ניתוח "כלכליסט": מי יהיו המתחרות החדשות של סלקום, פלאפון ופרטנר?
היום יחלוף המועד האחרון להגשת התמודדות במכרז להענקת שירותי סלולר בישראל. חמש חברות משלוש יבשות צפויות להתמודד על שתי רצועות תדרים. ועדיין, יחלפו חודשים רבים עד שניתן יהיה לראות אם המכרז אכן עודד את התחרות בשוק הסלולר
ניסיונו של שר התקשורת משה כחלון להעצים את התחרות בשוק הסלולר בישראל ייכנס היום לשלבו השני: בצהרי היום, בשעה 12:00, יסתיים פרק הזמן שניתן להגשת מועמדות ראשונית במכרז על שתי רצועות תדרים, שיאפשרו לשתי חברות להעניק שירותי סלולר למיליוני לקוחות.
בניסיון להפוך את המכרז לאטרקטיבי הנמיכו במשרד התקשורת את התשלום עבור רצועת התדרים ל־10 מיליון שקל בלבד - לעומת 400 מיליון השקל ששילמה באמצע שנות התשעים עבור תדריה פרטנר, בהיותה מפעילת הסלולר האחרונה שהחלה לפעול בישראל.
ועדת מכרז התדרים, המורכבת מנציגי משרדי התקשורת והאוצר, תבחן את מסמכי ההתמודדות, המפרטים את ניסיון המתמודדות ואת תוכניותיהן. הוועדה צפויה להחליט בתוך כמה שבועות מי מהחברות יעברו לשלב ההתמחרות, שצפוי להיות מהיר יחסית ולהיערך באופן מקוון או במודל של מכירה פומבית.
לפי התוכניות, שמות הזוכות במכרז יוכרזו בשלהי חודש מרץ או במהלך אפריל, וכשנה לאחר מכן הן יתחילו להציע שירות על בסיס התשתית שיקימו. עד אז, הן עשויות להתחיל להציע שירות על בסיס שיתוף פעולה כפוי עם חברות הסלולר הקיימות, במודל המכונה "נדידה פנים־ארצית".
"שני מתמודדים ושלושה טרמפסיטים", הגדיר בשבועות האחרונים אחד מבכירי הקבוצות המתמודדות את חמש הניגשות למכרז. מירס ומרתון טלקום יודעות כי הפסד במכרז יהווה פגיעה מהותית בעסקיהן. ועדיין, למרות מספר המתמודדות הרב יחסית, חוסר הוודאות לגבי יכולת פריסת אנטנות וחשש מפעולות נגד של הספקיות הקיימות מאיימים על הסיכוי להגברת התחרות בשוק הסלולר.
פטריק דרהי. במירס רוצים ללכת עד הסוף צילום: שמואל נחמני מירס: הפסד במכרז - גזר דין מוות לחברה
בעלי מניות: ALTICE (פטריק דרהי) - 95%, אמנון דיק ורון גזית - 5%
רקע: משרתת כ־500 אלף לקוחות ברשת מיושנת, חייבת להקים רשת חדשה כדי לשרוד
למירס היו בעבר שתי הזדמנויות להקים רשת חדשה - ב־2005, בהוראת מוטורולה, החברה ויתרה על רכישת תדרי דור שלישי, וב־2007-2009 היא גיבשה תוכנית להקמת רשת WiMax, אך צפתה במשרד התקשורת ממסמס את הקצאת התדרים הרלבנטית. בדיעבד, במירס צריכים להודות למשרד על אטיותו - ספק אם הקמת רשת WiMax ארצית, פרויקט שתכננה גם ספקית האינטרנט סמייל, היא אלטרנטיבה כלכלית מעשית לרשתות הסלולר בישראל.
במירס מקפידים כל העת להדגיש כי בניגוד למתמודדים האחרים הם מחזיקים בתשתית סלולרית קיימת, שגם אם יש צורך לשדרגה באופן משמעותי, היא מאפשרת לה להאיץ את הכניסה המחודשת לשוק. "מירס אינה חברה על הנייר", אמר מנכ"ל החברה אברשה בורשטיין כשהגיש עם אנשיו את מסמכי המכרז ביום חמישי האחרון.
כעת מתכוונים במירס ללכת עד הסוף, תוך שהם יודעים שכישלון בהשגת התדרים ייצור משבר עמוק בחברה. מרכיב נוסף בחשיבות המכרז למירס הוא החלטתה של מוטורולה, ספקית הציוד והטלפונים היחידה של מירס, להפסיק בעוד שנתיים את פיתוח וייצור הטכנולוגיה שעליה מתבססת הרשת הנוכחית של החברה.
גולן טלקום: המאבק מצרפת עולה לישראל
בעלי מניות: קסבייה ניל, ג'רארד ופטריק פריינטה, מיכאל גולן
רקע: נשענת על ניסיונו של בעל המניות המרכזי בשוק הצרפתי
מבין שלושת ה"טרמפיסטים" במכרז, גולן טלקום מצטיירת כשאפתנית ביותר. מיכאל גולן, לשעבר איש אמונו של פטריק דרהי, בעל השליטה ב־HOT ובמירס, שכנע את מתחרהו של דרהי בצרפת, קסבייה ניל (Xavier Niel) להביא את התחרות גם לישראל.
ניל שולט בספקית התקשורת Iliad־Free, שהביאה להורדה משמעותית במחירי שירותי התקשורת בצרפת ומקימה במדינה רשת סלולרית בתקווה להפוך לשחקן משמעותי בה.
בעלי מניות נוספים הם מקימי רשת האופנה Naf Naf, ג'רארד ופטריק פריינטה. גולן ישמש כמנכ"ל החברה, ואורן מוסט, ממקימי סלקום, ישמש כנשיא. החברה הגישה את הצעתה במכרז בשבוע שעבר.
חזי בצלאל מרתון טלקום: בעלת אקספון רוצה להתרחב גם לסלולר
בעלי מניות: קרני קפיטל בראשות חזי בצלאל
רקע: מחזיקה באקספון ומבקשת להקים קבוצת תקשורת חדשה בישראל
כמו עבור מירס, הקמת רשת סלולר היא הכרחית גם עבור מרתון טלקום, חברה הנשלטת בידי קרני קפיטל בראשות חזי בצלאל. בצלאל רכש את ספקית האינטרנט והשיחות הבינלאומיות 018 אקספון לפני כשנה, בכוונה להרחיב את פעילות התקשורת שלה גם לתחומים אחרים.
אקספון הגישה בקשה להפוך למפעיל וירטואלי בסלולר, אולם עוצמתו של גוף שכזה פחותה משמעותית מספק סלולר בעל תשתית עצמאית. כישלון בהשגת התדרים הדרושים להקמת חברת סלולר שתאפשר לבצלאל לבסס את קבוצת התקשורת שלו, יותיר את אקספון במצב בעייתי, וככל הנראה יוביל גם לניסיונות למכירתה לגורמים אחרים בשוק. מרתון צפויה להגיש את מסמכי המכרז הבוקר.
סלקט תקשורת: השחקן המסתורי מאמריקה
בעלי מניות: מייקל ובריאן גלפנד
רקע: מספקים שירות סלולרי בניו יורק ופנסילבניה
סלקט תקשורת היא המתחרה המסתורית ביותר במכרז התדרים. מאחוריה נמצאים האחים מייקל ובריאן גלפנד, בעלי חברת הסלולר הקטנה Blue Wireless. החברה מספקת שירותי סלולר בכמה אזורים במדינות ניו יורק ופנסילבניה שבארה"ב, וככל הנראה מחזיקה בתדרים המאפשרים לה לפעול בקנדה.
עם הצוות שגיבשו הגלפנדים נמנים נועם פינק, לשעבר סמנכ"ל הכספים של מנטרג'י (היום גילת סאטקום) ויהושע (שוקי) גלייטמן, יו"ר קרן ההשקעות הציבורית קפיטל פוינט, לשעבר המדען הראשי ושותף בקרן ההון סיכון פלטינום.
קשרנט: בוחנת חבירה למתמודד אחר
בעלי מניות: נגב תקשורת בראשות יחיאל בן־שושן. משפחת גרמזיאן הבטיחה מימון עתידי
רקע: עשויה לחבור לגורם אחר
מנכ"ל קשרנט יחיאל בן־שושן הוא בעל ניסיון במיזוג וניהול מפעילי סלולר וירטואליים בארה"ב. למרות זאת, הוא אינו מאמין כי מפעיל וירטואלי יוכל לשרוד בישראל, ולפיכך בחר להתמודד על הקמת מפעיל סלולרי בעל תשתית. לבן־שושן שותפים עם כיס עמוק במיוחד - משפחת גרמזיאן היהודית־קנדית, שהסכימה לממן חלק גדול מהקמת הרשת.
בימים האחרונים מנהל בן־שושן מגעים לגבי פעילות משותפת עם מתמודד אחר במכרז, וייתכן כי קשרנט תוותר על התמודדות ותעדיף להצטרף בהמשך כשותפה של אחת הזוכות.