בהתאם לציפיות: מדד אוקטובר עלה ב-0.1%
עליית המדד - בעיקר עקב עליות במחירי הדיור, ההלבשה וההנעלה. העליות קוזזו מירידה במחירי הדלק והנופש בבתי מלון; המדד מתחילת השנה עלה ב-4.5% - מעל יעד האינפלציה של הממשלה
מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה בהתאם לציפיות המוקדמות בשיעור מתון בלבד של 0.1%. כך מסרה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
מתחילת השנה עלה המדד ב- 4.5%, מעל יעד האינפלציה של הממשלה לשנה כולה (1%-3%). ב-12 החודשים האחרונים (אוקטובר 2008 לעומת אוקטובר
עליית המדד הושפעה הפעם בעיקר מעליות של 0.7% בסעיף שירותי דיור, של 0.9% בשכר הדירה ושל 5.4% בסעיף ההלבשה. עליות אלה קוזזו על ידי ירידות של 5% בסעיף מלונות ובתי הבראה ושל 4.7% במחירי הדלקים והשמנים לרכב.
עליות בולטות במיוחד נרשמו בחודש שעבר במחירי העגבניות (31.3%), בגדי ספורט והתעמלות (10.4%), הלבשה העליונה (6.3%), ואבקות מרק (5.3%). לעומתן נרשמו באוקטובר ירידות מחירים בולטות במחירי הלימונים ( 31.4%), התפוזים (20.7%),המלפפונים (18.7%), האבוקדו (17.4%) והנפט והסולר לחימום הדירה (5.2%).
שני הסעיפים שהשפיעו השנה על התפתחות האינפלציה יותר מכל - מחירי האנרגיה ומחירי המזון - השפיעו הפעם על המדד בכיוונים מנוגדים. מחירי הדלקים ירדו בחודש שעבר וכתוצאה מכך מצביע המדד ללא אנרגיה על עליה גדולה יותר (0.4%) מזו שנרשמה במדד הכללי.
לעומת זאת, מחירי המזון ממשיכים לעלות ובאוקטובר עלה סעיף המזון ללא ירקות ופירות בשיעור חד-יחסית של 0.6%. ב- 12 החודשים האחרונים נרשמה בסעיף זה עלייה מצטברת של 12.5% - יותר מפי שתיים מעליית המדד הכללי.
האינפלציה הבסיסית (המחושבת ללא סעיף הדיור וללא סעיף הפירות והירקות הנתון לתנודות עונתיות) ירדה בחודש שעבר ב- 0.1%. ב- 12 החודשים האחרונים עלה שיעור האינפלציה הבסיסית ב- 4.9%, ב- 0.6% פחות משיעור העלייה במדד הכללי.
החלטת הנגיד לגבי גובה הריבית לחודש דצמבר צפויה להתקבל בסוף נובמבר, זאת לאחר ההחלטה המפתיעה שקיבל הנגיד השבוע להפחית את הריבית ב-0.5% לאחר שתי הפחתות ריבית רצופות.
התעשיינים: על הנגיד להמשיך בהפחתות הריבית
יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, אומר בתגובה למדד: "לנוכח רעידת האדמה חסרת התקדים והירידות החדות בביקושים העולמיים, תשומת הלב של מקבלי ההחלטות בישראל צריכה להיות מופנית למניעת גלישה למיתון". יהודאי קרא לנגיד בנק ישראל להמשיך בהפחתות הריבית ובמקביל הוא קרא לממשלה לצאת עם תוכנית כלכלית אקטיבית כדי להחזיר את הביטחון לשווקים בארץ ולמנוע גלישה למיתון.
נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים, עו"ד יהודה טלמון, אמר:" שוב קיבלנו הוכחה ניצחת לכך שהאינפלציה אינה האויב העיקרי במערכה על עתיד הכלכלה הישראלית. המשק הישראלי נכנס יותר ויותר למצב של דפלציה והאויב המאיים ביותר הוא המיתון. מדד זה הוא איתות נוסף לכך שיש להמשיך במגמה המבורכת של הורדה משמעותית של הריבית, על מנת להיאבק בהאטה".
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר כי עליית המדד מהווה אינדיקציה לפיה אכן האינפלציה אכן נבלמה בעקבות החששות ממיתון, ושהפחתת הריבית שבוצעה לאחרונה אכן הייתה מוצדקת. "אם בתקופה הקרובה הנתונים אכן יצביעו על בלימת הלחצים האינפלציוניים, תהיה זו הכשרת קרקע נאותה להפחתה נוספת בשיעור הריבית", ציין.