$
בארץ

45% מהזכאים למס הכנסה שלילי קיבלו את ההטבה

צוות מחקר מבנק ישראל: החלת מס הכנסה שלילי לכל הארץ תוציא מעוני 2,300 משפחות, 4.6% ממשקי הבית העניים. מס הכנסה שלילי לא צפוי להוריד את גובה המשכורות ברמות השכר הנמוכות אך גם לא להגדיל את שיעורי התעסוקה

מיקי פלד 11:5927.06.10

28,800 איש מימשו את הזכאות למס הכנסה שלילי בשנה הראשונה ליישומו מספטמבר 2008, כך עולה מנתוני צוות מחקר של בנק ישראל. מדובר על 45% מסך הזכאים להטבה. הממצאים מראים שמס ההכנסה השלילי חילץ מעוני כ-4.5% ממקבלי המענק (540 משפחות), צמצם את פער העוני בכ-5% והגדיל את הכנסות החמישון

התחתון של מקבלי המענק בכ-12%.

 

מס הכנסה שלילי הוענק לשכירים בעלי הכנסה נמוכה בעלי משפחות בארבעת האזורים בהם הופעלה תוכנית אורות לתעסוקה (תכנית ויסקונסין) עד מאי 2010. בינואר 2011 היא צפויה להיות מוחלת על כל הארץ, במקביל לחזרתה של תכנית ויסקונסין לפעילות. עדיין לא ידוע האם יהיה קשר מחייב בין שתי התוכניות, כפי שהיה עד כה. לפי הצוות, תחולה ארצית של מס הכנסה שלילית תביא לצמצום העוני ב-4.6%, כלומר כ-2,300 משפחות.

 

ההטבה מוענקת להכנסה חודשית ממוצעת של 1,860 שקל ב-2008 ל-6,190 שקל בחודש ברוטו לעובד אם יש לו שלושה ילדים ומעלה, ומתחת ל-5,610 שקל אם יש לו פחות משלושה ילדים. המענק המינימלי הוא 70 שקל עד 290 שקל לחודש, לפי גובה ההכנסה.

 

נמצא גם ש-80% מהתמיכות ניתנו למשפחות עם ילדים בארבעת העשירונים התחתונים של התפלגות השכר. עוד דווח שבקרב מקבלי המענק ירד שיעורם של אלה שנאלצו לוותר על שירותים חיוניים כביקור אצל רופא מומחה (6.5%) או טיפול שיניים (10%), וכן שיעורם של אלה שסבלו מניתוק טלפון או חשמל (8.3% בשניהם).

 

על-פי הנתונים, מס הכנסה שלילי הגיע בעיקר לאלו שאינם מקבלים תמיכות אחרות מהמדינה. רק 7% ממשפחות הזכאים קיבלו קצבת הבטחת הכנסה, כ-2% קיבלו דמי מזונות מהמוסד לביטוח לאומי, ו-5% קיבלו קצבת נכות.

 

על-פי מרכז הצוות, ד"ר מישל סטרבצ'ינסקי, המשנה למנהלת המחקר בבנק ישראל, לא היתה השפעה של ההטבה על הורדת רמת השכר באזורים הללו. בעבר הועלה חשש, כי ההטבה תעודד מעסיקים לשלם שכר נמוך יותר לעובדים ברמות השכר הנמוכות, שכן העובדים היו מקבלים מהמדינה את הטבת מס הכנסה שלילי. מצד שני, התוכנית גם לא צפויה להביא לשינוי משמעותי בשיעורי התעסוקה, כך שמובטלים לא בהכרח יקבלו תמריץ לצאת לעבודה עקב ההטבה.

 

הצוות מצא גם, כי שיעורי המימוש גבוהים ביחס לשיעורים שנמדדו במדינות אחרות בשלבים דומים של הפעלת התוכנית, וזאת אף על פי שהיקף ההטבה בישראל צנוע יחסית למדינות אלה.

 

הצוות מסכם ואומר, כי "ניתן לקבוע כי מס ההכנסה השלילי הוא כלי ממוקד ואפקטיבי לשיפור ההכנסה של האוכלוסייה העובדת ברמות השכר הנמוכות. ממצאי הדו"ח תומכים בהרחבת תוכנית מס ההכנסה השלילי לפריסה ארצית; זאת במיוחד לנוכח בעיית העוני בקרב משפחות מרובות ילדים עם מפרנס אחד, והפערים המתרחבים בהכנסה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x