$
בארץ

בנק ישראל עולה להתקפה: "התועלת בהחזקת יתרות המט"ח נמדדת לא רק במונחים כספיים"

בנק ישראל מפרסם הסבר למהלכיו בתחום המט"ח והריבית: "כאשר בנק ישראל בולם תיסוף יתר של השקל, או מונע תנודות חריגות בשער החליפין, הוא תורם להצלחת כל המשק". בנושא בועת הנדל"ן נמסר כי הבנק נקט בצעדים "מקרו-יציבותיים" כדי לצנן את הביקוש המוגבר לדיור עד שיוגדל היצע הדירות

אמנון אטד 12:2616.11.10

על רקע הביקורת הגוברת על מדיניותו, מפרסם הבוקר (ג') בנק ישראל שורה של שאלות ותשובות להסברת מהלכיו בתחום מטבע החוץ והריבית. בנושא העלות ההולכת וגדלה הכרוכה בהחזקת יתרות מט"ח כל כך גדולות, מסביר הבנק: "התועלת נמדדת לאו דווקא במונחים כספיים. לפי החוק, בנק ישראל אינו מוסד

למטרות רווח. בנק ישראל פועל להשיג את המטרות שהחוק קובע לו - יציבות מחירים, צמיחה, תעסוקה ותמיכה ביציבות פיננסית. במונחים כספיים, לפעמים יש עלות למדיניות של בנקים מרכזיים ולפעמים המדיניות מניבה רווחים. כאשר בנק ישראל בולם תיסוף יתר של השקל, או מונע תנודות חריגות בשער החליפין, הוא תורם להצלחת כל המשק".

 

בנושא רכישות הדולרים, מציין בנק ישראל כי הוא אינו חריג בפעולתו ביחס למדינות אחרות בעולם: "מדינות רבות מתערבות בתקופה האחרונה בשוקי המט"ח באמצעות רכישות מטבע חוץ: סין (הממשיכה להתערב לאורך זמן), אוסטרליה, ברזיל, מקסיקו, קולומביה, דרום קוריאה, שוויץ, רוסיה ולאחרונה גם יפן, רוכשות כולן מט"ח. חלק ממדינות אלה ואחרות, כולל פרו ותאילנד, הודיעו גם על צעדי מיסוי או מגבלות אחרות על יבוא הון של משקיעים זרים, לצד הקלות בכללי ההשקעות בחו"ל.

 

בהמשך, מסביר הבנק כי הוא אינו מנסה לקבוע את שער החליפין, או למנוע מגמות גלובליות בשערי החליפין. אולם באמצעות ההתערבות בשוק המט"ח, מסבירים מחברי השאלות והתשובות, פועל בנק ישראל למיתון ההשפעה של תנועות הון לטווח קצר המוּנעות, בין היתר, על ידי פערי הריביות, וגורמות לשינויים בשער החליפין.

 

בבנק ישראל טוענים כי, שתי הפעולות שהם מבצעים לאחרונה - העלאת הריבית וקניית מטבע חוץ - אינן סותרות זו את זו. זאת בשל העובדה ששימוש משולב בכלי מדיניות אלה פועל להשגה משולבת של שני היעדים: שמירה על יציבות המחירים ותמיכה בפעילות המשק.

 

בהמשך, מסבירים בבנק ישראל גם מדוע הם מעלים את הריבית כאשר בנקים מרכזיים מובילים בעולם משאירים את הריבית ברמה נמוכה מאוד, וצפויים להשאירה כך עוד הרבה זמן: "המשק הישראלי, בדומה לחלק מהמשקים המתעוררים והמפותחים, החל להתאושש מהמשבר הגלובלי מוקדם יחסית. העלייה שחלה עקב כך באינפלציה בפועל ובאינפלציה הצפויה, חייבה את בנק ישראל להתחיל בהעלאה הדרגתית של הריבית כדי לשמור על יציבות המחירים".

 

על השאלה המסקרנת האם הריבית הנמוכה מעודדת היווצרות בועה בנדל"ן, עונה בנק ישראל: "מחירי הדירות עולים בקצב מהיר יחסית בשנתיים האחרונות, בין היתר בהשפעת הריבית הנמוכה, לאחר כעשור בו הם ירדו יחסית לשכר הממוצע ולמדד המחירים לצרכן. לאור זאת, ולנוכח התגובה האיטית של ההיצע לגידול בביקוש לדיור נקט בנק ישראל לאחרונה במדיניות למיתון הביקושים לדיור על ידי צעדים "מקרו - יציבותיים". זאת על ידי הנחיות של הפיקוח על הבנקים שנועדו לייקר את המשכנתאות ברמת מינוף גבוהה, בסכומים גבוהים ובריבית משתנה. צעדים אלה נועדו, בין היתר, לצנן את הביקוש המוגבר לדיור עד שיוגדל באופן משמעותי היצע הדירות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x