מדיניות ההשקטה הכלכלית עובדת
האוצר ובנק ישראל יודעים יותר, אבל לא ממש רוצים לספר. זו הסיבה שהרוב בציבור מאמינים עדיין שלא ייפגעו מהמשבר
07:0913.11.08
73% מהציבור סבורים באמת ובתמים שמצבם הכלכלי בעוד שנה מהיום יהיה במקרה הרע אותו הדבר ובמקרה הטוב אף ישתפר באופן קיצוני.
לקרוא את ממצאי הסקר ולא להאמין. כנראה קריסת הבורסות בעולם ואצלנו לא קשורה למחצית הישראלים, כנראה גם מבחינתם המיתון הקשה שאליו נכנסת ארה"ב ואחריה
ואולי הקרדיט על המספרים המרשימים מגיע בכלל למשרד האוצר ולבנק ישראל. הנה למשל ההודעה מיום שלישי על הפחתת הריבית הדרמטית שעליה הודיע הנגיד סטנלי פישר. ההודעה, כהרגלו של בנק ישראל, מפורטת למדי. אבל מה שמטריד הוא מה שלא נכתב בה. ומי שקורא אותה בעיון לא יכול שלא לחוש שבבנק ישראל יודעים יותר, אבל לא ממש רוצים לספר.
דוגמה אחרת לניתוק שכופים קברניטי הכלכלה מצוי באוצר. כמעט שבועיים חלפו מאז סוף אוקטובר ואף אחד לא מוכן למסור את התשואות של קופות הגמל. הן רק יגיעו לאוצר ב־15 בחודש. לעיכוב הבלתי נסבל הזה אין ולא יכול להיות שום תירוץ הגיוני, למעט זה שידין ענתבי ואנשיו לא לוחצים דיים, או פשוט מקווים שהציבור ישכח מהנושא. בתקופה האחרונה עולה וגואה התחושה שקברניטי המשק מתייחסים לכולנו בפטרונות השמורה למוגבלים ורפי שכל ושומרים את המידע קרוב לחזה. "עדיף שלא יידעו מה המצב האמיתי", הם אומרים בינם לבין עצמם, "הם בכל מקרה לא מסוגלים לקבל החלטות נבונות". אבל אז מתפרסם הנתון הקובע ש־73% מהציבור עדיין אופטימיים באשר למצבם, ולנו לא נותר אלא להסיר את הכובע ולקבוע שהמדיניות הזו עובדת.