האם המשבר בענף התעופה יביא לביטול קווים לישראל?
כלכליסט כינס את בכירי ענף התעופה בישראל ושמע מהם כי תנועת הנוסעים בקיץ בנתב"ג אמנם גבוהה, אבל "התשואה לנוסע צנחה ב־40% לעומת הקיץ שעבר". המשבר האמיתי, לדבריהם, צפוי בחורף, שבו תקטן מאוד תנועת הנוסעים
חברות התעופה בעולם צפויות להפסיד 9 מיליארד דולר ב־2009, כך על פי נתונים שפרסם בתחילת החודש ארגון חברות התעופה הבינלאומי (IATA). אלפי עובדים מפוטרים או מתבקשים לוותר מיוזמתם על חלק משכרם "כדי לסייע לחברה", הזמנות מטוסים מתבטלות או מעוכבות, קווים מתבטלים - כל המהלכים האלה ועוד מזכירים את משבר מחירי הדלק שעמו התמודדו חברות התעופה בשנה שעברה, אולם נדמה שהפעם מדובר במהלכים כואבים אף יותר.
המשבר הכלכלי העולמי מתבטא בענף התעופה בירידה בכמות הנוסעים, בעיקר הנוסעים העסקיים, הטסים יותר פעמים מנוסע הנופש הממוצע. בדרך כלל הנוסעים העסקיים אף משלמים יותר על כרטיסי טיסה. אלא שקריסת בנקים וחברות בעולם פירושה גם אלפי אנשי עסקים שלא יטוסו בקרוב לפגישות עבודה, אלא במקרה הטוב במחלקת התיירים הזולה יותר.
על רקע המיתון וההאטה בתנועת הנוסעים מחד, ועונת שיא הנסיעות מאידך, כינס "כלכליסט" חמישה מבכירי ענף התעופה בישראל: מנכ"ל קונטיננטל בישראל ויו"ר פאנל חברות התעופה הזרות אבי פרידמן; מנכ"ל לופטהנזה ישראל עפר קיש; סמנכ"ל לקוחות באל על דוד מימון; המנהלת המסחרית של בריטיש איירווייס בישראל יעל קטן; ומנכ"ל ארקיע גדי טפר.
"הבעיה העיקרית היא בתיירות הנכנסת"
"המשבר בהחלט מורגש", אומרת יעל קטן, "אלא שיש חברות שמדברות על זה בגלוי, ויש חברות שלא מדברות על זה. המשבר בתעופה ובתיירות רציני יותר מבכל ענף אחר, משום ששולי הרווח תמיד היו נמוכים. מה שקורה כעת הוא שגם הביקוש ירד וגם מחיר הכרטיס ירד, כך שהמשבר הרבה יותר עמוק ממה שחושבים".
ומה עושים?
קטן: "אם יש קווים שמפסידים כסף, אז מעדיפים להעביר את המטוס למקום אחר שיעשה קצת יותר כסף. או מבטלים את הקו ומקרקעים מטוסים. אין סיבה להמשיך להפעיל קו שאתה מפסיד עליו".
קיש: "לופטהנזה יוצאת מנקודת הנחה שהמשבר ייגמר בסופו של דבר, ואף על פי שאנחנו מבצעים בחברה מהלכים לחיסכון בהוצאות, כמו צמצום קווים, עדיין אין שינוי במדיניות שלנו בנוגע להשקעות לטווח הארוך. אנחנו עדיין מסתכלים קדימה שלוש שנים ויותר, ובהתאם מבצעים הזמנות של מטוסים, משפצים טרקלינים בשדות תעופה ורוכשים חברות תעופה".
למרות המשבר הנוכחי, היצע הטיסות מישראל ללונדון או לארצות הברית, למשל, רק גדל. איך אתם מסבירים זאת?
קטן: "גם בעיניי מהלכים שעשו חברות אחרות נראים תמוהים. אנחנו תכננו מראש 15 טיסות שבועיות, אולם ראינו שהטיסה ה־15 לא הולכת לכיוון שרצינו, אף על פי שהיתה ביום מאוד מבוקש. זו הסיבה שביטלנו אותה".
פרידמן: "לעניות דעתי השוק רווי, במיוחד לאור המשבר. אבל חברה שמחליטה לטוס לארץ בטח הביאה בחשבון את כל הנתונים ויודעת מה היא עושה. אני אישית פחות מודאג בתור קונטיננטל, כי יש לנו בסיס טוב מאוד בארץ. הבעיה העיקרית שמשפיעה על התעופה במדינת ישראל היא התיירות הנכנסת. שם סבלנו פגיעה מאוד קשה. כאשר אומרים בארה"ב 'יש מיתון ולא נוסעים', אז האמריקאים, גם אם יש להם כסף, מפחיתים את מספר הטיסות שלהם. נכון שיש ירידה גם במספר הנוסעים הישראלים לחו"ל, אבל הפגיעה העיקרית היא בתיירות הנכנסת. חברות תעופה יצטרכו להסיק מסקנות - האם כלכלי עבורן להמשיך לטוס לכאן".
קיש: "דווקא בלופטהנזה המצב שונה; התיירות מגרמניה גדלה כל הזמן, גם בעת הזו".
מה ההבדל בין לופטהנזה, שמבצעת מהלכים מינוריים יחסית בתקופה הזאת, לבין בריטיש, למשל, שאצלה נדמה שהמשבר פגע קשה יותר?
קיש: "המזל הכי גדול של לופטהנזה הוא כניסתה למשבר עם הרבה אוויר לנשימה. חברה שיהיה לה יותר אוויר בזמן המשבר הזה, תוכל לשרוד למשך תקופה ארוכה יותר".
טורקיה הפסידה, אילת הרוויחה תיירות פנים
איך עונת השיא נראית מבחינת ההזמנות אצלכם?
פרידמן: "הקיץ לא בעייתי, משום שבקיץ יש דרישה. ארה"ב מאוד אטרקטיבית לתייר הישראלי: מחירי בתי המלון ירדו פלאים, ושער הדולר אטרקטיבי מול השקל הישראלי".
מימון: "אולי תופתעו, אבל כמות הנוסעים שיטוסו הקיץ באל על גדולה יותר מבשנה הקודמת. אלא שתמהיל הנוסעים קצת שונה: יש לנו אוכלוסייה עסקית שנפגעה קשה מאוד מהמצב הכלכלי, וזה כמובן פוגע בהכנסות. המחירים גם נמוכים יותר. אז אמנם יש לנו יותר נוסעים, אבל פחות הכנסות. יש לנו ירידה לא קטנה בתיירות הנכנסת בלא מעט יעדים".
קיש: "מבחינת כמות נוסעים בקיץ הקרוב, יש כמות נהדרת. כמובן לא בתמהיל שהיינו רוצים לראות; יש יותר ראשים ופחות כסף".
טפר: "מספר הנוסעים לטורקיה ירד באופן משמעותי, ב־50% בקירוב, ולכן אנחנו רואים שפע בתיירות הפנים־ארצית. מלונות אילת לא ידעו שגשוג כמו בשנה האחרונה, וזה נובע בעיקר מהירידה של טורקיה. עוד תכונה מדהימה שאנחנו רואים אצלנו: מועד ההזמנה לפני טיסה התקצר מאוד. אם היו יעדים שהיו מזמינים טיסות אליהם שלושה שבועות או חודש לפני, היום ירדנו בחלק מהיעדים באגן הים התיכון למצב שבו 50% מהטיסה לא מכורה 48 שעות לפני שהיא יוצאת, ובאירופה שליש מטוס לא מכור 48 שעות לפני הטיסה. אני חושב שזה ניהול בחוסר ודאות משווע של טיסות".
אולי כי ככה הרגילו את הנוסעים הישראלים, לחכות למבצע של הרגע האחרון?
טפר: "המבצעים האחרונים שבהן החברות יצאו הרגילו את הנוסעים למהלך הזה".
מימון: "אנחנו עושים הכל כדי לכבוש נתח שוק, ולפעמים אנחנו צריכים לעשות מבצעים".
אם כך, המצב ביולי־אוגוסט מסתמן כטוב?
פרידמן: "ביולי־אוגוסט כולם חוגגים, כי יש הרבה נוסעים. אלא שהתשואה לנוסע פחותה ב־40% מבשנה שעברה. אם בקיץ שעבר מכרתי כרטיס לארה"ב ב־1,800 דולר, עכשיו זה 1,200 דולר. כיו"ר פאנל חברות התעופה הזרות אני אומר שהבעיה תהיה כשיגיע החורף. אם המצב הגיאופוליטי בארץ לא ישתפר, והמצב הכלכלי בעולם לא ישתפר, המלחמות שלנו והבעיות שלנו יתחילו לקראת החורף. יש שלב מסוים שבו חברה אומרת 'עד כאן. מפה אין לי כבר לאן לרדת'. אז יתחילו לבטל קווים ולצמצם טיסות. יוני, יולי, אוגוסט וספטמבר הם החודשים הכי טובים לענף התעופה והתיירות, אבל אחרי זה אני רוצה לראות שיהיו 40 טיסות בשבוע ללונדון, או 50 טיסות לארה"ב".
לאילו יעדים עדיין אפשר להשיג מקומות ביולי־אוגוסט?
מימון: "חלק מהטיסות שלנו לפריז מלאות לגמרי. אי אפשר למצוא כרטיס אחד".
טפר: "שיבואו אלינו. אצלנו לכל אגן הים התיכון, פריז, מינכן, ברלין, אמסטרדם יש מושבים. אני מניח שגם ללונדון יש מושבים בשפע".
קטן: "ללונדון היצע הטיסות שולש, אלא שהביקושים לא גדלו בהתאם".
"מע"מ על התיירות יפגע קשות בצמיחה"
איך אתם מתמודדים עם הורדת דירוג בטיחות התעופה של ישראל מול המטות הראשיים שלכם בחו"ל?
קיש: "אם המצב באמת היה כל כך גרוע מבחינת בטיחות, חברות כמו לופטהנזה היו מפסיקות לטוס לארץ. אנחנו סומכים על הגורמים בארץ שמטפלים בנושא הבטיחות בנתב"ג, ועד היום לא נתקלנו בשום הערה מלמעלה על בעיה בישראל".
קטן: "אני מסכימה עם הדברים, אף על פי שאנחנו לא נוהגים לדווח על מהלכים בתחום זה. בטיחות וביטחון זה ערך עליון לכל חברת תעופה".
פרידמן: "אין ספק שהיתה קצת הזנחה של רשות התעופה האזרחית במשך השנים, אבל עכשיו מתקנים את הדברים. העובדה היא שאנחנו ממשיכים לטוס".
טפר: "מנהל רשות תעופה אזרחית, גיורא רום, מוביל מהלכים שהרבה זמן לא ראינו בענף התעופה בישראל. צריך לתת לו זמן לעשות את שלו".
כבר נפגשתם עם שר התחבורה החדש?
טפר: "אני מניח שכל חברות התעופה הישראליות נפגשו עם שר התחבורה והעלו בפניו את צורכיהן".
מימון: "אנחנו נפגשנו גם עם שר התיירות וגם עם שר התחבורה. זכינו להמון אמפתיה, ונחכה לראות מה יוליד יום".
פרידמן: "גם אנחנו, כפאנל החברות הזרות, נפגשנו עם שרי התחבורה והתיירות".
דיברתם עם שר התיירות על נושא הטלת המע"מ על תיירות נכנסת?
פרידמן: "אין ספק שהמע"מ יפגע בתיירות בצורה מאוד רצינית. אנחנו נגד המהלך, ואני מתאר לעצמי שתהיה מלחמה מאוד קשה".
מימון: "אני חושב שמשק שחפץ בצמיחה לא יכול להרשות לעצמו להטיל מע"מ על תיירות. זה מנוע הצמיחה מספר אחת בכל מדינה. מע"מ כזה יפגע קשות בצמיחה ובתעשיית התיירות במדינת ישראל, ויגרום לפיטורים בענף".
נראה שרק המלונאים נאבקים נגד המע"מ.
פרידמן: "אנחנו עושים את זה בשקט. העיקר למנוע את הגזירה. דובר על מע"מ תיירות במשך שנים, ובכל פעם זה נפל בסוף. אני מקווה שזה ייפול גם הפעם. אסור לנו לפגוע במספר התיירים המועט שמבקר בישראל".
הקיצוצים מגיעים לאוכל ולסכו"ם
מדברים על התייעלות במהלך המשבר. איך אפשר לקצץ בלי שהלקוח ייפגע?
מימון: "כשאתה מתייעל וצריך לחדד את כל החושים ואת כל הפעילות התפעולית שלך, אתה מוצא מה לעשות בלי לפגוע בלקוח. למשל, אם בטיסות שלנו לניו יורק, אני זורק 30%–35% אוכל מהמנות שאני מעלה, זה בזבוז. אז אני צריך להביא בחשבון שבטיסה שממריאה ב־1:30 בלילה אנשים הולכים לישון, ולא רוצים לאכול את המנה הראשונה. אנחנו מאוד זהירים: במשך חודשיים בדקנו יום יום כמה אוכלים והתאמנו את כמות הארוחות. גם במחלקת תיירים ביטלנו סוג אחד של בירה כי לא צרכו אותו. כמו כן, פתחנו את כל חוזי השינוע שיש לנו בכל הנציגויות בעולם ואנחנו חוסכים בכך מיליוני דולרים. אין תחום באל על שלא נבדק ולא נבחן ושבו אנחנו לא מתייעלים. במקביל, וזה לא סוד, התחלנו במשא ומתן עם נציגות העובדים בניסיון לייעל תחומים במסגרת הסכם העבודה. אנחנו לא נפגע בהסכם העבודה, אך אני מאמין שהבגרות והבשלות של נציגות העובדים כן תלך איתנו להתייעלות".
פרידמן: "כל החברות מצמצמות את כל העודפים וכל השומנים שישנם: מצמצמים קווים, עוברים למטוסים קטנים יותר ובוחנים כיצד להתייעל, כולל כל מה שמיותר על המטוס. במקום לשים ארבעה מזלגות, ארבעה סכינים וארבע כפיות ישימו רק שניים, ובשלב יותר מאוחר ישימו פלסטיק".
האם קונטיננטל שקלה את צמצום הקו מניו יורק לתל אביב?
פרידמן: "צמצמנו קווים בכל העולם, אבל בקו לתל אביב אנחנו לא ניגע. זה אחד הקווים הטובים ביותר שיש לקונטיננטל בעולם. עמדנו גם להכניס טיסה יומית שלישית לארץ, אך דחינו את זה בגלל המצב הכלכלי".
קיש: "גם בלופטהנזה העולמית יש מהלכים של קרקוע מטוסים. הדבר היחידי שאנחנו משתדלים לא לעשות זה לבטל יעדים. מקסימום מצמצמים טיסות. ברמה המקומית, גם אני עושה בדק בית ובודק את ההסכם שיש לי עם בזק ואת ההסכם שיש לי עם שירותי הקרקע בנתב"ג, ובודק במחלקת חשבונות כל חשבון שמגיע. הכל כדי לראות אם אפשר לנהל משא ומתן חדש על ההוצאות".
בדיעבד, אתה חושב שזה היה הזמן הנכון להיכנס עם קו חדש ממינכן לתל אביב?
קיש: "הנתונים של הטיסות ממינכן מראים תוצאות טובות. אני חושב שלראות קו חדש שמתמלא כל כך מהר - אמנם לא במחירים שציפינו, אבל שומר על עצמו בצורה יפה מאוד - זה הישג לא קטן. בדרך כלל בחברות תעופה מרגישים את המשבר במטענים, עוד לפני הירידה בכמות הנוסעים. זה תמיד החיישן למשבר. היום בלופטהנזה קרגו, בחו"ל ובארץ, עברו לארבעה ימי עבודה בשבוע. אני לא שולל אפשרות שגם לופטהנזה נוסעים תעבור לאותה מתכונת אם המשבר יעמיק".
מה בנוגע למהלכי פיטורים?
טפר: "לא היו פיטורים. עשינו מהלך של התייעלות בהסכמת העובדים".
מימון: "לא פיטרנו עובדים, ואנחנו גם לא ממהרים לפטר. אנחנו רוצים להגיע להבנות על התייעלות. אני מאוד מקווה שנצליח להימנע מפיטורים".
קיש: "אצלנו בלופטהנזה קרגו הוציאו את האנשים לחופשות ללא תשלום או לשבוע עבודה מקוצר. כשנצא מהמשבר נצטרך שיהיו לנו אנשים טובים, מיומנים ומקצועיים, ופיטורים לא עוזרים לטווח הארוך".
פרידמן: "אנחנו לא פיטרנו".
קטן: "בריטיש קראה לעובדים לראות מה הם יכולים לעשות כדי לעזור לחברה. לא מדובר בלעבוד בהתנדבות, בניגוד למה שהיה כתוב בעיתונות, אלא יותר בדרך של חופשות ללא תשלום ומעבר לחלקי משרה".