סוף עידן סיטרמן: האם הוא היה טוב לתעופה?
מי שהגדיל את התחרות בין חברות התעופה, הוא גם מי שבמשמרת שלו הורד דירוג הבטיחות של התעופה הישראלית. מי יבוא עכשיו וינסה לעשות סדר באוויר?
על רקע השבעת הממשלה החדשה ושלל שריה, היה מי שאמר השבוע, שצריך היה למנות גם שני שרי תעופה: אחד לחברות התעופה הישראליות ואחד לחברות הזרות. כל סקטור הרי מושך לכיוונו, לפעמים טובת האחד פוגעת באחר - ובין לבין צריך היה להתנהל מנכ"ל משרד התחבורה, גדעון סיטרמן, שהודיע היום (ה') על פרישתו מהתפקיד.
האם סיטרמן היה טוב לתעופה? תלוי את מי שואלים. האם טוב שהוא עוזב? תלוי מי יבוא אחריו. מי שהניח באמצע 2007 על שולחנו של שר התחבורה דו"ח רווי המלצות, לעידוד התחרות בענף התעופה, הוא גם מי שבמשמרת שלו למדנו כולנו את פירוש ההגדרה "קטגוריה 2".
זהו דירוג בטיחות התעופה הנמוך של פקיסטן, צ'ילה, סמואה המערבית ושל אחת, ישראל. זה גם אחד הנושאים הדחופים, אם לא הדחוף שבהם, בענף התעופה, העומד לפתחו של שר התחבורה החדש, ישראל כץ.
סיטרמן עודד כניסה של חברות תעופה נוספות, זרות וישראליות, לקווים שהיו במשך שנים ארוכות בשליטה בלעדית של שתי חברות תעופה: אל על מהצד הישראלי וחברת הדגל של מדינת היעד מהצד השני. מחירי כרטיסי הטיסות אמנם לא צנחו דרמטית, כמובטח, אולם בקווים מסוימים, כמו לאנגליה, לצרפת ולגרמניה - בהחלט גדלו אפשרויות הבחירה.
מנגד, ועל-מנת שחברות התעופה הישראליות יוכלו להתמודד בתחרות הוגנת מבחינת המחיר מול החברות הזרות המתרבות - הוא גם המליץ להגדיל להן את המימון הממשלתי, של הוצאות הביטחון המכבידות. זה לא קרה והכעס בצד הישראלי רב.
בראיון שפורסם לאחרונה ב"כלכליסט" אמר מנכ"ל אל על, חיים רומנו, בהתייחסו למשרד התחבורה, ובעקיפין גם לסיטרמן: "הוא לא עמד בהבטחות שלו. המשרד הבטיח ליצור סימטריה בינינו לבין התעופה המתחרה - ונכשל. כשהוא מסכם ועדה, שאומרת שיש לתת לחברות התעופה הישראליות 100% מימון הוצאות ביטחון, שיפעל למימוש ההחלטה ולא יתחמק מאחורי תרגילי אוצר למיניהם".
סיטרמן כמובן שלא נשאר חייב, והגיב: "אני מציע למר רומנו שיפנה את האנרגיות שלו להכנת החברה לתחרות. אני גם מצפה שיו'ר אל על החדש, עמיקם כהן, יעשה סדר בהתנהלות של אל על מול הרגולטור".
כעת נותר לראות מי יצטרף לשר התחבורה החדש ויעשה סדר בענף האלגנטי, אך גם רווי האמוציות, במציאת האיזון הנכון שבין טובת הצרכנים הישראלים מחד ובין טובת התעשייה הישראלית, מאידך.