קרוב ל-60% בממוצע של משתמשות בגילאי 9 עד 17 התקינו את האפליקציה כך לפי נתוני חברת המחקר Jiminy מפברואר שעבר. והנתונים עשויים להיות אף גבוהים יותר כיום בחסות סגר הקורונה שהופעל בארה"ב בחודשים האחרונים. על פי נתוני טיקטוק לאפליקציה יש כ-100 מיליון משתמשים בארה"ב, אך לא ברור כמה מהם אכן פעילים בה.
סאטיה נאדלה מנכ"ל מיקרוסופט צילום: גטי
ההתנגדות הנחרצת ביותר לעסקה מגיעה כפי הנראה מצד יועץ הסחר פיטר נבארו וגורמים נוספים בסביבתו. לפי הצהרות קודמות שלו הוא אינו מאמין שמכירת האפליקציה לגורם אמריקאי פותרת את נושא האיום הביטחוני שהיא מהווה. הבעיה העיקרית של הממשל היא שכל עוד האפליקציה פועלת בחסות חברה סינית היא מחויבת לדיני האינטרנט המחמירים של סין שמאפשרים לבייג'ינג גישה חופשית לנתונים שהיא מאחסנת בשרתיה. מנגד בטיקטוק הסבירו שנתוני המשתמשים האמריקאים מאוחסנים בשרתים בווירג'יניה וסינגפור, כאשר האחרונה נחשבת לבעלת ברית קרובה של ארה"ב. ואולם אין שום דרך לוודא שנתונים אלה לא מועברים לאחר מכן למקומות אחרים. השלטון הסיני ידוע בשימוש הנרחב שהוא עושה בכלי ביג דאטה כדי למטב נתונים שונים לצרכיו.
גישה לנתוני שליש מהאזרחים האמריקאיים מהווה ככל הנראה פרשת קו מים עבור הבית הלבן. זאת למרות שעד כה לא סופקו הוכחות חד משמעיות שבייג'ינג אכן עושה שימוש בנתוני האפליקציה. לטיקטוק יש גרסה סינית מקומית שפועלת באופן עצמאי מהגרסה הבינלאומית שפועלת תחת הובלתו של קווין מאייר, המנכ''ל האמריקאי שמונה לתפקיד לאחר ששימש כבכיר בדיסני במשך שנים רבות. ויקטוריה פאפאס, מנהלת פעילות האפליקציה בארה"ב שחררה הצהרה אתמול בטיקטוק ובה אמרה שהאפליקציה לא "הולכת לשום מקום". בנוסף היא הודיעה שהחברה מוכנה להוסיף 10 אלף משרות חדשות כפי שהממשל דרש, זאת בנוסף ל-1,500 העובדים שלה. רמז דק לכך שחרם על האפליקציה יגרום לפיטוריהם, מהלך שעשוי להיות בעייתי בתקופה הנוכחית בה הכלכלה האמריקאית הצטמקה.