$
אורי טל טנא

הבורות הפיננסיים של הבנקים

ההשקעה באג"ח של מוסדות פיננסיים באירופה מכווצת את תיק ניירות הערך של הבנקים. החלטת לאומי ודיסקונט לראות בכך ירידת ערך זמנית בלבד מנעה מעבר להפסד ברבעון השלישי. מזרחי טפחות, בעל התיק הסולידי, ספג פגיעה קטנה יותר

אורי טל-טנא 08:1303.12.08

בנק דיסקונט הציג רווח בשלושת הרבעונים האחרונים של השנה, אך ההון העצמי שלו הצטמק. לעומתו, ההון העצמי של בנק לאומי כמעט לא השתנה למרות רווחים של יותר ממיליארד שקל מתחילת השנה. הסיבה לכך היא היכולת של הבנקים ושל חברות אחרות להכיר בירידת ערך של נכסים כירידת ערך זמנית בלבד

ולהימנע מלהכליל אותה בדו"ח הרווח והפסד של החברה.

 

לאומי דיווח על רווח של 1.02 מיליארד שקל מפעולות רגילות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2008. הרווח הנקי הכולל של הבנק בתקופה זו עמד על 1.27 מיליארד שקל, וההון העצמי עלה, מצד אחד, ב־611 מיליון שקל כתוצאה ממימוש אופציות של עובדים, ומצד שני ירד ב־270 מיליון שקל בשל חלוקת דיבידנד. מהנתונים היבשים ניתן היה לצפות שההון העצמי של הבנק יעלה בכ־1.5 מיליארד שקל, אבל בפועל ההון העצמי עלה בשלושת הרבעונים האלה ב־13 מיליון שקל בלבד.

 

תוכנית האופציות שמרה על ההון העצמי

 

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2008 רשם לאומי הפחתת הון בהיקף של 1.33 מיליארד שקל בעקבות ירידת ערך של נכסים מתיק ההשקעות. מאחר שהבנק סבור שירידת הערך הזו היא זמנית, הוא לא מכיר בה כהפסד וזוקף אותה לחובת קרן ההון. ערך תיק הנכסים של לאומי הצטמצם בשלושת הרבעונים האלה בהיקף הגבוה מהרווח הנקי של הבנק באותה התקופה, כך שבסך הכל - ערך נכסי הבנק ירד. תוכנית האופציות לעובדים היא זו שמנעה ירידה בהון העצמי של הבנק במהלך השנה.

 

ללא הזרמת הכסף מהעובדים, ההון העצמי של לאומי היה קטן מתחילת 2008. הרווח החשבונאי של הבנק מתחילת השנה אמנם היה חיובי, אבל לו היה מכיר בירידת הערך של תיק הנכסים שלו כהפסד, היה רושם הפסד נקי מתחילת השנה.

 

ללאומי תיק ניירות ערך בהיקף של 41.5 מיליארד שקל - הגדול ביותר במערכת הבנקאית. תיק ניירות הערך של לאומי רשם ירידת ערך חדה ברבעון האחרון, בעיקר בגלל ירידה בערכן של איגרות חוב של מוסדות פיננסיים בארצות הברית ובאירופה. פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס ושל וושינגטון מיוצ'ואל גרמה לבנק הפסדים שבהם היה חייב להכיר כקבועים, ולרשום אותם בספריו. במקביל לפשיטות הרגל האלו עלתה ההסתברות לפשיטת רגל של גופים פיננסיים נוספים. עליית הסיכון הפילה את ערך האג"ח של אותם גופים פיננסיים, אך ירידת הערך הזו מופיעה בדו"חות הבנק כירידת ערך זמנית בלבד. ייתכן שרק המזל יכריע אם תיק זה יגרום ללאומי נזק דומה לזה שגרם תיק האג"ח מגובות המשכנתאות לבנק הפועלים, או שערכו של התיק דווקא יעלה בחזרה וימשוך עמו מעלה את ההון העצמי של הבנק.

 

אצל דיסקונט המצב אפילו יותר קיצוני: למרות רווח נקי של 370 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2008, ההון העצמי של הבנק ירד מסוף השנה שעברה ב־432 מיליון שקל. רק חלק קטן מהירידה מוסבר בדיבידנד בהיקף של 250 מיליון שקל ששולם במהלך השנה. בדומה ללאומי, גם בדיסקונט מרבית הירידה בהון העצמי נובעת מירידה בערכו של תיק ניירות הערך של הבנק, שהיקפו 29.8 מיליארד שקל. היחס בין שווי תיק ניירות הערך להון העצמי של דיסקונט הוא הגבוה ביותר מבין חמשת הבנקים הגדולים.

 

לא מכירים בהפסדים

 

בסוף דצמבר 2007 כלל תיק ניירות הערך של הבנק רווחים שטרם מומשו בהיקף של 210 מיליון שקל. בסוף ספטמבר 2008 כלל תיק ניירות הערך הפסדים שטרם מומשו בהיקף של 687 מיליון שקל; ירידת ערך של קרוב ל־900 מיליון שקל (לפני מס) לא הוכרה כהפסד על ידי הבנק.

 

עיקר ירידות הערך נבע מהאחזקה של הבנק באג"ח של מוסדות פיננסיים, בדומה למקור ירידת הערך בתיק של לאומי. בדומה ללאומי, דיסקונט הכיר בהפסדים שנבעו מהאג"ח של ליהמן ברדרס ושל וושינגטון מיוצ'ואל, אבל מרבית ירידת הערך של התיק שנבעה מהעלייה בפרמיית הסיכון של מוסדות פיננסיים בארה"ב ואירופה - לא נרשמה כהפסד. הכרה בירידות הערך האלו כהפסד היתה גורמת לדיסקונט להציג הפסד מהותי במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של 2008.

 

נקודה בעייתית נוספת במאזני דיסקונט היא האחזקה ב־26.4% ממניות הבנק הבינלאומי. הערך של מניות אלו במאזני החברה הוא 1.46 מיליארד שקל, בעוד ערך השוק של מניות אלו בסוף נובמבר עמד על 539 מיליון שקל בלבד. למרות הירידה החדה בערך השוק, דיסקונט בחר שלא לבצע הפחתה על אחזקה זו, שהיתה מקטינה את ההון העצמי של הבנק בכ־600 מיליון שקל.

 

תיק ניירות הערך הסולידי ביותר נמצא בידי בנק מזרחי טפחות, והיקפו 7.45 מיליארד שקל. תיק זה כולל 5.44 מיליארד שקל באג"ח של ממשלת ישראל, ולכן רכיבי הסיכון בתיק יחסית להון העצמי של הבנק נמוכים יותר מאשר בתיקי האשראי של יתר הבנקים.

 

נתון זה מתבטא גם בהון העצמי של מזרחי טפחות, שתפח ב־5.2% בשלושת הרבעונים הראשונים של 2008.

מזרחי: תיק נכסים סולידי

 

הרווח של מזרחי טפחות מפעולות רגילות בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה עמד על 505 מיליון שקל. ירידת ערכו של תיק ניירות הערך שלא הוכרה כהפסד, הקטינה את ההון העצמי של הבנק ב־95 מיליון שקל בפרק זמן זה - פחות מחמישית מהרווח הנקי של הבנק. לכן, מזרחי טפחות הוא זה שהציג בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה את הרווח הכלכלי הגבוה ביותר מבין הבנקים בישראל, כאשר הרווח הכלכלי מוגדר כרווח פחות ירידת הערך ה"זמנית" של הנכסים שלא מוכרת כהפסד.

 

תיק ניירות הערך הסולידי של מזרחי טפחות הוא אחת הסיבות המרכזיות לתנודתיות הנמוכה יותר של מניית הבנק. מאחר שהשווקים העולמיים ספגו מכות נוספות גם באוקטובר ובנובמבר, לאחר הרבעון השלישי, ערכם של תיקי ניירות הערך של הבנקים צפוי להמשיך ולהישחק במהלך הרבעון האחרון של השנה ולהוביל לירידה נוספת בהון העצמי של הבנקים. משום שהחשיפה של מזרחי טפחות נמוכה יותר, הוא נסחר בסוף נובמבר על פי מכפיל ההון הגבוה ביותר מבין הבנקים הישראליים הגדולים.

 

חובות מסופקים הם הסכנה הבאה

 

במהלך 2008 כל הבנקים הישראליים נפגעו מירידת ערך הנכסים שנבעה מהמיתון העולמי. תיקי ניירות הערך של הבנקים מכילים בעיקר אג"ח מגובות נכסים ומשכנתאות, אג"ח קונצרניות, אג"ח ממשלתיות ומניות. בחצי השנה הראשונה של 2008 נבעו רוב ירידות הערך מאחזקות באג"ח מגובות משכנתאות שלא הונפקו על ידי סוכנויות ממשלתיות, ופגעו בעיקר בבנק הפועלים. במחצית השנה השנייה של 2008 עיקר ירידות הערך נובעות מאחזקות באג"ח קונצרניות, ובעיקר מאג"ח של בנקים בארה"ב ואירופה.

 

החשיפה הגבוהה יחסית של בנק לאומי ובנק דיסקונט לאג"ח האלו הובילה לירידה מהותית בערך תיק ההשקעות של שני הבנקים. סך כל הרווח של חמשת הבנקים הגדולים בישראל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2008 נמוך מסך כל הפחתת ההון שביצעו הבנקים בעקבות ירידת ערך הנכסים. אבל 2009 תהיה סיפור אחר, ובה החובות המסופקים הם אלו שינגסו ברווחי הבנקים. מחזוריות העסקים של הבנקים כוללת הפסדים על השקעות שיורדות ערב המיתון והפסדים על חובות אבודים של עסקים שקרסו בעיצומו של המיתון או מעט אחריו. כאשר כל זה יהיה מאחורינו והמשק ינוע לעבר גל הצמיחה הבא, הבנקים ישובו להציג תשואה שליותר מ־10% על ההון העצמי, אבל עד אז יעבור זמן רב.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x