שטייניץ: "במהלך 2010 סביר שנפריט את לאומי ודיסקונט"
לדברי שר האוצר, במשרדו שוקלים ברצינות למכור את הבנקים ללא גרעיני שליטה. שטייניץ התייחס למצב המשק ואמר כי אנחנו מצויים בראשית תהליך התאוששות שצובר תאוצה. מבטיח: נוריד מסים, כולל את מס החברות מ-2011
"יש לנו כוונה ברורה למכור את חלקה של המדינה גם בבנק לאומי וגם בבנק דיסקונט. נשקול ברצינות למכור ללא גרעיני שליטה. ישנם עוד כמה דברים שצריך לברר, וכמה צעדים שצריך לנקוט. במהלך 2010 סביר להניח שנפריט גם את בנק דיסקונט וגם בנק לאומי", אמר שר האוצר יובל שטייניץ בכנס אגודת
לדברי שטייניץ, "אנחנו נמצאים בתהליך של התאוששות כלכלית שהחל כבר ביוני, אבל בחודשים האחרונים התהליך צבר תאוצה. באוצר אכן רואים התאוששות בכל הפרמטרים. יש גידול משמעותי בייצוא הישראלי. עוד לא חזרנו לרמה של תחילת 2008, אבל הייתה עלייה בקצב של 25% ובערך טיפסנו מחצית הדרך".
סממן נוסף להתאוששות, לדברי שטייניץ, הוא ירידה קלה באבטלה מ-8% ל-7.6%. "אנחנו רואים גידול מסוים בהכנסות המדינה ואנחנו רואים שכל המדדים ובעיקר המדד המשולב של בנק ישראל, לאחר 11 חודשים שליליים, חודש מאי היה החודש הראשון של מדד מאוזן ומאז כל המדדים המושלבים הם מדדים חיוביים, מה שנחשב כסממן מובהק של תהליך של שיקום במשק, אז יש מקום לאופטימיות זהירה, אבל יש מקום גם להדגיש שאנחנו לא בסופה של ההתאוששות, אלא רק בתחילה.
"כשבוחנים את התמודדותה של ישראל עם המשבר מול רוב המדינות בעולם אפשר להבחין בכמה הבדלים שכולם מאופיינים בעיקרון אחד - אנחנו מתמודדים עם המשבר כהזדמנות לשפר את מעמדה של ישראל ביחס לעולם, ולא רק כאיום ואנחנו נתמודד עם המשבר כאשר אנחנו מביטים כל הזמן ומתכננים לטווח הארוך ולא רק לטווח הקצר".
"רוב מדינות העולם יעלו מסים משנת 2011 ואנחנו נוריד מסים, כולל את מס החברות, מ-2011 ועד 2016", אמר שר האוצר.
שטייניץ, בוגר אוניברסיטת ת"א, שגם היה לחלק מסגל ההוראה בה, ציין בכנס אגודת ידיד אוניברסיטת תל אביב כי "המשאב היחידי שיש לנו הוא המשאב הייחודי בכוח האדם. זה גם מה שאפשר למדינה כל כך קטנה להתמודד עם העוינות ועם האויבים. על הכמות פיצתה האיכות", הוסיף שטייניץ.
"אם יש לנו במה להתגאות היום, אז הכלכלה נשענת במידה רבה על החינוך והאיכות ואת אלה אנחנו צריכים לשמר. איש אינו יודע מה ילד יום בכלכלה העולמית ובטכנולוגיה העולמית. המצאת המחשב שינו את העולם הכלכלי מקצה לקצה וטכנולוגיה מסוימת יכולה לעיתים לגרום לחברה מסוימת לצמוח או ליפול. אם אנחנו רוצים לשמור על הכלכלה הישראלית והתעשייה הישראלית בחוד החנית, המחקר הבסיסי הוא הנכס החשוב ביותר", אמר שטייניץ.
נוצר מצב, לדברי שטייניץ, בו בד בבד עם מינויו של קלפטר, שר אוצר שבא מהאקדמיה יחד עם ראש אגף תקציבים, ד"ר אודי ניסן שהגיע מהאונ' העברית ומהרווארד. כך מקווה שטייניץ כי יחדיו יוכלו להנהיג רפורמה אמיתית בהשכלה הגבוהה.
אחת השאלות לדברי שטייניץ היא שאלת מבנה ההשכלה הגבוהה בישראל ומדוע יש בישראל שיעור בריחת מוחות כל כך גבוה. "אנחנו בוחנים מה אפשר לעשות ומה צריך לשנות כדי לשפר את רמת התחרותיות של ההשכלה הגבוהה בישראל אל מול האטרקטיביות של האוניברסיטאות בעולם, ובמיוחד בארה"ב", אמר שטייניץ.
בהתייחסו לנגיד סטנלי פישר, אמר שטייניץ כי "פישר הוא נגיד בנק ישראל מצוין. המעמד הבינלאומי שלו הוא נכס למדינת ישראל. הוא ביקש שלא לעסוק בסוגייה של המשך כהונתו עד שנגיע לגשר. אני מכבד את בקשתו. האדם האחרון שפגשתי לפני הכנס היה פישר. דיברנו על מצב המשק. בסוף השבוע פישר צפוי לצאת לעדות מטעמנו בפני ה-OECD והיחסים בין האוצר לבין בנק ישראל הולכים ומשתפרים. הייתה לנו אפיזודה אחת, כאשר בנק ישראל ביקש להוציא את השכר מהפיקוח של האוצר. לשמחתי, האפיזודה הזאת מאחורינו. היה לנו גם ויכוח קשה עם האוניברסיטאות על שאלת פרסום השכר של המרצים. לשמחתי הרבה, הסוגייה הזו נפתרה לאחר 50 שנה".
לעניין ההתערבות בשער הדולר, אמר שטייניץ כי "בנק ישראל אכן מתערב ועדיין מתערב בשערי המטבע חוץ. זו הייתה אחת הסוגיות שנידונה בשיחה ביני לבין הנגיד. אנחנו כל שבוע-שבועיים דנים בסוגייה. אנחנו מקווים שלא יהיה צורך בהתערבות בשער המטבע, מעבר להתערבות שכבר מתבצעת, שמתבצעת בצורה עדינה על ידי בנק ישראל. כל העולם מחכה להתחזקות הדולר ולהתאוששות הכלכלה האמריקאית. בדרך כלל התאוששות כזו מביאה גם להתחזקות המטבע חוץ".