הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את חוק ששינסקי
78 ח"כים הצביעו בעד ורק שניים התנגדו. שר האוצר יובל שטייניץ אמר בתום ההצבעה: "אני נרגש. לא כל יום מתאחדים כולם, קואליציה ואופוזיציה, ימין ושמאל, דתיים וחילוניים. ידעתי שיהיה קשה וארוך, אך לא ידעתי כמה"
גם הציבור יהנה מרווחי הגז והנפט. הכנסת אישרה היום בקריאה שנייה ושלישית את חוק ששינסקי. 78 ח"כים הצביעו בעד ורק שניים נגד (מיכאל בן ארי ואורי אריאל).
שר האוצר יובל שטייניץ אמר "אני נרגש. לא כל יום מתאחדים כולם. קואליציה ואופוזיציה, ימין ושמאל, דתיים וחילוניים, כמעט פה אחד הכנסת התאחדה ברגע החגיגי הזה בסיום מושב החורף, לתמוך בהצעת חוק על פי דו"ח ועדת ששינסקי".
שטייניץ הדגיש: "ידעתי שיהיה קשה וארוך, אך לא ידעתי כמה. לא ידעתי למה אני גורר את פרופ' איתן ששינסקי וכמה קשה תהיה הדרך".
ראשי האוצר התקשו להסתיר את שמחתם. שר האוצר שפע חיוכים לאחר ההצבעה ואמר לכול מי שבא לברך אותו כי הוא מתרגש. ראש אגף תקציבים אודי ניסן אמר ל"כלכליסט": "לפעמים מופתעים לטובה. למען האמת היו לי ספקות עד הרגע האחרון, ועכשיו אני מופתע לטובה מהכנסת ומהליך החקיקה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ברך על השלמת החקיקה. "זה יאפשר לפתח במהירות מקורות גז טבעי לישראל", אמר. מלשכת רה"מ נמסר כי "נתניהו בירך את חברי הכנסת, שלמרות הלחצים הצביעו ברוב מוחץ בעד החוק המבטא את האינטרס הציבורי. זהו יום שמקרב את ישראל לעצמאות באספקת אנרגיה".
הרב מלכיאור אמר כי "זה היה מאבק ציבורי חסר תקדים. היעד הבא של פורום פעולה אזרחית יהיה ים המלח, המחצבים בנגב ומי המעיינות השייכים לכל אזרחי ישראל".
ביציע האורחים ישבו מספר אנשי מפתח שבאו לעקוב מקרוב אחר התהליך: פרופ' איתן ששינסקי ובני משפחתו, ראש המועצה לכלכלה יוג'ין קנדל והרב מיכאל מלכיאור שנלחם להגדלת נתח המדינה מאוצרות הטבע.
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני אמר במליאה כי "אלו השעות היפות של הכנסת, אנו מאשרים כעת חוק שיש לגביו בסופם של הדיונים קונצנזוס או כמעט קונצנזוס, כולם מסכימים עם עקרונות החוק, אנו מדברים בחוק הזה על מה שיקרה בדורות הבאים. מדובר על אחד המהלכים הכלכליים מהחשובים שהכנסת חוקקה".
גפני אמר כי "מנהלי חברות הגז והמשקיעים אינם אויבי העם, להיפך, אנחנו מוקירים להם טובה על שלקחו את הסיכונים והשקיעו, הצליחו וגם מרוויחים מכך כסף".
"לאזרח הקטן אין לוביסטים או יחצנים"
עוד אמר גפני כי "במהלך הדיונים פגשתי את כל מי שביקש, שמעתי את כל הצדדים. אבל הסיבה שזוהי שעתה היפה של הכנסת היא כי לאזרח הקטן שאיננו משקיע, ומתקשה להתגבר על המשכורת החדשית שלו, אין לוביסטים או יחצנים.
"אנו רואים את עצמנו כמייצגי הציבור הזה והחוק הוא ראוי ולרווחת כל אזרחי ישראל. גפני אמר לשר האוצר כי הוא משבח אותו על עמידתו בלחצים, "חשבתי שתיכנע בסוף אבל עמדת בנחישות, ללא כל אינטרס מלבד טובת הציבור מבחינה מוסרית, חוקית וציבורית".
גפני שיבח בדבריו את חברי הכנסת בוועדת הכספים מהקואליציה ומהאופוזיציה שפעלו, "עבדנו בשעות לא מקובלות, אבל היה עניין לכנסת ולכולנו שהחוק יעבור כמו שצריך, ליבת החוק הייתה מקובלת עלינו, אבל תיקנו במהלך הדיונים 19 סעיפים בחוק. כמו כל חוק שהגיע לוועדת הכספים, גם חוק ששיסנקי יצא אחרת משנכנס".
רוב חברי הכנסת, לרבות ראש הממשלה בנימין נתניהו, נכחו במליאה. הח"כים אישררו את סעיפי החוק השונים, וביטלו את ההסתייגויות שביקשו ברגע האחרון לבצע בו שינויים נוספים.
שאמה: "הצעה מאוזנת ויעילה"
כרמל שאמה, יו"ר ועדת הכלכלה, הציג במהלך הדיון את עיקרי החוק. שאמה הכריז כי "אני סבור שזו הצעה מאוזנת ויעילה. היא מבטאת את הזכות של אזרחי המדינה ליהנות מהפירות של התגליות. ההצעה מעודדת ולא מפחיתה את התמריצים ליזמים להמשיך ולפתח את המאגרים. אני רוצה להדגיש שלחוק יש, מלבד היתרונות הסביבתיים, ערך מוסף חשוב ביותר - ניצחון הדמוקרטיה לעשות צדק עם האזרחים, ולחלק את המשאבים בצורה עניינית. הלחצים שראינו במסדרונות הכנסת ובקווי הטלפון שלנו הם חסרי תקדים".
שאמה הוסיף כי "הפעם הצלחנו בניגוד לעבר. בדצמבר 2002 ועדת הכלכלה דחתה פה אחד את החלטת הממשלה להעלות את המיסוי על הגז והנפט. הפעם החלטנו שכן, בגיבויים המלא של ראש הממשלה ושר האוצר. וכולנו זוכרים את מסע ההכפשות נגד שר האוצר".
ח"כ דב חנין נאם לאחר שאמה, והלין כי "החבילה שמגיעה אלינו מוועדת הכספים היא חבילה מרוטה ומקוצצת. למה להתיר לייצא גז לחו"ל? למה לא להחליט שהגז שנמצא בחופינו ישמש את ילדינו ונכדינו במקום שישמש את ילדי ונכדי הטייקונים. בכל מקרה הם יהיו מיליונרים. ראוי שיהיו מיליונרים מתוך שימוש בגז במשק הישראלי".
ח"כ נסים זאב מאידך מתח ביקורת על החוק ואמר כי "החוק קובע בעצם הלאמה. אנשים משקיעים 22 שנה, ופתאום המדינה נזכרה שיש לה אוצרות טבע. המשקיעים מרגישים פראיירים. גזלו להם ועכשיו קוראים להם טייקונים".
מובילי ההסתייגויות היו הצמד רונית תירוש ואורי אריאל. השניים ביקשו דרך הסתייגויות שונות להזריק בחוק שורה של הקלות לחברות האנרגיה. בין השאר דרשו השניים להקטין את נתח המס שתגבה המדינה. תירוש קראה במליאה כי מדובר בתיקונים "לטובת המשקיעים הקטנים". ח"כ שלי יחימוביץ' מצד שני ביקשה להעלות את שיעור המס על היזמים.