אושרה הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל; 61 ח"כים תמכו, 45 התנגדו
להצבעה קדמה פשרה בין נתניהו לשרי העבודה לפיה הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל תבוצע בהדרגה: 2% מהקרקעות - 400 אלף דונם - יעברו לבעלות אזרחי המדינה באופן מיידי, ו-2% נוספים יועברו לבעלות פרטית בעוד ארבע שנים. שר המדע הרשקוביץ, שהתכוון להיעדר מההצבעה, תמך לבסוף ברפורמה לאחר שמקורבי רה"מ איימו שהוא מסתכן בפיטורים
אושרה הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. מליאת הכנסת אישרה בצהריים (ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק ברוב של 61 חברי כנסת נגד 45 מתנגדים.
פשרה שהושגה ברגע האחרון בין אהוד ברק לבנימין נתניהו אפשרה את העברת החוק. על פי הפשרה, הסעיף העיקרי בחוק – העברת קרקעות
כעת תוקם ועדת שרים שתבחן את היבטי היישום של הרפורמה. הקמת הוועדה הובטחה למשה (בוגי) יעלון שהתנגד לחוק המקורי.
חברי סיעת הבית היהודי, חברי הכנסת זבולון אורלב ואורי אורבך, התנגדו לרפורמה. שר המדע דניאל הרשקוביץ שהתכוון להיעדר מההצבעה תמך לבסוף ברפורמה לאחר שמקורבי ראש הממשלה איימו כי הוא מסתכן בפיטורים. חברת הכנסת שלי יחימוביץ הצביעה נגד הרפורמה למרות הפשרה עם ברק. בוגי יעלון וציפי חוטובלי שהתנגדו בעבר לרפורמה תמכו בה.
"הפשרה שהושגה לא משנה את החוק, גם אם נחפש את השינויים במיקרוסקופ משוכלל לא נבחין בהם", אמר היום ח"כ כרמל שאמה, יו"ר ועדת המשנה של הרפורמה במינהל. "ממילא אין שום מצב שנצטרך יותר מ-400 אלף דונם (2% מהקרקעות) עד שנת 2014 כך שבסך הכל נותרנו עם מגבלה אפקטיבית של 800 אלף דונם שיועברו לבעלות. השינוי היחידי הוא בעמדת שרי העבודה שהפכו לתומכי הרפורמה".
בקדימה תקפו את העבודה לאחר ההצבעה: "מפלגת העבודה קברה היום סופית את דרכה, נטשה את מייסדיה והיא האחראית הישירה להפרטת אדמות הלאום", מסרה קדימה.
מתנגדים רבים
הרפורמה במינהל, שהוביל ראש הממשלה ושפוצלה מחוק ההסדרים, זכתה כל העת להתנגדות חריפה, בעיקר בשל העומד בבסיסה - העברת אחוז מסוים מקרקעות המדינה לידיים פרטיות. המתנגדים לרפורמה טוענים, כי מדובר בהפרטת קרקעות המדינה והעברתן לידי בעלי ההון. על רקע הלחצים האדירים, עברה הרפורמה מספר התכווצויות משמעותיות בדרך מהתוכנית המקורית ועד למליאת הכנסת, והיא אמורה לחול רק על 4% מקרקעות המדינה - כ-800 אלף דונם בלבד.
מליאת הכנסת התכנסה לפני כעשרה ימים על מנת לאשר את הרפורמה במינהל, אולם זאת לא עלתה להצבעה סופית בקריאה שנייה ושלישית, לאחר שהקואליציה משכה את הרפורמה משולחן הכנסת, מחשש שלא יהיה רוב מספיק להעברתה. זאת לאחר שבהצבעה על ההסתייגויות לה, השיגה הקואליציה רוב זעום של ח"כ אחד בלבד ולאחר שחברי הכנסת של העבודה והבית היהודי נטשו את אולם המליאה דקות אחדות לפני ההצבעה הסופית.