$
בארץ

מדד דצמבר מפתיע: ירד ב-0.1% בלבד; האינפלציה ב-2008 - 3.8%

ירידת המדד הושפעה בעיקר מירידות במחירי הדלק, הפירות הטריים והעגבניות. עליות נרשמו במחירי ההלבשה וההנעלה. בנק ישראל החטיא את יעד האינפלציה זו השנה השלישית ברציפות. הערכות: פישר יוריד בסוף החודש את הריבית פעם נוספת

אמנון אטד 18:3015.01.09

מדד דצמבר ירד ב-0.1%. כתוצאה מירידה זו מסתכמת האינפלציה השנתית בכל שנת 2008 ב-3.8%, כ-0.8% יותר מיעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

ירידת המדד בחודש שעבר הושפעה מירידות במרבית סעיפי התצרוכת: סעיף ירקות ופירות ירד ב-0.8%, ריהוט וציוד לבית ירד ב-1.4%, סעיף המזון

ירד ב-0.3% ואחזקת הדירה הוזלה ב-0.5%. ירידות בולטות נרשמו במחירי העגבניות (41.2%), הלימונים (30.7%) והכרוב (21.4%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות מחירים בשני סעיפי תצרוכת חשובים: סעיף הדיור, שעלה ב-1.7%, וסעיף ההלבשה וההנעלה, שעלה בשיעור חד של 10.5%.

 

בנק ישראל מחטיא את היעד - שנה שלישית ברציפות

 

למרות שני המדדים השליליים האחרונים והציפיות למדדים שליליים גם בחודשים הקרובים, האינפלציה בכל השנה החולפת הסתכמה, כאמור, ב-3.8%. שנת 2008 היא השנה השלישית ברציפות, שבה לא מצליח נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לעמוד ביעד האינפלציה הממשלתי. פעמיים החטיא הנגיד את תחום היעד מעל גבולו העליון ופעם אחת מתחת לגבולו התחתון.

 

הגורמים העיקריים לחריגה מיעד האינפלציה בשנת 2008 היו עליות חריגות של 12.1% בסעיף הדיור ושל 9.1% בסעיף המזון. עליות נוספות נרשמו בסעיף אחזקת הדירה (3.9%), בריאות (1.8%) וחינוך, תרבות ובידור (1.6%). מנגד, נרשמו בשנה החולפת ירידות בסעיפים הבאים: ירקות ופירות (2%), ריהוט וציוד לבית (2.5%), הלבשה והנעלה (3%) ותחבורה ותקשורת (2%).

 

תרומת סעיף הדיור למדד הכללי הסתכמה בשנה החולפת בקרוב ל-2.5% והמדד ללא דיור עלה ב-2008 ב-1.7% בלבד. לעומת זאת, מחירי האנרגיה משכו את המדד כלפי מטה והמדד ללא אנרגיה עלה ב-5%. נתון מעודד נוסף: האינפלציה הבסיסית (המדד ללא דיור וללא ירקות ופירות) עלתה ב-2008 רק ב-2%.

 

ההערכות בשוק ההון הן, שהמדדים השליליים האחרונים, יחד עם הציפיות לאינפלציה שלילית ב-2009 והפחתות הריבית שבוצעו לאחרונה בעולם, יגרמו לנגיד פישר להוריד בסוף החודש את הריבית פעם נוספת, בשיעור של 0.25%-0.5%.

  

ישיר בית השקעות: גם בינואר יהיה מדד שלילי

 

כלכלני ישיר בית השקעות: "המדד אומנם שלילי כצפוי, אך פחות מהתחזיות. בסעיף הנעלה והלבשה נרשמה עלייה אך במדד ינואר צפויות ירידות חדות בסעיף זה וזאת בשל מכירות סוף עונה אגרסיביות מהרגיל לאור המיתון. אנו צופים כי גם בינואר יהיה מדד שלילי. המדד שפורסם גבוה מן הצפוי ומוריד מעט לחץ מהנגיד להמשך הורדות ריבית מאסיביות".

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה לנתונים, כי "המדד המצטבר של שנת 2008 משקף את הטלטלות שעבר המשק הישראלי בשנה האחרונה, מצמיחה גבוהה לסימני מיתון עמוק. תנאי ההצלחה ליציאה מהמיתון תלויים, במידה רבה, בהתנהלות אחראית של הממשלה, בנק ישראל והמערכת הבנקאית. מדד 2009 צפוי לעמוד על הטווח שבין בין 0% ל-0.5%.

 

נשיא לשכת העצמאים, עו"ד יהודה טלמון, אמר כי "המדד השלילי הנוסף משקף את המשך הדיפלציה, שהינה קטלנית למשק. רק הפעלתן המיידית של מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרחיבות, תציל אותנו מפני קטסטרופה, גם במחצית השנייה של השנה. רק הנהגה כלכלית חכמה, שתשכיל לנקוט במדיניות של השקעה מסיבית ביזמות ובתשתיות והטבות והקלות בתחום המסוי, תוכל לצפות שהמחצית השנייה של שנת 2009 תהיה בסימן התאוששות, כששיעור האינפלציה יהיה סביב 1%.

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אמר בתגובה: "על בנק ישראל להמשיך בפעולות להורדת הריבית ולהגדלת מצאי האשראי למגזר העסקי. זאת בעקבות היעדר תקציב מדינה ומדיניות פיסקלית שתאפשר תמיכה ממשית במגזר העסקי. כי כפי שהתרענו מתחילת השנה, המשק אכן נכנס למיתון ועל המדינה להעמיד כלי אשראי אפקטיביים בערבות מדינה מלאה כדי להציל אלפי עסקים מסכנת מחנק וקריסה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x