משרד התקשורת מתכונן לסגור את דור 2 ו-3 בסלולר תוך חמש שנים
תחילה ייאסר ייבוא מסחרי של מכשירים שנכנסו לשימוש בשנות ה-90, המהווים כ-26% מהמכשירים בשוק. לאחר מכן יימנע חיבורם לרשת. בין האתגרים: שדרוג מכשירים למערכות כמו שערים חשמליים ומעבר של חרדים וקשישים לטלפונים מתקדמים
משרד התקשורת שוקל לקבוע מתווה לסגירת טכנולוגיות ישנות ברשתות הסלולר (דור 2 ודור 3) בהליך מדורג שיימשך חמש שנים. מדובר במכשירים שנכנסו לשימוש בשנות ה-90.
- אושר מערך התמריצים הראשון בדור ה-5: הפחתת סכומי אגרות התדרים
- סלקום מצטרפת ל-HOT: מובילה לעליית מחירי הסלולר דרך הדור ה-5
- הדור החמישי בסלולר יחל לפעול היום בישראל באופן רשמי
טכנולוגיות הסלולר שפועלות כיום בישראל הן דור 2 (GSM), דור 3 (UMTS) ודור 4 (LTE), כאשר לאחרונה החלו החברות לפרוס אנטנות דור 5 (5G). החברות סלקום, פרטנר ו-HOT מובייל מספקות שירותים בדור 2 ו-3, כאשר פלאפון מספקת שירותים בדור 3.
בשלב הראשון, ייאסר ייבוא מסחרי של מכשירים סלולריים התומכים בטכנולוגיות הישנות, לאחר ה-1 ביולי 2021. בשלב השני, ימנע חיבורם לרשת של מכשירים סלולריים התומכים בטכנולוגיות הישנות, ומהווים כ-26% מהמכשירים בשוק הישראלי, החל מה-1 ביולי 2022. בשלב השלישי יסגרו סופית רשתות דור 2 ודור 3 ב-31 בדצמבר 2025.
סגירת הטכנולוגיות הישנות ברשתות תאפשר ביצועים טובים יותר בטכנולוגיות המתקדמות, אך היא צפויה להיתקל באתגרים רבים. ראשית, ישנם מכשירים רבים המחוברים לרשת סלולרית בדור 2 ו-3 בתחומים כמו תחבורה, בריאות, אוטומציה תעשייתית, חקלאות, מערכות בקרה ושליטה, אבטחה, ועוד. לדוגמה, שערים חשמליים לחניונים, מכשירי איתור ברכבים ומכונות שתייה ומזון אוטמטיות. סגירת הטכנולוגיות הישנות תחייב עדכון או שדרוג ציודי הקצה כאשר לפי נתונים שבידי המשרד קיימים כיום מעל מיליון יחידות קצה בכל הרשתות.
בעיקר חרדים וקשישים ייפגעו מהמהלך
בנוסף, יש אוכלוסיות מסוימות כמו חרדים, קשישים וילדים, העושות שימוש בטלפון רק למטרת שיחות והודעות ולכן מעוניינים להצטייד במכשירי טלפון פשוטים וזולים. לפי המשרד קיימים היום מעל 2 מיליון מכשירים שאינם תומכים בטכנולוגיות המתקדמות. אוכלסיות אלה ידרשו לעבור בתוך חמש שנים לטלפונים אחרים, אך המשרד מציין כי עלויות מכשירים אלה בטכנולוגיות המתקדמות נמוכות בהשוואה לעלויות מכשירים "חכמים" ועומדות על מאות שקלים בודדים בלבד.
כמו כן, צפויה פגיעה בתיירים המגיעים לישראל ואוחזים במכשירי טלפון בטכנולוגיות ישנות. להערכת המשרד, על רקע המגמה של סגירת רשתות מטכנולוגיות ישנות בעולם, נושא זה לא צפוי להוות בעיה משמעותית בתוך מספר שנים. מבחינת החברות המהלך מיטיב עימן, שכן זה יחסוך להן תחזוקה של רשתות ישנות עם מעט משתמשים ויפחית להן תשלום אגרות על אותם התדרים.