$
אורי טל טנא

הדיווחים של גבעות מראים: קשיים גדולים בהפקת הנפט בקידוח מגד 5

בניגוד לאופוריה של המשקיעים, הדו"ח ההנדסי של שותפות חיפושי הנפט גבעות חושף תמונה מורכבת. הבעיה המרכזית של הקידוח היא קצב ההפקה הנמוך יחסית שהושג במבחני ההפקה שפירסמה שותפות החיפושים

אורי טל טנא 11:1025.08.10

ב־17 באוגוסט השנה, כמה שעות לפני פתיחת המסחר, פרסמה גבעות עולם את תוצאות הביניים של הדו"ח ההנדסי שנערך על קידוח מגד 5 ועל שדה מגד הסמוך לראש העין. אלא שבאותו בוקר בחרו אמצעי התקשורת להבליט דווקא את הנתון הכי פחות חשוב בדו"ח - את ההערכה של גבעות עולם, שלפיה במאגר יש נפט בהיקף של 1.5 מיליארד חביות.

 

מה דעתך על מניית גבעות יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בניגוד לנתון שהובלט, הרי שהדו"ח של גבעות עולםדווקא מצייר תמונה מורכבת יותר, הממחישה עד כמה קשה להפיק נפט ממגד 5. הבעיה המרכזית של הקידוח היא קצב ההפקה הנמוך יחסית - הנמדד בממוצע החביות המופקות ביום - שהושג במבחנים. עד כה נבחנו שישה מקטעים וקצב ההפקה בהם עמד על 383 חביות נפט ליום (נוסף על גז השווה ערך ל־90 חביות ביום).

 

מדובר בקצב נמוך. לשם השוואה, כאשר בחנו קודם לכן את קצב ההפקה של רק ארבעה מקטעים (לא שלמים) הוא עמד על 955 חביות ביום. הבחינה של ששת המקטעים נערכה בפרק זמן קצר מאוד, שמונה יממות בלבד, וגם לקראת סוף המבחן קצב ההפקה עדיין לא התייצב. במילים אחרות, מדובר בניסיון הפקה קצר שעדיין לא מספק מידע על קצב ההפקה הצפוי מהבאר.

 

  

ואכן, הדו"ח הטכני של גבעות מודה כי "מהממצאים של קידוח מגד 5 עולה שלסלע המאגר יש שיעורי חדירות ונקבוביות נמוכים". עם זאת, הדו"ח מציין כי הסלע "הוא בעל יכולת אחסון גבוהה של נפט". הפקת נפט דורשת ניקוז נפט משכבת הקרקע אל הקידוח, ושיעורי החדירות הנמוכים פוגעים ביכולת ההפקה ועלולים לגרום להאטה משמעותית בקצב הנפט המופק לאורך זמן.

 

אחת הדרכים המקובלות בהתמודדות עם בעיה זו היא המרצת הזרימה בשיטת frac, שבה מוחדרים גרגירי חול לסדקים הטבעיים כדי למנוע את סגירתם וכדי לשפר את זרימת הנפט. גבעות אכן פעלה בשיטה זו במקטע 1, אך לאחר שהתקבלה זרימה טובה במקטעים 4 ו־5 בלי צורך בהחדרת חול, היא ויתרה על שירותיו של מפעיל ציוד ההמרצה.

 

בדיווח מ־21 ביולי שסיכם את תוצאות מבחן ההפקה המשולב ממקטעים 1–6 דיווחה גבעות על כמות הנפט הכוללת שהופקה בשמונת ימי המבחן, אבל החברה לא ציינה את קצב ההפקה ביום האחרון - נתון שהוא הרבה יותר אינפורמטיבי מבחינת פוטנציאל הקידוח מאשר ממוצע ההפקה ליום (וסביר להניח שהוא גם נמוך מממוצע ההפקה ליום). מלבד זאת, גבעות ציינה שבסיום מבחן ההפקה עדיין היו תנודות של כ־50 חביות ליום בקצב ההפקה. מדובר בתנודות מהותיות יחסית לקצב ההפקה.

 

הסדקים נסגרים

 

הדיווח של 21 ביולי השאיר הרבה סימני שאלה אצל המשקיעים אשר קיוו להבהרות בדו"ח הביניים שפורסם ב־17 באוגוסט, אלא שהדו"ח ההנדסי רק העצים את סימני השאלה. סעיף מהותי בדו"ח ההנדסי (שמספרו 12) מעורר תהיות באשר לקצב ההפקה בתום התקופה: "ממצאי המבחן המשולב שנעשה בקידוח מגד 5 הראו, לאחר מכן, שמקטע 1 היה המקטע העיקרי שתרם לזרימה בשל פעילות ה־frac שבוצעה בו וכי קצב הזרימה הראשוני שלאחרי ביצוע ה־frac גדל (ליותר מכפליים). התנהגות שאר המקטעים שתרמו לזרימה במבחן המשולב לא היתה יציבה, ולקראת סיום המבחן המשולב הם כמעט שלא תרמו לזרימה הכוללת. ההערכה היא כי התנהגות זו של המקטעים האחרים האמורים נובעת מתופעה של סגירת הסדקים הטבעיים באזור שבקרבת הבאר".

 

זהו אולי הסעיף האינפורמטיבי ביותר בדיווח של גבעות, וייתכן שמילות המפתח בו הן "לאחר מכן", המבהירות שמידע זה התקבל לאחר הדיווח של 21 ביולי (ולכן לא הופיע בדיווח המקורי). כפי הנראה, מדובר במידע שנוצר בחמשת הימים שבין 21 ביולי ל־26 ביולי - מועד פריקת הציוד.

 

אחרי החגים

 

המידע העיקרי בדיווח הוא שלקראת סוף התקופה כמעט שלא היתה זרימה ממקטעים 6–2. נתון זה מראה על הקושי ליצור הפקה יציבה של נפט מהקידוח, ומעצים את סימן השאלה בנוגע לקצב ההפקה לקראת סיום המבחן. הוא גם מעלה תהייה נוספת - האם המבחן נעצר לאחר תקופה קצרה של שמונה ימים בעקבות ירידה בקצב ההפקה?

 

שני הצעדים הבאים של גבעות יהיו ביצוע מבחני הפקה במקטעים 7 ו־8 שעדיין לא נבדקו. מבחנים אלו יכללו המרצה בשיטת ה־frac אשר תבוצע באופן שונה מזה שבוצעה במקטע 1. לאחר מבחנים אלו תיבחן מחדש ההפקה בכל המקטעים לאחר שימוש בהמרצה במקטעים 4 עד 6. מבחני הפקה אלו יבוצעו רק לאחר סוף אוקטובר, אז צפוי להגיע ציוד ההמרצה לארץ.

 

ביצוע frac בקידוח עם מקטעים רבים הוא פרוצדורה קשה מאוד מבחינה טכנית, ואין ביטחון שגבעות תצליח בכך. מלבד זאת, ההצלחה החלקית של ה־frac במקטע 1 אינה מבטיחה הצלחה דומה במקטעים נוספים. באמצע ספטמבר תפרסם גבעות את הדו"ח ההנדסי המלא שיכיל תרחישים שונים לגבי פוטנציאל המאגר.

 

אבל תוצאות האמת יתבררו רק לאחר המשך העבודות, אז יתברר האם יש פוטנציאל בשני המקטעים שעדיין לא נבחנו, ובעיקר: האם גבעות מצליחה להתמודד עם הבעיה הקשה של סגירת הסדקים הטבעיים המקשה על יצירת קצב הפקה סביר לאורך זמן - וזהו המבחן העיקרי שלה. בשלב זה גבעות עדיין רחוקה מלעמוד ביעד זה, ואם הוא לא יושג, ייתכן שגורלו של מגד 5 יהיה דומה לזה של קידוחים קודמים שנערכו בארץ: הפקה של כמה עשרות או מאות אלפי חביות נפט עד לדעיכת קצב ההפקה אל מתחת לקצב בעל כדאיות כלכלית. אז גם ייגוז החלום של משקיעי גבעות.

 

גם האופן שבו חישבה גבעות את פוטנציאל הנפט במאגר מעלה סימני שאלה. גבעות ביצעה הערכה של כמות הנפט לכל קמ"ר, והכפילה מספר זה בשטח שהם מניחים שהוא בר הפקה (175 קמ"ר למקטע 6 ו־50 קמ"ר לשאר המקטעים). אלא שהמקטעים שבהם מניחה גבעות שנמצא מרבית הנפט הם 7 ו־8 שבהם כאמור טרם נערך ניסיון הפקה. חישוב זה גם מקנה משקל יתר למקטע 6, אף שזרם ההפקה בו היה נמוך יחסית. כך התקבל מספר עצום של 1.5 מיליארד חביות נפט, שגם אם הן נמצאות מתחת לקרקע, אין כל ודאות שניתן להפיק אותן משדה הנפט בקצב מהותי ויציב.

 

מגבעות נמסר: "אנו מדווחים בשיטתיות ובהתמדה לרשות ולמשקיעים על אודות חדשות, פעולות וחוות דעת מקצועיות הקשורות לפעילותנו ולמגד 5. אנו עושים זאת בתוך הקפדה על שקיפות ורלבנטיות. כל המידע הנחוץ והרלבנטי כבר פורסם ופורט, והכל תחת מגבלות וחובת הדיווח".

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x