מערכת הביטחון תמליץ: לבחון הפוגה בתקיפה
במערכת הביטחון יציעו לשרי המטבחון לבחון הצעות שונות להפוגה, שתאפשר עמידה על כוונות חמאס ברצועת עזה. אחת היוזמות שנבחנות היא הכרזה על הפוגה ל-48 שעות. גורם בחמאס ל-ynet: "ננצור את האש רק כשהדבר יתאים לנו. דם השאהידים ברחובות אינו מאפשר לנו לקבל את היוזמה"
מערכת הביטחון תמליץ לראש הממשלה אהוד אולמרט ולקבינט לבחון הצעות שונות להפוגה זמנית בלחימה ברצועת עזה, כדי לבחון את כוונות החמאס. אם חמאס יסכים, למשל, להצעת שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר ל"הפוגה הומניטארית" של 48 שעות ימליצו בכירי מערכת הביטחון לממשלה לקבל את היוזמה. מנגד,
גורם בכיר בחמאס אישר ל-ynet כי גם לתנועה הגיעו מסרים מצד גורמים בינלאומיים, בהם נטען לנכונות ישראלית להפסקת אש. לטענת הגורם, חמאס והארגונים הפלסטינים לא יקבלו את היוזמה הישראלית: "ההצעה שלהם נועדה בראש ובראשונה לשרת את האינטרסים שלהם, לעזור להם להיערך ולצאת מהמשבר והמצוקה אליהם נקלעו ביומיים האחרונים. אנו ננצור את האש רק כשהדבר יתאים לנו. בינתיים, דם השאהידים ברחובות אינו מאפשר לנו לקבל את היוזמה".
שר החוץ הצרפתי צלצל היום פעמיים לשר הביטחון אהוד ברק ודיבר איתו על ההצעה. ישנן גם הצעות להפוגה שמגיעות לישראל מגורמים אחרים.
במערכת הביטחון אומרים כי הצעות אלו הן גם הזדמנות לבחון את כוונות חמאס. לדברי בכירים, אם חמאס יפסיק את האש בעקבות ההפוגה ההומניטארית ולא יחדש אותה - אפשר יהיה להיכנס למשא ומתן על הסדר להפסקת אש. לעומת זאת, אם חמאס יחדש את האש, במערכת הביטחון סבורים שיש להיכנס לפעילות קרקעית ואפילו למהלך גדול שימוטט את שלטון חמאס ברצועה.
"חמאס צריך לדעת שישראל מוכנה לבחון הצעות להפסקת הלחימה, אבל בתנאי שהן יובילו לרגיעה או הפסקת אש ארוכת טווח ויציבה", אמרו גורמים יודעי דבר במערכת הביטחון.
הגורמים הביטחוניים מעריכים שחמאס ינסה כעת להגיע לרגיעה מחודשת והסימן לכך יהיה שהוא יפסיק את האש ויבקש מגורמים בעולם הערבי, באו"ם ובאיחוד האירופי לתווך בינו לבין ישראל. בישראל מתכוונים לבחון כל מהלך והצעה של החמאס בעיון רב - ובה בשעה להמשיך במערכה הצבאית, עד שיתבררו כוונות הארגון.
אם לא ייפסק הירי - תיכנס ישראל למהלך קרקעי שתכליתו להדק את הלחץ על חמאס. אם זה לא יעזור - יש במערכת הביטחון כוונה ומוכנות ללכת למהלך קרקעי גדול, כולל כיבוש חלקים נרחבים של הרצועה כדי למוטט את שלטון חמאס.
אולמרט: אין מה לדבר על מדיניות יציאה
בלשכתו של ראש הממשלה ציינו כי איש מקציני צה"ל לא המליץ על הפסקת אש, אלא להיפך. אולמרט אמר אמש בהערכת המצב של המטבחון המשולש כי אין לדבר על מדיניות "אקזיט" (יציאה) מהמערכה, אלא לפעול להשלמת המטרה וככל שיהיה צורך - להעמיק את הפעילות הצבאית עד להשגת המטרה, שקט ליישובי הדרום.
בינתיים, ישנה דמות אחת במערכת הביטחון העוסקת בימים אלה באפשרות של הפסקת אש - ראש האגף המדיני הביטחוני, האלוף במיל' עמוס גלעד, אשר מקבל פניות מהממשל המצרי בקהיר בעניין זה.
במקביל, הגיעו כמה פניות מצד מדינות שונות אודות הצורך בהפסקת הלחימה, בין היתר מסנגל, מצרפת ומהאיחוד האירופי.
הרמטכ"ל: יהיו רגעים לא קלים
בתוך כך, הביעו במערכת הביטחון הערכה לפעולות צה"ל עד עתה. הרמטכ"ל התייחס לראשונה לפעילות שהחלה ביום שבת, אך סירב לפרט ולענות לשאלות העיתונאים. "יהיו לנו רגעים לא קלים במעלה הדרך - אני בטוח שנוכל גם להם", אמר רב אלוף גבי אשכנזי, שנפגש עם הנשיא שמעון פרס בקריה בתל אביב.
הוא לא התייחס לפרטי המבצע הצבאי, אבל הדגיש את חשיבותו: "אני רוצה להביע את ההערכה שלי לזרועות הצבא לאנשי המודיעין, לשירות הביטחון, לפיקוד הדרום שמנהל את הלחימה ולחיל האוויר שמבצע חלק לא קטן מהפעולות שלנו ,לפיקוד העורף שתומך באוכלוסייה ולשאר הגורמים וצה"ל כולו".
הוא סיכם את הפעילות הצבאית: "בשעה זו חיילי צה"ל עוסקים בפעילות המבצעית באוויר, ביבשה ובים. גם בשעה זו עוסקים חיילי צה"ל בפעילות מבצעית, אני מרוצה מאוד גם מהיענות מערך המילואים עד כה".
בהכנת הידיעה השתתפו רון בן ישי, עלי ואקד ורוני סופר