לאומי: הפסדים חדשים או הכרה בישנים?
אם רוב ההפסד נובע מהכרה חשבונאית בהפסד, אזי מדובר בניקוי אורוות ובבשורה חיובית. אם נוצרו הפסדים נוספים לבנק במהלך הרבעון הרביעי אזי מדובר בבשורה שלילית למשקיעים במניית הבנק
אזהרת הרווח של בנק לאומי אתמול לא הוסיפה מידע רב לציבור כיוון שהבנק לא מפרט את מקורות ההפסד. תקני החשבונאות מאפשרים לחברות להכיר בירידות ערך של ני"ע שאותם הם מחזיקים כ"ירידת ערך זמנית", ואז ירידת ערך זו גורמת לירידה בהון העצמי של החברה אבל לא נרשמת כהפסד.
בתשעת
אזהרת הרווח היא לא אינפורמטיבית
ההפסד הרבעוני הצפוי שעליו דיווח הבנק עומד על כ־40% מירידות הערך, שעדיין לא הוכרו כהפסד, והתרחשו בעשרת החודשים הראשונים של 2008. שאלת המפתח היא איזה חלק מההפסד שעליו מדווח הבנק נובע ממהלך חשבונאי של הכרה בירידות הערך שהתרחשו באותם עשרה חודשים כבהפסד קבוע, ואיזה חלק נובע ממידע חדש על רווחיות הבנק ברבעון הרביעי. התשובה לשאלה זו תינתן, כפי הנראה, רק בדו"חות השנתיים שיפורסמו לקראת סוף מרץ. אם רוב ההפסד נובע מהכרה חשבונאית בהפסד, אזי מדובר בניקוי אורוות ובבשורה חיובית. אם נוצרו הפסדים נוספים לבנק במהלך הרבעון הרביעי אזי מדובר בבשורה שלילית למשקיעים במניית הבנק.
הדיווח של הבנק על הפסד צפוי, ללא דיווח נוסף על השינוי הצפוי בקרן ההון, הוא לא אינפורמטיבי למשקיעים כיוון שהתחלופה בין השניים (ההפסד והירידה בקרן ההון) אפשרית, נתונה מאוד לשיקולי רואי החשבון של הבנק, ומבוצעת בפועל לעתים קרובות.
בנק הפועלים, שנתן אזהרת רווח דומה בתחילת החודש, דיווח שחלק מהותי מההפסד של הבנק נגרם מירידת ערך של נגזרים פיננסיים שערכם נפגע כתוצאה מירידת הריביות בארץ ובעולם. חלק מהותי מנגזרים אלו הם עסקאות החלף (Swap) בין ריבית קבועה וריבית משתנה. השימוש בנגזרים נועד להגן על הבנק מפני ירידת הערך של תיק האג"ח בתרחיש של עליית ריבית. הורדות הריבית האחרונות העלו את ערך האג"ח שבנק הפועלים מחזיק והורידו את ערך הנגזרים המשפיעים על ההון דרך דו"ח הרווח וההפסד. לכן, חלק זה של ההפסד של בנק הפועלים חשבונאי מטבעו, ולכן השווקים דווקא אהבו את אזהרת הרווח של הבנק, ומניית הבנק טיפסה באותו יום שבו פורסמה ההודעה.
אי־הוודאות הגדולה: ההפרשה לחובות מסופקים
הדיווח של בנק לאומי לא מכיל פירוט ברמת הדיווח של בנק הפועלים, אבל סביר להניח שלפחות חלק מההפסד נובע מאותם נגזרים פיננסיים. הורדות הריבית במהלך הרבעון האחרון של 2008 וההתאוששות החזקה של האג"ח הקונצרניות בארצות הברית ואירופה בנובמבר ודצמבר מרמזים על כך שהבנק לא יציג פגיעה נוספת בקרן ההון שלו ברבעון הרביעי של 2008. אבל, כאמור, הבנק נמנע מלדווח על שינוי הערך של תיק הנכסים שלו.
אחד הנכסים שבגללם ייתכן שבנק לאומי הכיר בחלק מהותי מההפסד הוא תיק CLO בהיקף של 905 מיליון שקל שמחזיק הבנק. תיק זה רשם כבר השנה ירידת ערך של 230 מיליון שקל (לפני מס) שלא הוכרה כהפסד, וייתכן שהבנק מנצל את הדו"ח השנתי כדי להכיר בירידת הערך הזו כבהפסד. פגיעה נוספת בערך התיק של בנק לאומי נובעת מאחזקה של כ־4.5 מיליארד שקל במניות ובקרנות נאמנות ישראליות. פגיעה גדולה יחסית הציגו האחזקות ב־HOT ובבנק אגוד.
האי־ודאות הגדולה בדו"חות הבנק היא בהפרשה לחובות מסופקים. קשה מאוד להעריך כיצד נפגע תיק האשראי שנתן הבנק בעקבות העמקת המשבר הפיננסי. ייתכן שחלק ניכר מההפסד הצפוי לבנק נובע מהגדלת ההפרשה לחובות מסופקים ברבעון הרביעי של 2008, שתהווה הכרה של הבנק בפגיעה הצפויה בתיק זה.
אזהרת הרווח לא מספקת הערכה לשינוי בערך הנכסים או לשינוי ברווחיות השוטפת של הבנק, ולכן היא לא אינפורמטיבית, והאי־ודאות הזו תימשך כנראה עד למועד הדו"חות השנתיים.
הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק