$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - לקראת באזל 3: חזקיהו צפוי לקבוע לבנקים יעד הון ראשוני של 8%-9%

הצעד - לקח מהמשבר הפיננסי בנוגע לאיכות ההון שבנקים נדרשים להחזיק. בנק ישראל יאפשר לבנקים תקופת היערכות

תומר זלצר 06:5811.04.10

בנק ישראל מגבש בימים אלה שינויים בדרישות ההון הרגולטוריות מהמערכת הבנקאית. ל"כלכליסט" נודע כי המפקח על הבנקים רוני חזקיהו צפוי לראשונה לקבוע לבנקים יעד הון ראשוני של 8%–9%; מרבית ההון הראשוני שהבנקים יחזיקו יחויב להיות "הון ליבה" אמיתי - ללא מכשירי חוב חדשניים. בדומה ליעד ההון הקודם שקבע חזקיהו (יחס הון כולל של 12% עד סוף 2009), הוא יאפשר לבנקים תקופת היערכות כדי לארגן את מבנה ההון שלהם בהתאם להנחיות החדשות.

 

בדצמבר 2009 פרסמה ועדת באזל בשוויץ "מסמך להתייעצות" (שיש המתייחסים אליו כאל יריית הפתיחה להוראות באזל 3 במערכת הבנקאית). המסמך כולל הצעות לחיזוק דרישות ההון והנזילות הרגולטוריות במערכת הבנקאית הבינלאומית. "המטרה של חבילת השינויים שמציעה הוועדה היא לשפר את יכולתה של המערכת הבנקאית לספוג זעזועים פיננסיים וכלכליים ולהפחית את הסיכון של זליגת משבר מהסקטור הפיננסי לכלכלה הריאלית", נכתב במסמך.

 

"מכשירים יצירתיים לא יוכרו"

 

בוועדת באזל ציינו כי אחד הלקחים מהמשבר הפיננסי האחרון הוא שהרמה והאיכות של בסיס ההון שבנקים בעולם החזיקו היו נמוכות מדי. ההון שבנקים מחזיקים מחולק לארבעה: הון ליבה (או הון ראשוני מקורי), הון ראשוני מורכב, הון משני רגיל והון משני עליון. יחסי ההון (ובהם יחס הון ראשוני ויחס הלימות הון כולל) מתקבלים על ידי חלוקת ההון בנכסי הסיכון של הבנק (ובהם אשראי והשקעות שונות).

 

ועדת באזל מבקשת להגדיר בצורה טובה ושקופה יותר את ההון הראשוני של הבנקים, כך שהחלק המרכזי של ההון הראשוני יהיה חייב להיות הון ליבה.

 

הוועדה מבקשת גם להגדיר באופן ברור יותר את "החלק המשלים" של הון הליבה. כך, למשל, מציעה הוועדה כי "מכשירי חוב מורכבים יצירתיים שתחת הכללים הנוכחיים יכולים להגיע ל־15% מההון הראשוני המקורי של הבנק — לא יוכרו יותר כחלק מההון".

 

בכנס מיוחד בנושא התקינה הבינלאומית לניהול סיכונים "באזל 2" שקיים בנק ישראל באמצע מרץ הבהיר חזקיהו כי "הכיוונים של הנחיות באזל מדצמבר נכונים בהתאמות כאלה ואחרות. יעדי ההון הראשוני שנציב לבנקים יתייחסו לא רק לכמות ההון, אלא גם לאיכות שלו".

 

בקרב חמשת הבנקים הגדולים בישראל יחס ההון הראשוני נע בין 7.5% ל־9.3%. הבנק הבינלאומי מוביל את המערכת עם יחס הון ראשוני של 9.3% - שכולו הון ליבה ללא מכשירים מורכבים. עם זאת, הבנק הבינלאומי עתיד לחלק בחודשים הקרובים דיבידנד של כ־800 מיליון שקל שיקטין את יחס ההון הראשוני שלו לכ־8.1% (חישוב לפי נתוני הבנק מסוף 2009).

 

גם בבנק לאומי (יחס הון ראשוני של 8.3%) ובבנק מזרחי טפחות (8%) כל ההון הראשוני הנו הון ליבה. בבנק הפועלים ההון הראשוני כולל מכשירי חוב חדשניים בהיקף 2.3 מיליארד שקל. כך, יחס ההון הראשוני של הפועלים עומד על 8.5% ויחס הון הליבה על 7.7%.

 

היחס הנמוך ביותר בדיסקונט

 

הבנק עם יחס ההון הראשוני הנמוך ביותר הוא דיסקונט - 7.5%. לדיסקונט גם מכשירי חוב חדשניים של 1.6 מיליארד שקל, כך שיחס הון הליבה של הבנק עומד על 7%. בדיסקונט עתידים להתבצע שני מהלכים שישפרו את הלימות ההון: הנפקת זכויות ומניות בהיקף כ־400 מיליון שקל ומכירה הדרגתית של האחזקות (26%) בבנק הבינלאומי, כולל קבלת חלקו של דיסקונט (210 מיליון שקל) מהדיבידנד שיחלק הבינלאומי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x