נשיא הטכניון מתייחס למשבר באוניברסיטת ת"א: חבר הנאמנים אינו רק פילנתרופים
פרופ' לביא תקף את אנשי אגף התקציבים במשרד האוצר, ואמר "איך יכול להיות שאנשי האוצר, האחראים על תקציבים של מיליונים רבים של שקלים, לא באים אפילו פעם אחת לבקר באוניברסיטאות?"
"הניסיון להעצים את הוועד המנהל על-חשבון חבר הנאמנים היה קיצוני מדי, צריך למצוא את האיזון בין שני הגופים ולא רק לראות בחבר הנאמנים רק פילנתרופים", אמר נשיא הטכניון החדש, פרופ' פרץ לביא בהתייחס לפרסום ב"כלכליסט", על המשבר שהיה עד לאחרונה באוניברסיטת תל-אביב בין
פרופ' לביא אמר את הדברים בפורום לנשיאי האוניברסיטאות בוועידת ישראל לעסקים והצטרף אל דבריו גם אלוף (מיל') עמוס חורב, לשעבר נשיא הטכניון.
רקטור אוניברסיטת תל-אביב ,פרופ' דני לויתן, אמר כי "האוניברסיטה נמצאת באמצע, בין שתי קבוצות של מתנדבים שרוצים את טובת האוניברסיטה. אנחנו צריכים לתקן ולראות מה מתאים לנו, והקמנו ועדה שתכתוב חוקה".
פרופ' לביא תקף גם את אנשי אגף התקציבים במשרד האוצר, אשר ביניהם לבין האוניברסיטאות יש מאבק מתמשך על תקציבי המוסדות האקדמיים. לדבריו, "איך יכול להיות שאנשי האוצר, האחראים על תקציבים של מיליונים רבים של שקלים, לא באים אפילו פעם אחת לבקר באוניברסיטאות?".
פרופ' משה קווה, נשיא אוניברסיטת בר-אילן, אמר כי "אנחנו נמצאים לקראת התמוטטות עקב מחסור בתקציבים. הספריות והמעבדות שלנו מרוסקות ואנחנו לא יכולים לתת לדוקטורנטים שלנו את מה שהם צריכים. ועדת התכנון והתקצוב (ות"ת - מ.פ.) צריכה להיות הקול שלנו מול משרד האוצר ולקבוע תכניות ארוכות טווח ל-20 שנה".
פרופ' קווה אמר עוד, כי "כיום אין לנשיאים סמכות לפטר חבר סגל שלא עושה את עבודתו. הנשיא גם צריך שיהיה לו תקציב גמיש כדי שיהיה לו איך לעבוד. לא ייתכן שוועד מנהל, האחראי על הנושאים האדמיניסטרטיביים, יהיה אחראי גם על מצויינות אקדמית".
פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל-אביב: "אוניברסיטת תל אביב נמצאת בין שתי קבוצות של מתנדבים, הוועד המנהל וחבר הנאמנים שלהם רצון טוב לסייע למוסד. האוניברסיטה נמצאה באמצע המאבק בין שתי הקבוצות ולכן גם נענשה. בימים אלה מוקמת ועדת חוקה שתביט מחדש על החוקה. חברי הוועדה ידרשו לבדוק את כל הנקודות שהועלו לאחרונה במאבק שהיה ולהעלות את האוניברסיטה למסלול הנכון. חוקות נפלאות עד אשר עומדות בפני ניסיון וכך קרה באוניברסיטת תל אביב".
הנשיאים התייחסו גם לאפשרות של שכר דיפרנציאלי לסגל באקדמיה. פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן, אמר כי "אני בעד הגדלת התחרות ולאוניברסיטה צריכה להיות סמכות מסוימת לקבוע את השכר של הסגל, גם בצורה דיפרנציאלית".