$
גילעד נס

תיאוריית הקשר: ניטרליות תקשורתית

הפסיקה בארה"ב בעניין ניטרליות הרשת צריכה לעורר את משרד התקשורת הישראלי ליזום דיון מוסדר בנושא

גילעד נס 08:1314.04.10

בשבוע שעבר פסק בית המשפט הפדרלי בוושינגטון כי רשות התקשורת הפדרלית (ה־FCC) חרגה מסמכותה כאשר התערבה בנושא ניטרליות הרשת באינטרנט הקווי. ספקית האינטרנט קומקאסט (Comcast) הואשמה ב־2007 בידי לקוחותיה וארגונים התומכים בחופש הביטוי כי היא פוגעת בתעבורת הרשת ללקוחות כדי לנטרל

פעילויות שיתוף קבצים. קומקאסט טענה כי הפעולות בוצעו במטרה לספק שירות תקין לכלל לקוחותיה. הרשות הפדרלית לתקשורת קבעה כי קומקאסט ביצעה מהלך פסול, והאחרונה החלה במהלך משפטי נגדי.

 

שיעור ברגולציה מהאמריקאים

 

עד כה התעקש משרד התקשורת הישראלי כי כגורם המספק רישיונות פעילות לחברות התקשורת, יש בסמכותו גם להחליט כי החברות אינן מורשות לנקוט פעולות חסימה, שיבוש או תעדוף שירותים מסוימים. לאחרונה נזף מנכ"ל המשרד בסלקום על ששיבשה כביכול את שירותיה של ספקית השיחות על גבי האינטרנט הסלולרי פרי טלקום. סלקום מכחישה, אך טוענת כי המשרד לא פעל לגיבוש מדיניות בנושא ולא קיים שימוע מוסדר והליך חקיקה, אלא הסתפק בהחלטה שלוקה בחסר, לטענת סלקום.

 

ההבדל העיקרי בין ה־FCC, שלכאורה זכתה לסטירה מצלצלת מבית המשפט, לבין משרד התקשורת הישראלי, הוא בכך שהרשות האמריקאית פרסמה ב־2005 מסמך עקרונות מפורט המתאר את עמדתה לגבי מדיניות הרגולציה של האינטרנט בארה"ב, ואילו משרד התקשורת הישראלי לא עשה כן. הטענות בארה"ב נגד קומקאסט נשענו על הפרה לכאורה של מדיניות זו. הרשות סברה כי יש בסמכותה להורות לקומקאסט לחדול מפעילות זו, אך התייחסה למקרה כפרטני, ולא כיוונה במעשיה להצבת תקדים מחייב. בית המשפט שדן בנושא קבע כי לרשות לא היתה סמכות אף לקבוע החלטה פרטנית, וככל הנראה המריץ אותה כעת לעדכן את מדיניותה בנידון.

 

הקושי באכיפת הספקים

 

נושא ניטרליות הרשת מורכב מדי מכדי שהטיעון היחיד של משרד התקשורת הישראלי לנקיטת צעדים בעניין יסתכם בהיותו "הרגולטור של התקשורת". המשרד מנסה לקדם מפעילים וירטואליים, שיתוף אתרי סלולר, נדידה פנים־ארצית והכנסת ספקי אינטרנט גם לתחום הסלולר - כולן החלטות שמדגימות פעילות של ספק שירות על גבי ספק תשתית אחר. כיצד ייתכן, אם כך, שהוא אינו דן בכובד ראש במהות הבסיסית של הווה ועתיד התקשורת, דהיינו הגדרת האיסורים והזכויות של ספק תשתית מול המבקשים להשתמש בתשתיתו?

 

ספק אם המשרד הוא אכן הגורם המתאים להגדיר את הנושא ולאכוף אותו. ניטרליות הרשת ברמתה הבסיסית ביותר אינה מוגבלת לתקשורת. כאשר שופרסל הסירה מוצרים של ספקי מזון מסוימים, רשות ההגבלים העסקיים התערבה, ואף הגישה כתבי אישום נגד מנכ"ל שופרסל. רשות ההגבלים חייבת לכל הפחות להשתתף בדיונים שיזום משרד התקשורת.

 

השנה יבלו נציגי משרד התקשורת פעמים רבות בערכאות משפטיות מול עתירות של חברות התקשורת. אם לא יזום המשרד דיון והליך מוסדר בנושא ניטרליות הרשת, עורכי הדין שלו ייאלצו לסמן לעצמם ביומן ביקורים נוספים בהיכלי המשפט בקרוב, ואז ייתכן שההחלטה תיכפה על המשרד, במקום שזו תושג בדרך של משא ומתן.

 

לקריאה נוספת בנושא ניטרליות הרשת: http://bit.ly/aWy79t

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x