בדרך להוזלת התרופות נגד דיכאון בישראל - פג הפטנט של ציפרלקס
בית המשפט העליון דחה היום את בקשת לונדבק הדנית להאריך את הפטנט שלה בישראל על התרופה הפופולרית נגד דיכאון. עתה יכולות חברות גנריות בישראל לשווק חיקויים לתרופה, והמחירים צפויים לרדת
החלטה סופית ודרמטית של בית המשפט העליון צפויה לפתוח את שוק התרופות נגד דיכאון וחרדה בישראל לתחרות. הרכב של שלושה שופטים דחה היום (ב') את הערעור של חברת התרופות הדנית לונדבק וקבע כי הפטנט שלה על תרופת הציפרלקס בישראל לא יוארך. המשמעות היא מתן אור ירוק לחברות גנריות
תרופת הציפרקלס היא הנפוצה בעולם בתחומה ואחראית לכ־75% מהכנסות לונדבק. החברה הדנית הקימה את הסניף הישראלי שלה בשנת 2003, שבראשו עומד קובי שרון. עוד טרם למועד פקיעת הפטנט בישראל, במאי 2009, הגישה לונדבק בקשה להארכתו לרשם הפטנטים. לאחר שזו נדחתה, ערערה החברה לבית המשפט המחוזי, אשר דחה גם כן את הבקשה. דחיית העתירה אתמול בבית המשפט העליון הופכת לסופית את פקיעתו של הפטנט.
"פגיעה בזכויות קניין רוחני"
לונדבק ביקשה מבית המשפט לנהל את הדיונים באופן מואץ, מכיוון שמאז שפקע הפטנט היא לא יכלה למנוע שיווק תרופות גנריות. ואכן, בחודשים האחרונים השיקו חברות טבע ואוניפארם גרסאות מתחרות לאותה תרופה.
לערעורה של לונדבק הצטרף ארגון הגג הישראלי של חברות תרופות המקור "פארמה ישראל". בארגון טענו כי ישנה תעשייה שלמה שעלולה להיפגע מפסק הדין. לטענתם, דחיית הבקשה להארכת הפטנט פוגעת בהגנה על זכויות הקניין הרוחני של תרופות חדשות בישראל, ויש לה השלכות מרחיקות לכת על כלל החברות הפרמצבטיות העוסקות במחקר ופיתוח. מול לונדבק ו"פארמה ישראל" התייצבו התאחדות התעשיינים וחברת אוניפארם הישראלית.
המתחרה אוניפארם מתערבת
התנגדותה של אוניפארם להארכת הפטנט היא שהכריעה בתחילת הדרך את מאבקה של החברה הדנית אצל רשם הפטנטים, שקיבל את עמדת המתחרה אוניפארם ודחה את ההארכה. הסיבה המהותית שרשם הפטנטים לא אישר את הארכת הפטנט היא קיומה של תרופה עם רכיבים דומים, ציפרמיל. הרשם ובתי המשפט קיבל את הטענה של אוניפארם כי מדובר כאן ב"אותה גברת בשינוי אדרת", והציפרלקס זאת למעשה גרסה שונה של תרופת הציפרמיל.
עו"ד ריצ'רד לוטי, שייצג את לונדבק, מסר בתגובה: "ההחלטה לא תורמת למוניטין של בית המשפט העליון בקהילה המשפטית הבינלאומית. בית המשפט לא היה מוכן להתמודד עם הסוגיה המשפטית. מהמעט שהוא קבע נראה שהוא לא לגמרי הבין את הטיעונים". גיא גורצקי, מנכ"ל "פארמה ישראל", מסר כי "בכוונתנו להמשיך ולפעול למען שיפור ההגנה בתחום הקניין הרוחני הפרמצבטי בישראל ולשמר את האיזון הנכון לטובת קידום החדשנות". את חברת אוניפארם ייצג עו"ד עדי לויט ואת התאחדות התעשיינים ייצג עו"ד טל בנד.