$
גולן פרידנפלד

בתפקיד המחלץ: הציבור

במקום להכניס את היד לכיס תשובה פונה לכיסים העמוקים של הציבור

ששש... אל תעירו את הגופים המוסדיים מהנמנום הנעים שאליו שקעו. התקופה חמה עכשיו: יש הנפקות, התשואות טובות, הקרנות מגייסות בטירוף והרווחים דופקים כמו שעון. למה להציק להם עכשיו עם מלחמות מול בעלי שליטה חזקים?

אתמול, כשפנינו לבקש את התייחסותם של המוסדיים לעסקת בעלי העניין שרוקח תשובה, הם העדיפו לעשות קולות של שטיח. הסיבה: המחיר שלפיו יועברו מניות רודשף לקבוצת דלק עדיין לא נקבע. גורמים בשוק העריכו כי תג המחיר שיוצמד לנכס שדלק נדל"ן מנסה למכור כבר שנתיים ללא הצלחה, יעמוד בקירוב על המחיר שבו הוא רשום בספריה: 120 מיליון ליש"ט.

 

זהו, כמובן, בלון ניסוי שתשובה מפריח לאוויר כדי לבדוק האם הרוח נושבת לכיוון הרצוי. בשלב הבא, אחרי שיעשה חריש עמוק אצל המוסדיים, הם יתווכחו על המחיר. זה ימשוך כלפי מעלה, אלו ימשכו לכלפי מטה ובאמצע כולם ייפגשו. כשבעל הבית מספק תשואה עודפת של כ־30% על מדד ת"א־25 במשך שלוש שנים, למי יש כוח למאבקים?

 

העניין הוא שלא הכל צריך להיבחן דרך החור שבגרוש. תוכנית החילוץ כאן זועקת לשמים, וכשבעל שליטה נותן לבעלי המניות מקרב הציבור את תפקיד הגרר, צריך להסביר לו שזה לא עובד ככה.

 

האם קבוצת דלק היתה מכניסה את עצמה עכשיו להרפתקת נדל"ן בבריטניה לולא היו קוראים לבעל השליטה שלה יצחק תשובה שצריך לחלץ חברה אחרת שבשליטתו?

 

התשובה היא: כנראה שלא. מבחינת תשובה, משמעות העסקה הנוכחית היא להוציא כסף מכיס אחד ולהעביר אותו לכיס השני. מבחינת בעלי המניות של קבוצת דלק, זו פשוט השקעה מסוכנת (שאולי תצליח ואולי לא) שיש אלף סיבות מדוע כדאי להימנע ממנה.

 

אחת מהן היא שהפוקוס של קבוצת דלקכבר מזמן איננו בתחום הנדל"ן, והיא תידרש לטפל בנכס שאינו בתחום ליבת העסקים שלה. סיבה נוספת היא שהקבוצה מוותרת על תשואה של 10% בשנה (העסקה כוללת ויתור על הלוואה בריבית של 10% בשנה), ועליה להחזיק אצבעות שהתשואה שתנבע לה מאחזקת המניות תהיה גבוהה יותר. וישנן כמובן עוד סיבות.

העבר מלמד שעסקאות בעלי עניין כמעט תמיד מיטיבות עם בעלי השליטה ומרעות את מצבם של בעלי מניות המיעוט. די להביט בעסקת בעלי העניין שביצע נוחי דנקנר כשמכר את עסקי התיירות הפרטיים והכושלים שלו לקבוצת אי.די.ביהציבורית, או בעסקת האוניות שביקשו לעשות סמי ועידן עופר בין החברה הפרטית שלהם לחברה לישראל הציבורית.

 

במקרה של עופר זה נגמר כמעט בקריסה. במקרה של דנקנר, בעלי מניות המיעוט שילמו את המחיר. זה בדיוק מה שיקרה אם עסקת בעלי העניין של תשובה תאושר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x