"אני מופתע שלא הורידו את דירוג בטיחות התעופה מזמן"
אלוף (מיל') עמוס לפידות, מפקד חיל-האוויר לשעבר ומי שעמד בראש הוועדה הציבורית לבחינת בטיחות התעופה האזרחית בישראל: "הניהול מרמת שר התחבורה ומטה לא תקין במשך שנים וזה הולך ומדרדר"
"העובדה שה-FAA לא הוריד את דירוג בטיחות התעופה של ישראל לפני שנים, היא פשוט בגלל הידידות העמוקה בין ישראל ואמריקה", כך אומר היום (א') אלוף (מיל') עמוס לפידות, מפקד חיל-האוויר לשעבר, ומי שעמד בראש הוועדה הציבורית לבחינת בטיחות התעופה האזרחית בישראל, שהגישה לפני שנה את מסקנותיה לשר התחבורה.
"אני מופתע שלא עשו את זה מזמן", אומר לפידות, "זה אקט שיש לו משמעויות רבות, כולל בהיבט המדיני פוליטי".
בסוף השבוע הודיעה רשות התעופה הפדרלית של ארה"ב, ה-FAA, על הורדת דירוג הבטיחות של ישראל מקטגוריה 1, לקטגוריה 2, לאחר שסדרת בדיקות שערכה ברשות התעופה האזרחית (רת"א) בישראל, העלתה כי זו אינה עומדת בסטנדרטים הבינלאומיים הנדרשים המוגדרים על ידי ICAO (הארגון הבינלאומי לתעופה אזרחית של האו"ם).
בדו"ח שכתב התריע לפידות על הליקויים החמורים ברת"א ועל הדחיפות בטיפול בהם: "הצבעתי על עניין רת"א כחמור ביותר, אבל לא רק שבמשרד התחבורה לא עזרו, הם גם התנגדו לעשות. זה פשוט מחדל אחד גדול. יש לנו טייסים מצוינים, אנשי טכנולוגיה ברמה בינלאומית, פקחים טובים - אבל הניהול מרמת שר התחבורה ומטה לא תקין במשך שנים וזה הולך ומדרדר", אומר לפידות.
עוד הוסיף ואמר, כי הליקויים ברת"א משפיעים, בין היתר "על מצב המטוסים ועל הפיקוח של הרשויות בישראל על חברות תעופה זרות שמגיעות ממדינות עולם שלישי ולא בודקים אותן".
"אחרי שנה של התראות, התחלף מנהל רת"א והביאו אדם בכיר, אלוף בצה"ל, טיס, והוא מתמודד עם הבעיות", אומר לפידות על האלוף (מיל') גיורא רום, שנכנס לתפקידו לפני מספר חודשים, "אבל אי אפשר לפתור את ההדרדרות ביום אחד, זה ייקח חודשים ואולי שנים".
אל על: אנו בוחנים את ההשלכות
בתוך כך, בהודעה לבורסה שהוציאה הבוקר אל על - שבעקבות הורדת הדירוג של רת"א, יושתו עליה סדרת מגבלות מכיוון שהיא חברת התעופה הישראלית היחידה הפועלת בקו לארה"ב - נכתב כי "החברה בוחנת את ההשלכות השונות, התפעוליות והכלכליות, של ההכרזה ומעריכה כי הורדת הדירוג תפגע בפעילותה".
מנכ"ל יאט"א (ארגון חברות התעופה הבינלאומי) בישראל, קובי זוסמן, אמר בעקבות הורדת הדירוג: "חברות התעופה החברות בארגון נסמכות על רשויות התעופה ברחבי העולם שישמרו על רמת פיקוח בטיחותית גבוהה. החברות ביאט"א מחויבות לעמוד בתקן IOSA שהוא התקן התפעולי והבטיחותי מהמחמירים בעולם התעופה, תנאי שאל על עמדה בו. אנו מקווים שהעניין ייפתר במהירות וביעילות".