המועצה הישראלית לצרכנות: רשות התעופה האזרחית היתה צריכה לדרוש ערבויות גבוהות יותר ממידל איסט איירליינס
המנכ"ל עו"ד אוהד פלג קורא למשרד התחבורה לבצע בדיקה מקיפה בהמשך לפניות שהתקבלו במועצה לצרכנות מנוסעים שנפגעו מפשיטת הרגל של החברה בסוף אוגוסט
מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות עו"ד אהוד פלג, קורא לשר התחבורה לערוך בדיקה דחופה לגבי התנהלות רשות התעופה האזרחית מול הצרכנים שנפגעו מקריסת חברת התיירות מידל איסט איירליינס (מ.א.א) ונותרו בליטא ללא כרטיסי טיסה חזרה לארץ.
"גובה הערבויות שדרשה רשות התעופה האזרחית מחברת התיירות מ.א.א כתנאי לקבלת אישור להפעלת טיסות שכר, לא שיקף את הסיכונים האמיתיים שהיו כרוכים בהפעלת הטיסות, והבסיס לחישוב הערבויות היה שגוי", טוען עו"ד פלג, במכתב ששלח היום (ה') למופז.
עו"ד פלג כותב את הדברים, בהמשך לפניות שהתקבלו במועצה לצרכנות, של נוסעים שנפגעו מפשיטת הרגל של חברת מ.א.א. הישראלית, בסוף אוגוסט.
החברה, שמארגנת טיסות שכר, נקלעה למצוקה כלכלית בעקבותיה הפסיקה חברת התעופה הליטאית flyLAL – Lithuanian את החוזה עימה. הדבר הביא לביטול טיסות, כולל לנוסעים שכבר שהו בליטא ונאלצו לרכוש כרטיסי טיסה חזרה לארץ בחברות תעופה אחרות.
על פי התקנות, נדרשים מארגן התיירות והמוביל האווירי להפקיד ערבויות בידי רשות התעופה האזרחית (רת"א) שהינה גוף הכפוף למשרד התחבורה. זאת, כתנאי לקבלת אישור להפעלת טיסות, וכדי להבטיח פיצוי לנוסעים ולגורמים נוספים, במקרה שהחברה תפסיק את פעילותה.
לטענת עו"ד פלג, הערבויות שנדרשו על ידי רת"א מחברת מ.א.א. הסתכמו ב-150 אלף שקל בלבד, בהתבסס על ההנחה כי בכל זמן נתון שוהה בחו"ל קבוצה אחת המונה בין 100 ל-200 איש בלבד. לדבריו: "בעת קריסת החברה שהו בליטא כ-720 איש, שהן כארבע קבוצות של ישראלים, אשר נאלצו להתמודד עם השלכות הקריסה ולרכוש כרטיסי טיסה חזרה לישראל".
גם יו"ר הוועדה לפניות הציבור בכנסת, ח"כ סופה לנדבר, שקיימה לפני כשבועיים דיון בנושא, אמרה אז: "במשרד התחבורה התרשלו בפיקוח על חברת הסחר, לקחו ממנה ערבות נמוכה מידי, וכעת, בעת משבר, אף אחד במשרד לא אחראי לפצות את האנשים. גם אם יוחלט בסופו של דבר על פיצוי, מדובר בפיצוי נמוך ביותר".
בתוך כך, מבקש עו"ד פלג ממשרד התחבורה: "לערוך בדיקה דחופה לגבי דרך התנהלות רת"א במקרה שבנדון, ביחס לקבלת ההחלטות למתן האישור לביצוע הטיסות, ביחס לגובה הערבויות שנדרשו, וביחס לאופן ההתנהלות אל מול הצרכנים שנפגעו. הצרכנים בישראל זכאים לדעת כי המנגנונים אשר הוקמו להגנתם אכן מתפקדים".