$
דעות

לא סקסי, עובד

התמקדות בנתוני המאקרו היא הדרך הנכונה לדעת מה כיוון השוק ומסייעת לסנן את רעשי הרקע בבואנו להחליט על כניסה למניות או התבצרות באג"ח

מאיר מזוז 08:2512.02.10

בשבועיים האחרונים, כך נדמה מכותרות העיתונים, יצא לו הדוב ממחבואו והתחיל להפחיד את תושבי העיירה המכונה "בורסה". ה"תירוץ" הרשמי היה הפעם אי יציבותה של יוון והיו שהגדילו והשליכו זאת למשבר של כלל הגוש האירופי אשר עשוי להביא לפירוקו.

 

התוצאות ל"מיני-היסטריה" זו

היו ירידות בשוקי המניות, בייחוד בשווקים המתעוררים, ריצה אל עבר אג"ח ממשלתיות של מדינות "בטוחות" כמו ארה"ב תוך התחזקות משמעותית של הדולר. דווקא השוק הישראלי הפגין בגרות מסוימת, והירידות אשר נרשמו בו היו מינוריות יחסית. לאור הבלבול השורר בקרב המשקיעים ברצוני להדגיש מספר נקודות אשר יעזרו למשקיעים לקבל את ההחלטות שלהם מהראש ולא מהבטן.

 

התמקדו בנתוני המאקרו

 

נכון שזה הרבה יותר "סקסי" לדבר על מניה אלמונית אשר בדיוק השבוע ביצעה עסקה פלונית שעשויה להניב לה כך וכך מיליוני שקלים. אבל הרבה ויתר חשוב מכך הוא בסיס הכלכלה. חברות רבות וטובות בעלות הנהלות מצוינות וקו מוצרים מנצח, לא הצליחו לעמוד בפני הנפילה הכואבת במכירות וברווח בשנת 2008 עקב המשבר הכלל עולמי. לכן, התבוננות בנתוני המאקרו תיתן לנו את התמונה הנקייה ביותר בנוגע למצב הכלכלה ותסייע לנו לסנן את רעשי הרקע בבואנו להחליט על כניסה למניות או התבצרות באג"ח.

 

להזכירכם, הגורם לתחילת הנפילות בשווקים היה שוק הדיור האמריקאי אשר סבל מפיצוץ של בועה. מי שדאג להתעדכן בנתונים משוק הדיור, יכול היה לראות בקלות כי מחירי הבתים החלו לרדת כבר בקיץ 2006, כשנה טרם קריסת קרנות הגידור של בר-סטרנס אשר בישרו את התחלת הנפילות.

 

כיום, אנו רואים שיפור בנתוני המאקרו כמעט בכל התחומים, כאשר הסקטור התעשייתי והטכנולוגי מובילים את השיירה, ומאחור עדיין משתרכים שווקי הדיור והתעסוקה. אחד הנתונים אותם אני בוחן הוא מדד המדדים המובילים (Leading Indicators) אשר משקלל מספר אינדיקאטורים שמהווים סימנים מקדימים לשינוי במגמת הכלכלה.

 

באופן בלתי מפתיע, מדד זה החל להראות ירידה גם כן ב-2006. כיום המדד מציג עליה רצופה כבר 9 חודשים ברציפות, והצפי הוא להמשך עליה, גם אם תהיה מתונה יותר מהקצב אליו התרגלנו. זו רק דוגמה אחת לשימוש בנתוני המאקרו. נתונים אחרים אליהם כדאי לשים לב הם מדד מנהלי הרכש, אמון הצרכנים וממוצע שעות העבודה השבועיות.

 

סננו את הרעשים

 

יוון עלתה לכותרות בשבוע שעבר אמנם, אך היא נמצאת על הכוונת של מנתחי המאקרו מזה זמן מה. כמו הרבה דברים בחיים, יש לשים דברים בפרופורציות: יוון מהווה חלק מזערי מהתוצר של גוש היורו וגם סיוע מצד המדינות החזקות יותר, כמו גרמניה, לא ימוטט את הגוש.

 

נכון שבתקופה זו מתגלים בקעים באחידות הגוש, ועולות שאלות בנוגע ליכולת של הגוש להתקיים כמקשה אחת, אך אין הדבר אומר שהכלכלה העולמית הולכת לקראת משבר נוסף. להערכתי, השוק יעשה את ההתאמות שלו, אשר יבואו לידי ביטוי בשער היורו, במחירי אגרות החוב של יוון ושל מדינות אחרות אשר נמצאות במצב בעייתי, ולבסוף השיירה תעבור.

 

הסיבה האמיתית לירידה בשוק המניות בשבועיים האחרונים הוא פשוט מאוד – מימוש רווחים. לאחר שנה מדהימה למנהלי ההשקעות ב-2009, אנו מחפשים היכן טמון הערך האמיתי. כעת אנו שואפים להיות זהירים יותר, ולהשקיע במחקר על מנת לזהות את ההזדמנויות האמיתיות, וכאלו יש כל הזמן. במצב כזה, השוק עשוי להמשיך ולדשדש עוד תקופה, כאשר בכל זמן נתון מניות אחרות ייקחו את המושכות וימשכו מעלה.

 

והעיקר – לא לפחד כלל

 

העולם כולו הוא אכן גשר צר מאוד, בייחוד כיום כאשר המידע זורם במהירות אדירה וכל ציטוט של תת שר הופך לכותרת שמפילה את השווקים.

 

מי שמשכיל לסנן את הרעשים מהמוסיקה האמיתית של השווקים, יכול להבין כי הנפילות של השבועות האחרונים יכולות לייצא הזדמנויות עבור משקיעים בעלי אורח רוח. כך למשל, ניתן לסמן את מניות הבנקים בארץ אשר ירדו כ-11% מתחילת השנה, מניות מתחומי הטכנולוגיה והבנקים המסחריים בארה"ב ושל מניות החשופות לצמיחת השווקים המתעוררים. חשוב להבין כי לעולם השווקים אינם עולים בקו ישר, ותצורת שיני המסור מייצרת הזדמנויות שמשקיעים נבונים חייבים לנצל.

 

מאיר מזוז מכהן כמנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ.

קרנות נאמנות בניהול אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ וכן חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה. הכתבה אינה מהווה המלצה לרכישת ני"ע ואינה מתחשבת בנתונים האישיים של כל אדם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x