דו"ח טכנולוגי
הרשתות החברתיות זרקו את טראמפ, עכשיו הגיע זמנן לחשבון נפש
הרבה גורמים נדרשים לעשות חשבון נפש בעקבות האירועים האלימים שהתחרשו אמש בקונגרס האמריקאי אך מעל כולם נמצאות הרשתות החברתיות, בראשן פייסבוק, טוויטר ויוטיוב ששימשו במשך שנות כהונתו של דונלד טראמפ כשופר שמאפשר את הקצנת השיח
יש הבוקר הרבה גורמים שצריכים לעשות חשבון נפש בעקבות אירועי ליל אמש (ד') בקונגרס האמריקאי. זו רק רשימה חלקית: הפוליטיקאים הרפובליקנים שעמדו לצד טראמפ לאורך 4 השנים האחרונות, ומאז הבחירות ליבו וחיזקו את שקריו לגבי זיוף הבחירות; הרפובליקנים ה"מתונים" שלא הביעו תמיכה מפורשת בטראמפ אבל גם לא יצאו נגדו בצורה תקיפה, ובכך למעשה נתנו אישור שבשתיקה למעשיו; תקשורת הימין הקיצוני, מ"פוקס ניוז" ומטה, שבמקום לתפקד כמערכת חדשות תפקדה כמכונת תעמולה של הנשיא הנבחר, ועוד לפני שנבחר ב-2016, סיפקה לטראמפ במה להפצת שנאה וסייעה להפוך אותו לכוכב; כוחות אכיפת החוק, שאם במקום להצטלם איתם לסלפי היו מתייחסים לפורעים באופן דומה לזה שהם מתייחסים לאדם פשוט שמוכר סיגריות בפינת הרחוב, היו מונעים כנראה את הפריצה לבית המחוקקים.
אבל מעל לכל אלו, מי שנדרשות לחשבון נפש משמעותי, אמיתי וכנה, כזה שיכלול שינוי אמיתי בהתנהגותן ובמעשיהן, הן הפלטפורמות החברתיות השונות ובראשן פייסבוק, טוויטר ויוטיוב. הן שימשו במשך שנים כשופר של טראמפ, סביבת מפגש לקיצונים וזירה להקצנת השיח כשהן עמדו מהצד ונוקטו במהלכים דלים בלבד ובאיחור ניכר. האווירה החברתית שאפשרה את הספק מהומות, ספק ניסיון הפיכה שהתרחש אמש היא תולדה ישירה של מדיניותן בשנים האחרונות. אם הפעם הן לא ישלמו מחיר על תרומתן לאירועים, אם הן לא ישנו משמעותית את מדיניותן לגבי הפצה של פייק ניוז, שקרים, תכני הסתה ותכנים קיצוניים אחרים וקריאות לאלימות, אם הן יצאו מזה ללא פגע ויחזרו לשגרה אחרי כמה ימים או שבועות - העתיד של הדמוקרטיה האמריקאית, אולי של דמוקרטיות אחרות בעולם, אינו מובטח כלל.
המחדלים של הפלטפורמות החברתיות לא מתחילים במעשיהן, או העדר מעשיהן אמש אלא נמשכים שנים לאחור. עוד לפני שטראמפ הציג את מועמדותו לנשיאות ארה"ב. כשהן פועלות על בסיס העיקרון של חופש ביטוי רחב ככל הניתן, אפשרו הרשתות החברתיות פעילות ענפה של גורמים קיצוניים שמפיצים שנאה ושקרים. תומכי תיאוריות קונספירציה, פעילי עליונות לבנה, מתנגדי חיסונים, הומופובים וסתם גזענים - כולם השתמשו בפלטפורמות הללו כדי לבנות סביבם קהילה נאמנה של מעריצים שוטים, ששואבים בשמחה את כל השקרים והרעל שמופץ באמצעות הפלטפורמות שהקימו בסיוע אלגוריתם שמכוונן לתעדף תכנים קיצוניים ומלהיטים ולהפיץ אותו לקהלים חדשים על מנת לאפשר את הקצנה של השיח.
התחיה של תנועת מתנגדי החיסונים, שגם בימים אלו, כשכל מנת חיסון נגד קורונה היא עניין של חיים ומוות, ותומכיה ממשיכים לפעול כמעט באין מפריע בפייסבוק, ומפיצים שקרים שיכולים, בלי הגזמה, להרוג אנשים, היא תולדה ישירה של היד החופשית שהעניקה להם הרשת החברתית להשתמש בקבוצות שלה על מנת להיפגש, לשתף זה עם זה, ולמשוך עוד משתמשים למעגל הבורות שלהם.
פעילי ימין קיצוני, מיזוגינים ותומכי עליונות לבנה משתמשים במשך שנים ביוטיוב כפלטפורמה מועדפת על מנת לשתף עם העולם את משנתם, ולהגיע לקהלים חדשים בסיוע האלגוריתם של יוטיוב. פלטפורמת הווידיאו שימשה במשך שנים ככלי הקצנה מרכזי ברשת, שניתב משתמשים לפלטפורמות קיצוניות יותר, ובחרה במופגן שלא לעשות דבר על מנת למנוע או לצמצם זאת. אחרי הכל, הסרטונים הפופלריים שלהם, עם מאות אלפי ומיליוני צפיות, היו מקור הכנסה מצוין.
אף אחת מהפלטפורמות ברשת לא עשתה דבר, גם לא כשההפרה של כללי הקהילה שלה היתה בוטה במיוחד. במשך שנים טוויטר ופייסבוק אפשרו לטראמפ להגיד כל שטות שעלתה במוחו הקודח. כשהיה ברור שהדברים אינם עומדים בכללי ההתנהגות שקבעו החברות הן שינו את המדיניות על מנת להתיר לפוליטקאים להגיד כל מה שהם רוצים, בטענה שמדובר בדברים בעלי ערך חדשותי.
כשהן כבר פעלו, היה זה רק במקרים קיצוניים במיוחד, זמן רב אחרי שהסערה הציבורית התחוללה. הקונספירטור אלכס ג'ונס לדוגמה בנה אימפריית שקרים, שנאה, גזענות ולהט"בופביה באמצעות פייסבוק, גוגל, טוויטר, ספוטיפיי ואחרות. רק אחרי מחאה נרחבת ועיקשת מצד גולשים הן ניאותו לגרש אותו מהפלטפורמה שלהן.
עם טראמפ הרשתות החברתיות היו סלחניות עוד יותר, ורק בשנה שעברה, החלו טוויטר ופייסבוק לסמן ציוצים שלו כשקריים או כאלו שדורשים בדיקת עובדות. אירועי הימים האחרונים מלמדים כמה שווים סימונים אלו: מאז הבחירות, כל ציוץ שני של טראמפ זוכה לסימון כזה. ההענות הציבורית הרחבה לטענות השקריות שלו על זיופים (מבלי שהציג בדל ראיה משכנע לזיופים אלו), חרף הסימונים של הרשתות לדבריו מראה שאף אחד לא מתרגש מהם ושמהר מאוד הם הופכים לשקופים.
רק הלילה, בעקבות המהומות של תומכי טראמפ, ואחרי שעות ארוכות, החלו הפלטפורמות לנקוט בצעדים אמיתיים להגבלת הפצת השנאה: פייסבוק ואינסטגרם חסמו את טראמפ ל-24 שעות וכן את התגית #StormTheCapitol, פייסבוק, יוטיוב וטוויטר הסירו סרטון שפרסם טראמפ הלילה, ושבו הוא הוציא קריאה רפה לפורעים לשוב לבתיהם, אך המשיך להפיץ שקרים כשאמר: "הבחירות נגנבו מאתנו. זה היה ניצחון מוחץ וכולם יודעים את זה, במיוחד הצד השני". הישראלי הבכיר בפייסבוק, גיא רוזן, הסביר את ההחלטה: "זה מצב חירום, ואנחנו נוקטים במהלכי חירום. הסרנו את הסרטון של טראמפ כי אנחנו מאמינים שהוא תורם יותר לליבוי השנאה מאשר מפחית את הסיכון להמשך האלימות".
טוויטר חסמה לצפייה שלושה ציוצים של טראמפ ונעלה את החשבון שלו עד למחיקתם הקבועה של ציוצים אלו על ידו. "אם הציוצים לא יוסרו, החשבון יישאר נעול", הבטיחה החברה. ובכך למעשה נכנסה לקרב כיפופי ידיים אם אדם שלא אוהב להתכופף בשביל אחרים.
אלו פעולות נכונות, ראויות וחשובות, אך הן מגיעות מאוחר מדי. תגובה רפה וחסרת תוכלת שהתבצעה אחרי שהאלימות כבר פרצה, ובשעה שכוחות אכיפת החוק כבר עמלו על הרגעתה. חוסר התוכלת של תגובה זו בולטת לאור העובדה שתומכי טראמפ תכננו את הפשיטה על הקפיטול בגלוי במשך שבועות, בפלטפורמות המיינסטרים ובפלטפורמות ובאתרי נישה קיצוניים כמו TheDonald או Parler.
לפי דיווח של "באזזפיד ניוז", רק לפני ארבעה ימים שאל משתמש ב-TheDonald "מה אם הקונגרס יתעלם מהראיות?" (אין שום ראיות לזיופים בבחירות לנשיאות). "להסתער על הקפיטול", השיב לו משתמש אחר, וזכה ליותר מ-500 חיבובים. משתמש אחר חילק הוראות ברורות: "התחמשו ברובה, אקדח, שני סכינים וכמה תחמושת שאתם יכולים לשאת".
"במשך שבועות קיצונים הביעו שוב ושוב את כוונתם להשתתף במחאות ב-6 בינואר, ודיברו ללא סייגים אל רצונם בכאוס ואלימות", אמר ל"באזזפיד ניוז" ג'ארד הולט, חוקר ב-DFRLab, מעבדת מחקר הדיגיטל הפורנזי של ארגון Atlantic Council. "ראינו איך תוכן אלים ברשת הופך לסכנה בחיים האמיתיים".
קריאות לאלימות, גם אם "מעודנות יותר", נמצאו גם בפלטפורמות מיינסטרים כמו טוויטר וטיקטוק. לדברי ארגון Advanced Democracy, יותר ממחצית מ-20,800 חשבונות הטוויטר שקשורים ל-QAnon הזכירו את המחאות הצפויות ואף שמרביתם לא קראו במפורש לאלימות רוח הדברים שעלתה מהם היתה ברורה. "לא מפתיע שהנשיא אמר שה-6 בינואר ב-DC יהיה פרוע", כתב משתמש טוויטר. "@LlinWood אמר לי הרגע שרבים מהפוליטיקאים שלנו אונסים והורגים ילדים. הם לא יוכלו ללכת ברחוב".
יום לפני ההפגנה, אדם שהופיע בשידור חי בטוויטר של תומך העליונות הלבנה טים גוינט (שפועל תחת הכינוי Baked Alaska) הכריז: "מחר, אני אפילו לא רוצה להגיד את זה כי יעצרו אותי, אני אגיד את זה - מחר אנחנו צריכים להיכנס לתוך הקפיטול". גוינט עצמו היה בין הפושטים על בית המחוקקים, וצולם יושב באחד המשרדים בסנאט.
בפייסבוק, קבוצה בשם Red-State Secession (בתרגום חופשי – פרישת מדינות אדומות מארה"ב), שגייסה קרוב ל-8,000 חברים, הפיצה מסרים כמו קריאות למהפכה וכן כתובות ודרכי הגעה למשרדים ובתים של "אויבים פוליטיים".
הכל היה שם, מול העיניים של מנכ"לי הרשתות החברתיות, בפלטפורמות שלהן עצמן, בימים האחרונים ובמשך שנים קודם לכן, והם לא עשו כלום. הן לא עשו כלום כשטראמפ הפיץ שקרים והסית לאלימות, הן לא עשו כלום כשגזענים ואנטישמים ניצלו אותם כדי לגייס תומכים, הן לא עשו כלום כשקיצונים השתמשו בהן כדי לארגן מהפכה נגד השלטון והסדר התקינים בארה"ב. כלום, חוץ מלסמן כמה ציוצים.
מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, נוהג להסביר את המנעות החברה מפעולה תקיפה, מהירה ומשמעותית נגד שקרים וקונספירציות בטענה שפייסבוק לא רוצה להיות הבוררת בין אמת לשקר, לא רוצה להפוך לגורם שמחליט מה נכון ומה לא. אירועי אמש הבהירו את מה שטענתי כאן כבר בעבר: גם אי פעולה היא נקיטת עמדה. כשפייסבוק, טוויטר ויוטיוב בוחרות שלא להסיר את השקרים והשנאה מהפלטפורמה שלהן ומסתפקות, במקרה הטוב, בסימון לא יעיל ואולי פגיעה בחשיפה בניוזפיד, הן עומדות למעשה לצדם של אותם גורמים קיצוניים, נותנות להם פה וגישה לקהל, מאפשרות להם לגייס תומכים ולהתארגן. כשהן לא מסירות את התכנים האלו, הן לא נייטרליות אלא בוחרות צד בין אם יודו בכך ובין אם לא.
המדיניות הסלחנית והמלטפת של הפלטפורמות השונות הביאה אותנו בסופו של דבר לאירועי אתמול. ההחלטה המאוחרת והלא-אפקטיבית שלהן לחסום את טראמפ ולמחוק חלק מציוציו מוכיחה שהם גם מודעות לזה ומבינות באופן מלא את האחריות שלהן ואת ההשלכות של מעשיהן. את העבר לא ניתן להשיב, ואת הנזקים שכבר גרמו הפלטפורמות יהיה קשה מאוד, במקרים מסוימים בלתי-אפשרי, לתקן. אבל הן יכולות עכשיו לעשות חשבון נפש עמוק, לשפוט את מדיניותן לאור התוצאות בשטח, ולצאת במדיניות חדשה ואגרסיבית יותר, כזו שעומדת לצד האמת, לצד העובדות ולצד התומכים בחברה דמוקרטית אמיתית. מדיניות שגם אם לא תוכל לתקן את נזקי העבר, לפחות תסייע למנוע את נזקי העתיד.
עכשיו זה הרגע של הפלטפורמות לבחור את הצד שלהן. הבחירה שלהן תשפיע על כולנו. נקווה שזו תהיה בחירה טובה.