$
בארץ

טורבוביץ' נגד מימן: "לא הגיוני שיגדילו מס לגז הישראלי ללא פתרון לבעיית המיסוי של הגז המצרי"

יו"ר דלק אנרגיה בוועידת האנרגיה והעסקים: "לא ייתכן שהמצרים יהיו פטורים ממיסים. כשאני מוכר גז בארץ אני משלם 50% מיסוי ותמלוגים. כשקונים מהמצרים גז, במקרה הטוב מקבלים גז - מיסוי לא מקבלים". סגן נשיא קבוצת מרחב בתגובה: "חשבתי שמי שעשה דוקטורט בסחר בינלאומי ידע להבדיל בין פטור להסכם מדיני"

ליאור גוטמן 10:2819.10.10

התעמתות חזיתית בין דלק אנרגיה של יצחק תשובה לבין קבוצת מרחב של יוסי מימן בעניין תמלוגי הגז. ההתעמתות היתה היום (ג') בוועידת האנרגיה והעסקים  בין יו"ר דלק אנרגיה, יורם טורבוביץ', לבין נמרוד נוביק, יו"ר קבוצת מרחב. טורבוביץ' אמר כי "כשהתחיל מצעד התמלוגים, שהתחיל בפברואר

השנה בקול ענות חלושה ונמצא היום במרכז, צריך לזכור שמדינת ישראל נתנה ל-EMG פטור ממס ל-20 שנה. אם תגידו שזה לא נורא תבינו שזה מתן בסתר לתקופת החיים של מאגר תמר. הדבר התחיל בפתק ש-EMG קיבלו מרשות הגז שם יש פטור ל-20 שנה".

 

טורבוביץ' הוסיף ואמר, כי"לא הגיוני שיהיה דו"ח ויגדילו את נטל המס על הגז הישראלי בלי שימצאו פתרון לבעית המיסוי של הגז המצרי". לדבריו, המצרים העלו לאחרונה את שיעור התמלוגים אולם גילו שחלק מהחברות ברחו משם, ולכן עשו תיקוני מס שם. בינתיים, טוען טורבוביץ', יש מחסור בגז במצרים וניתן יהיה למכור גז במצרים על בסיס של תחרות שווה והסכמי סחר בינלאומיים. "המצב הנוכחי מהווה תחרות עקומה, ולא ועדות ולא שישינסקי יוכל לצאת חובתו כדי לבדוק את מערכת המיסוי כולה", אמר.

 

"הגז הישראלי מופלה לרעה לעומת הגז המצרי ואם מסקנות הוועדה יתקבלו האפליה תימשך", הוסיף ואמר יו"ר דלק אנרגיה. "רק על ידי הסרת האפליה של נוכל לדבר על שיתוף פעולה אזורי בתחום האנרגיה. הגז המצרי הגיע לארץ לאחר שנמצא גז ישראלי. כל הבקשות וההזמנות של מדינת ישראל לקנות גז ממצרים הושבו ריקם. הסיבה - בעיות של חרם תרבותי שאנחנו מתמודדים איתו, למרות שהשלום עם מצרים הוא נכס אסטרטגי מהמעלה הראשונה".  

 

לדבריו, הפטור המצרי ממס עוגן במסגרת חוזה בין המדינות שם מצוין שהספק המצרי גם פטור מפתיחת תיק במס ההכנסה. "לאורך ההסכם מתגלה שהספק המצרי לא מספק את הגז. מה עושה חברת החשמל? היא יכלה לתבוע את EMG בבית המשפט בקהיר אבל היא החליטה לוותר. מחיר הגז לישראל התייקר. כשהתברר בפרלמנט שמחיר הגז שנמכר לישראל זול ממחיר הגז שנמכר לשוק הישראלי קמה קול צעקה. התוצאה: מצרים השוותה את מחיר הגז שנמכר לישראל, כך שהאופוזיציה לא תוכל לבוא שם בטענות. יגיד מי שיגיד שזה לא רק. השאלה למי", אמר.

 

טורבוביץ' מסביר שספק הגז המצרי הוא יצואן גז מבחינת המצרים, אבל הוא יבואן גז מבחינת ישראל. "יש למצרים נוכחות קבועה בישראל. יש לה צינור שמוביל לישראל ויש לה מתקן קליטה באשקלון. גם הגז חייב במס, בדיוק כמו שמכוניות מאזדה חייבות במס ברגע שהם נכנסות לגבולות ישראל", הוא מסביר. טורבוביץ' מסביר שספק הגז הישראלי פנה לביהמ"ש כדי לראות את הפטור ממס, ואז הוא גילה שהפטור ממס ניתן גם למתקני EMG בישראל. "לא ייתכן שהם יהיו פטורים ממיסים. כשאני מוכר גז במדינת ישראל אני משלם מיסוי ותמלוגים ברמה של 50% מהמחזור. כשקונים ממצרים גז במקרה הטוב מקבלים גז - מיסוי לא מקבלים. מבחינת EMG העלאת תמלוגים זו הזדמנות - היא תשפר את מצבה. אבל אף אחד לא עושה את השיקול הרחב, ובסוף יימכר יותר גז מצרי ואנחנו נמכור פחות גז. אז יעלו את התמלוגים, אבל ממה יגבו אותו? יש פסול ממיסוי גז מצרי?" שאל.

 

נמרוד נוביק:  זה הסכם של משרד החוץ

 

בתגובה לדברי טורבוביץ' אמר נמרוד נוביק, סגן נשיא קבוצת מרחב: חשבתי שמי שעשה דוקטורט בסחר בינלאומי ידע להבדיל בין פטור להסכם מדיני. בחוזה השלום בין ישראל למצרים יש סעיף שמספרו 3 שם נקבע שמצרים תספק נפט לישראל. כשמשרד החוץ בנה את ההסכם האוצר ביקש למסמר את נושא הפטור ממס בהסכם, סעיף זה מפורט יותר ממה שקיבלנו במקור בתור פתק מרשות המיסים. אז איפה השחיתות שבגללה EMG קיבלה פטור?, שאל נוביק.

 

"פנו אלי וביקשו מה דעתנו בעניין התמלוגים. סירבנו להגיב כדי לא לזהם את הדיון", הפתיע נוביק והוסיף שהוא אשמח לתקן את טורבוביץ'. "אנחנו רק 21% מ-EMG ולא מוסמכים להגיב בשם כל הקבוצה. אבל יורם יכל להתקשר והיינו נותנים לו את ההסכם, מה גם שהוא מופיע באתר משרד החוץ. ההסכם בין המדינות לא בא לתת לנו פטור ממס - הוא היה לנו קודם. ההסכם, שנוהל על ידי משרד החוץ, קבע כמה דברים - המצרים ימכרו לא פחות מ-7 BCM גז לישראל בשנה. השני הוא שממשלת ישראל תאפשר לגז להיכנס לישראל".

 

נוביק המשיך לתקן את טורבובץ' מעל הבמה והסביר לו שבמצרים אין תמלוגים - מצרים מלאימה 75% מהגז המופק והשאר ניתן למפיק. בנוסף, הביר נוביק, EMG משלמת מיסים במצרים. "יכולנו להביא את הגז בבקבוקים ריקים של קולה כדי להימנע מהקמת צינור העברה עם נקודת קליטה בישראל. מצד שני, זו לא הדרך המועדפת לדעתי. ביקשנו שלא יטרידו אותנו בעתיד ולכן פנינו למדינה בשאלה מה לעשות עם מתקני החברה. אמרו לנו שאפשר לבקש פטור או לפנות למחוקק בקשה לשנות את החוק. שינוי חוק ייקח זמן ולכן קיבלנו פטור ממס כיצואן אנרגיה. אנחנו המקבילים של מחסני מדינה או ממגורות", אמר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x