$
בארץ

בדיקת כלכליסט: בניין אחד בניו יורק, 350 עובדים ישראלים, 112 מיליון שקל בשנה

ההתנהלות הבזבזנית של ממשלת ישראל בנציגויותיה מעבר לים מתרכזת בבניין יוקרתי אחד בשדרה השנייה במנהטן. כלכליסט בדק על מה בדיוק מוציאה המדינה עשרות מיליוני דולרים בשנה, ואיך מתנהלים החיים ב"בית ישראל", חלומו הרטוב של השליח הציוני

עמיר קורץ 09:3021.07.09

בית ישראל האימתני, בלב האזור הדיפלומטי במנהטן, הוא תמצית ההתנהלות הבזבזנית של מדינת ישראל בשלוחותיה השונות מעבר לים.

 

שבע נציגויות ישראליות שונות פועלות בבניין הממוקם בשדרה השנייה, לא רחוק מבניין האו"ם. בדיקת "כלכליסט" חושפת שהמדינה מוציאה מדי שנה לא פחות מ־112 מיליון שקל כדי להחזיק בבניין 72 שליחים ישראלים ועוד 275 עובדים מקומיים. דולרים רבים נשפכים מדי חודש על ההוצאות השוטפות, האחזקה, המשכורות, הטיסות, הרכבים ודירות השרד של הקולוניה הישראלית בלב מנהטן. ספק גדול אם כל אלה באמת נחוצים, בוודאי בזמנים כאלה.

 

למשל, משרד הביטחון. לא פחות מ־48 מיליון שקל מוציא המשרד מדי שנה רק על נציגות הענק שלו בניו יורק, על 200 עובדיה. אבל לא רק שם. משרד התיירות, למשל, מחזיק גם הוא שלוחה גדולה בבית ישראל, המעסיקה 13 עובדים, ותחתיה פועלות ביבשת אמריקה לבדה לא פחות מחמש לשכות תיירות שונות.

 

גם למשרד האוצר יש בבניין נציגות מטעם החשב הכללי, למרות שבוושינגטון הלא מאוד רחוקה כבר יש ציר כלכלי מטעם המשרד. משרד התמ"ת לא נשאר יתום: הוא מפעיל בניו יורק נספחות מסחרית, אחת מעשר נספחויות בארה"ב בלבד.

 

המגמה היא התרחבות: רק לפני שבועות ספורים חשף "כלכליסט" כי בנק ישראל צפוי לפתוח בספטמבר הקרוב נציגות בניו יורק, שאליה יישלחו שני עובדים מהבנק שייבחרו במכרז פנימי. להחזיק אותם שם, עם העובדים המקומיים, בוודאי יעלה כמה מיליונים נוספים.

 

אין מה לעשות, התפוח הגדול קורץ לישראלים רבים. אלא שתפקידה של המדינה בתקופה כזו הוא לחשוב היכן ניתן למנוע כפילויות ובזבוז מיותר. בדיקת "כלכליסט" והסיור בבניין מלמדים שבמשימה הזו היא לא תמיד עומדת.

 

משרד הביטחון: 200 נציגים. עלות - 48 מיליון שקל

 

משלחת הרכש של משרד הביטחון בניו יורק אמורה מטבע הדברים לבצע רכש של ציוד ביטחוני. אולם האם יש צורך במשלחת לשם כך? גורמים במשרד הביטחון טוענים כי אם הרכש היה מבוצע ללא משלחת מסודרת, עם מקום קבע בניו יורק, "עלות הרכש היתה מתייקרת במאות אחוזים". גם אם זה נכון, בדיקה של חברת הייעוץ מקנזי, ששכר מנכ"ל המשרד פנחס בוכריס, כבר המליצה באחרונה על קיצוץ של כ־30% בכוח האדם, שיחסוך כפילויות ומנגנון גדול ויקר.

 

מלבד הרכש השוטף, פעילויות נוספות שמבצעת המשלחת הן רכש חירום בזמן פעילות לחימה, זיהוי הזדמנויות רכישה זולות, שיתוף תעשיות ישראליות במו"פ עם התעשיות והממשל האמריקאי - דבר המהווה, לטענת משרד הביטחון, מרכיב משמעותי לשמירת עליונותה הטכנולוגית והביטחונית של ישראל במזרח התיכון - וסיוע ליצוא הביטחוני לארה"ב.

 

לטענת מי שהיו שם, השליחים של משרד הביטחון זוכים לתנאים נאים. פרט למשכורות ושכר דירה, עובדי המשלחת נהנים מחנות המוכרת מוצרים ישראלים וסיגריות במחירי דיוטי פרי, זוכים להחזרים על חנייה (עניין יקר במיוחד במנהטן), והמעוניינים בכך יכולים להשתתף בתוכנית אקדמית שנערכת במקום, המוכרת לגמול השתלמות.

 

כוח אדם: במשלחת כ־200 עובדים, מהם כ־160 עובדים מקומיים ומקצתם שליחים מישראל.

 

בשורה התחתונה: עלותה הכוללת של המשלחת הביטחונית בניו יורק היא כ־48 מיליון שקל בשנה. גורמים במשרד הביטחון ציינו שסכום זה הוא פחות מ־0.5% מהיקף הרכש שמבצעת המשלחת מדי שנה בארה"ב.

 

משרד התמ"ת: 6 נציגים. עלות - 2.43 מיליון שקל

 

משרד התמ"ת מחזיק בניו יורק נספחות מסחרית, שמטרתה לקדם את פעילות היצוא של חברות ישראליות בחוף המזרחי ולקדם שיתוף פעולה בין חברות מקומיות בארה"ב לבין חברות ישראליות.

 

נוסף על הנספחות בניו יורק, משרד התמ"ת מחזיק עוד תשע נספחויות מסחריות ברחבי ארצות הברית: אטלנטה, בוסטון, שיקגו, יוסטון, לוס אנג'לס, מיאמי, סן פרנסיסקו, וושינגטון ודורהם שבצפון קרוליינה.

 

כוח אדם: בנספחות המסחרית בניו יורק עובדים הציר הכלכלי יאיר שירן, שהוא שליח של משרד התמ"ת מישראל, ועוד חמישה עובדים. 3.5 תקנים מוקצים לקידום היצוא, לעידוד ההשקעות בארץ ולהסברה כלכלית. תקן וחצי מוקצים לרשפ"ת (הרשות לשיתוף פעולה) בנושאי רכש גומלין.

 

העלות ב־2008 של השליח שירן ושל חמשת העובדים המקומיים - לרבות משכורות, שכר דירה, הוצאות רכב והוצאות אחרות למשפחתו של שירן - הסתכמה ב־2008 ב־487 אלף דולר, שהם 1.95 מיליון שקל בשנה.

 

שאר ההוצאות: עלות הפעילויות שקיימה נספחות משרד התמ"ת בניו יורק בשנה הקודמת, לרבות טיסות בתוך ארה"ב ולישראל, בשילוב עלות תפעול המשרד, הסתכמה ב־120 אלף דולר, שהם 480 אלף שקל בשנה.

 

בשורה התחתונה: ההוצאה הכוללת של פעילות משרד התמ"ת בניו יורק הסתכמה בשנת 2008 ב־2.43 מיליון שקל.

 

שבע נציגויות, בניין אחד שבע נציגויות, בניין אחד צילום: טלי שמיר

 

משרד האוצר: 17 נציגים. עלות - 8.07 מיליון שקל

 

נוסף על הציר הכלכלי היושב בוושינגטון, משרד האוצר מפעיל גם נציגות של החשב הכללי בניו יורק. מטרתה של הנציגות בניו יורק, בין השאר, היא לגייס מט"ח בשווקים העולמיים, להנפיק ערבויות מדינה, לבצע הנפקות עצמיות ופרטיות ולנהל את החוב החיצוני של ישראל.

 

כוח אדם: הנציגות בניו יורק כוללת 16.5 משרות - שתי משרות של שליחים מהארץ והשאר עובדים מקומיים.

 

שאר ההוצאות: עלות האחזקה השוטפת היא 710 אלף דולר בשנה, אבל לטענת האוצר היא מתחלקת גם עם משרדי התמ"ת, התיירות, משרד החוץ ורשות המסים.

 

בשורה התחתונה: באוצר לא פירטו את חלוקת ההוצאות השונות, אך ציינו שתקציב הנציגות הוא 8.07 מיליון שקל לשנת 2009 ו־8.31 מיליון שקל לשנת 2010.

 

משרד החוץ: 109 נציגים. עלות - 50 מיליון שקל

 

למשרד החוץ שתי נציגויות בבניין: הקונסוליה הכללית ושגרירות ישראל לאו"ם. תפקידי הקונסוליה הכללית כוללים הסברה, פעילות אקדמיה ותרבות, עבודה עם התקשורת ועם הקהילות היהודיות והישראלית באזור. השגרירות באו"ם פועלת עם גופים של הארגון.

 

כוח אדם: בשתי הנציגויות יחד יש 81.75 תקנים לעובדים מקומיים. עלות שכרם ב־2008 נחלקה כך: עובדים כלליים - 3.23 מיליון דולר בשנה, עובדי תרבות - 170 אלף דולר בשנה, עובדי הסברה - 412 אלף דולר בשנה, עובדי ביטחון - 926 אלף דולר בשנה. סך הכל: 4.74 מיליון דולר בשנת 2008. לאלו נוספים 27 שליחי משרד החוץ בשתי הנציגויות.

 

ההוצאה השנתית הממוצעת על שליח בניו יורק בשנה היא 230 אלף דולר. הסכום כולל שכר, עלויות משלוח והחזרת השליח ומשפחתו, עלויות מטענים, ביגוד, ביטוח רפואי, חינוך לילדי השליחים - גם בבתי ספר פרטיים, שכר דירה, הדרכות (כולל שיעורי עזר באנגלית), טיסות לישראל והפרשות מעביד. עלות החזקתם של כל עובדי משרד החוץ מסתכמת בכמעט 25 מיליון שקל בשנה.

 

שאר ההוצאות: דירות - שכר דירה לארבע דירות שרד (לקונסול הכללי, לקצין המינהלה האזורי, לשגריר לאו"ם ולסגן ראש המשלחת לאו"ם) בעלות שנתית של כ־473 אלף דולר.

 

כלי רכב - הנציגויות חוכרות שבע מכוניות (לקונסול הכללי, לשגריר לאו"ם, לקצין המינהלה האזורי, לסגן ראש המשלחת לאו"ם וכן שלוש מכוניות מינהלה) בכ־46.5 אלף דולר בשנה.

 

תקציב אש"ל ונסיעות שנתי לנציגות - 20 אלף דולר.

 

בשורה התחתונה: ההוצאה הכוללת על שתי הנציגויות בניו יורק הסתכמה ב־2008 בכ־25 מיליון שקל. בצירוף שכר השליחים, העלות הכוללת היא כ־50 מיליון שקל בשנה.

 

משרד התיירות: 13 נציגים. עלות - 2.4 מיליון שקל

 

משרד התיירות מפעיל 15 לשכות בעולם, לעידוד תנועת התיירות לישראל, מהן שש באמריקה. הנציגות הראשית באמריקה נמצאת בניו יורק. תפקידי הלשכות כוללים מגוון פעילויות שיווק, לצד איתור מעצבי דעת קהל (עיתונאים, ראשי קהילות ואחרים) ואירוחם בישראל, קיום כנסים בנושא התיירות לישראל, השתתפות בירידי תיירות ופעילות עם תעשיית התיירות המקומית (חברות תעופה, סוכני נסיעות ומארגני תיירות).

 

נוסף על כך, נציגי המשרד פועלים לאיתור משקיעים בתחום התיירות ועידודם לבחון את ישראל כיעד השקעה.

 

כוח אדם: לשכת התיירות בניו יורק מעסיקה 13 עובדים: שליח אחד של המשרד מישראל, והיתר עובדים מקומיים. עלות שכרם בשנה: 1.2 מיליון שקל.

 

שאר ההוצאות: אחזקה - 192 אלף דולר. שכר דירה - 54 אלף דולר. אש"ל וטיסות - 52.5 אלף דולר. כלי רכב - 11.4 אלף דולר. בסך הכל - 310 אלף דולר (1.24 מיליון שקל) בשנה.

 

בשורה התחתונה: עלותה של פעילות נציגות משרד התיירות בניו יורק עלתה למשלם המסים הישראלי 2.44 מיליון שקל ב־2008.

 

רשות המסים: 2 נציגים. עלות - 1.3 מיליון שקל בשנה

 

רשות המסים הישראלית מחזיקה בניו יורק נציגות של אגף המכס, האחראית על הפעילות מול הרשויות בכל יבשת אמריקה. הנציגות אחראית על מתן שירות בנושאי מכס לתושבים חוזרים, עולים חדשים, יבואנים ויצואנים.

 

כוח אדם: הנציגות של רשות המסים בניו יורק כוללת שני עובדים: שליח מהארץ ועובד מקומי. ברשות אמרו כי ב־2008 לא היה לה נציג בארה"ב, ולכן לא נמסרו נתוני שכר. ב־2006, כאשר היה לרשות נציג בניו יורק, הסתכמו הוצאות השכר וההטבות הנלוות במיליון שקל בשנה. מרשות המסים נמסר כי בימים אלה נבחר נציג חדש, שייצא בקרוב לארצות הברית.

 

שאר ההוצאות: הוצאות התפעול ב־2008, כאשר לרשות לא היה נציג בעיר, עמדו על 200 אלף שקל. שנתיים קדום לכן, כאשר היה נציג בעיר, הן האמירו ל־300 אלף שקל.

 

בשורה התחתונה: כאשר ישנו נציג מטעם הרשות, ההוצאה מגיעה לכ־1.3 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x