$
בארץ

סופית: הפיקוח על השכר בבנק ישראל יישאר באוצר

מנכ"ל משרד ראש הממשלה יגיש היום לנתניהו את המלצותיו, שלפיהן דירקטוריון בנק ישראל יוכל לערער על החלטות הממונה על השכר. הנקודות שנותרו במחלוקת: לאיזה מגזר יושוו הטבות השכר של העובדים, ומה תהיה תדירות הדיווח על השכר

אמנון אטד 07:1622.06.09

מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי יגיש היום לראש הממשלה בנימין נתניהו את המלצותיו על מבנה הפיקוח על השכר בבנק ישראל. ככל הידוע, ימליץ גבאי להשאיר את הפיקוח על שכר עובדי הבנק בסמכות אגף השכר במשרד האוצר.

 

בשונה מהמקובל בכל יתר הגופים במגזר הציבורי, יוכל דירקטוריון

בנק ישראל ("המועצה המינהלית" שתוקם לאחר אישור חוק בנק ישראל החדש) לערער בכתב על החלטות הממונה על השכר באוצר בנוגע לתוספות השכר לעובדי הבנק.

 

המלצותיו של גבאי אמורות לשים קץ לוויכוח הארוך והמתוקשר בין בנק ישראל למשרד האוצר, בנושא הפיקוח על עובדי בנק ישראל. זאת, לאחר שבשבוע שעבר קבע נתניהו את התאריך היום כתאריך יעד לסיום הסכסוך.

 

המלצותיו של גבאי קובעות עוד שאם דירקטוריון בנק ישראל יערער על החלטות האוצר בנוגע לשכר, תועבר המחלוקת להכרעת ועדה מקצועית - גוף חיצוני בן שלושה חברים בראשות שופט בדימוס של בית הדין לעבודה. את הוועדה ימנו במשותף ראש הממשלה ושר האוצר, בהסכמת נגיד בנק ישראל. מנגנון פיקוח זה יאפשר לבנק ישראל להתערב בסמכות הפיקוח הבלעדית של האוצר. מצד שני, הוא יאפשר לאוצר לשמור את הפיקוח על השכר בחזקתו, כדי למנוע דרישות להקלת הפיקוח מצד גופים נוספים במגזר הציבורי, כגון האוניברסיטאות, חברת החשמל והנמלים. מטרת המהלך היא לאפשר להנהלת בנק ישראל גמישות ניהולית, כדי לשמור על עצמאותו של הבנק המרכזי.

 

בבנק ישראל בראשות הנגיד סטנלי פישר טוענים כבר זמן רב שהשליטה המוחלטת של האוצר בשכר עובדי הבנק עלולה להשפיע על ההחלטות של הדרג המקצועי ולפגוע בעצמאות הבנק. טיעונים אלה, כך נראה, שכנעו את ראש הממשלה ליצור מנגנון שיוודא שהפיקוח על השכר לא ינוצל על ידי האוצר.

 

ערב ההכרעה בנושא נותרו שתי נקודות במחלוקת. הראשונה היא דרישת בנק ישראל לקבוע שעדכון שכר עובדי הבנק בעתיד לא ייעשה בהשוואה לכלל עובדי המגזר הציבורי, אלא בהשוואה לשכר של ארבע קבוצות עובדים מהמגזר הציבורי ומהמערכת הפיננסית.

 

נקודות המחלוקת שנותרו בין האוצר לבנק ישראל

 

דרישה זו מעוררת זעם רב באוצר. לדברי בכירים באוצר, זהו ניסיון להשוות את שכר עובדי בנק ישראל לשכרם של עובדי הבנקים המסחריים. "אם ראש הממשלה ייענה לדרישה זו", הזהיר אתמול בכיר באוצר, "זה יפתח פתח למגזרים שונים בשירות הציבורי להעלות דרישות דומות". נקודת המחלוקת השנייה היא תדירות הדיווח של בנק ישראל על נתוני השכר של עובדיו. לפי החוק, רשאי הממונה על השכר לדרוש מבנק ישראל את נתוני השכר בכל עת. האוצר דורש לקיים חוק זה גם בעתיד, בעוד בנק ישראל דורש להגיש לאוצר דיווח תקופתי רק פעם בחצי שנה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x