$
עידן גרינבאום

מה שכחו פישר וחזקיהו

מסתבר שמה שמותר בבנק ישראל אסור באיסור חמור לדני דנקנר ולבנק הפועלים

עידן גרינבאום 08:5326.04.09

"מיום הקמתו של הבנק, חברי הנהלת הבנק התמנו לתפקידם... שלא באמצעות הליך של מכרז פנימי או חיצוני או ועדת איתור וללא בדיקה והמלצה של ועדה ציבורית בלתי תלויה... מאמצע שנת 2005 גויסו לבנק ארבעה אנשים שמונו לתפקידים בכירים ובתוקף תפקידם הם גם חברים בהנהלה. עובדים אלה גויסו ומונו לתפקידם ללא הליך של מכרז שוויוני ותחרותי ולא באמצעות ועדת איתור".

 

אם היינו שואלים מי כתב את הקטע המופיע כאן ומי הבנק שבו אנו עוסקים, היו רוב הקוראים מנחשים בוודאי שמדובר במפקח על הבנקים רוני חזקיהו ובדו"ח הביקורת החריף שבכוונתו לפרסם בימים הקרובים על בנק הפועלים ועל העומד בראשו דני דנקנר.

 

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: ששון תירם

אם חשבתם כך, טעיתם. הפתעה. את הקטע הזה כתב לא אחר מאשר מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס לפני כשנתיים בדיוק בחודש מאי בדו"ח 57(ב) והבנק הוא לא אחר מאשר בנק ישראל, כאשר המבוקר הראשי בו הוא נגיד הבנק, פרופ' סטנלי פישר. בעקבות אותו דו"ח אף זומן פישר לשיחת הבהרה עם המבקר, שציין בפניו עד כמה הליך המינויים בבנק בעייתי.

 

לבנק ישראל חוקים משלו

 

עוד כותב המבקר בעניין זה: "ראוי שהמינויים למשרות בבנק, לרבות למשרות בכירות, ייעשו באמצעות מנגנונים שיבטיחו שוויוניות, תחרות ושקיפות, כמו מכרז או ועדת איתור, ולאחר בדיקה והמלצה של ועדה ציבורית בלתי תלויה שתבחן את תקינות המינוי ואת הכשירות וההתאמה של המועמדים".

 

והנה לא חלפו להם רק כמה חודשים ובנובמבר 2007 התבשרנו על מינויו של אחד, רוני חזקיהו, לתפקיד המפקח על הבנקים. בוודאי הייתם מצפים שלאחר הביקורת הלא מוסתרת של המבקר, ילמדו בבנק ישראל משהו על מינויים, אבל מתברר שלבנק ישראל, כמו לבנק ישראל, חוקים משלו או שמא מוסר משלו.

רוני חזקיהו רוני חזקיהו צילום: אוראל כהן

 

וכך נאמר בהודעת הבנק עם ההכרזה על המינוי: "עם הודעתו של המפקח על הבנקים, יואב להמן, על רצונו לסיים את תפקידו בסוף השנה, החל הנגיד, פרופ' סטנלי פישר, סבב של שיחות עם גורמים שונים במשק בכוונה לקבל המלצות למועמדים לתפקיד המפקח. בעקבות שיחות אלה גיבש הנגיד רשימה של אישים מומלצים שכללה עשרה אנשים חיצוניים לבנק ישראל ושישה אנשים מבנק ישראל.

 

"לאחר מכן קיים הנגיד תהליך מסודר ומובנה שבו כמה שלבים: הנגיד קיים ראיונות עם כל המועמדים. בעקבות הראיונות גיבש הנגיד רשימת מועמדים פוטנציאליים שכללה שלושה שמות. הנגיד מינה ועדה להתייעצות והציג את רשימת שלושת המועמדים. הוועדה בחנה את כישוריהם והגישה מסקנותיה לנגיד... הנגיד הודיע על מינויו של רוני חזקיהו לתפקיד המפקח על הבנקים".

 

בקיצור, הנגיד הרכיב בעצמו את רשימת המועמדים לתפקיד המפקח. הוא בחר אותם אישית, ראיין אותם בעצמו, ואחר כך שלח אותם לקבל חותמת כשרות מהוועדה שהקים.

 

ומה עם שוויוניות, תחרות ושקיפות? אותם כנראה דורש פישר רק מבנק הפועלים. מה שמותר בבנק ישראל אסור באיסור חמור לדני דנקנר ולבנק הפועלים.

 

כאשר הפועלים רוצה למנות לתפקיד המנכ"ל מישהו משורותיו, בעל ניסיון ויכולת מוכחים, אחד שיושב הראש מכיר היטב וזכה לאמון הדירקטוריון - זה לא בסדר. למה? כי ככה חושבים הנגיד והמפקח על הבנקים. לדני דנקנר אסור לראיין בעצמו מועמדים לתפקיד ואסור לו להחליט מי מביניהם מתאים או לא.

 

הדירקטוריון לא פחות טוב

 

את המשפט הידוע על מי שגר בבית זכוכית וזורק אבנים כנראה ששכחו עם השנים בבנק ישראל וחבל שכך. דירקטוריון בנק הפועלים, גם אם יושבים בו כמה גברים (או נשים) שמינויים אינו ראוי, אינו פחות טוב מהוועדה שמינה בזמנו פישר לאישור המועמדות של חזקיהו.

 

וגם אם דעתו של מישהו בבנק ישראל אינה נוחה מהתנהלותו של יו"ר דירקטוריון הפועלים, עדיין אין זו סיבה לשלוח אותו הביתה. הנה, אפילו פישר כשל בהליך המינוי של כמה מבכיריו, והוא עדיין איתנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x