בלעדי ל"כלכליסט": קרן פרמירה רוכשת את השליטה בנטפים לפי שווי של 850 מיליון דולר
ל"כלכליסט" נודע כי ההסכם בין פרמירה לבין ארבעת השותפים המחזיקים ב-61.5% ממניות נטפים נחתם אתמול; ביצועו - בכפוף לזכות הסירוב של חצרים
מכירת השליטה בחברת נטפים יוצאת לפועל: אתמול חתמה קרן פרמירה על מזכר הבנות לרכישת השליטה בחברה המתמחה בטכנולוגיית השקיה בטפטוף, לפי שווי של 850 מיליון דולר לא כולל חוב החברה, במחיר של כ־56.4 דולר למניה. עם החוב משקפת העסקה לנטפים שווי של כ־980 מיליון דולר.
מדובר בהתפתחות מפתיעה לאחר שלפני כשלושה חודשים הופסק מכרז למכירת מניות החברה, כשקרנות אייפקס ופרמירה סירבו לשלם לפי שווי של 900 מיליון דולר.
המרוויחות הגדולות מהמכירה הן קרנות הפרייבט אקוויטי מרקסטון וטנא והקיבוצים מגל ויפתח, שמוכרים את אחזקותיהם בנטפים לפרמירה. ל"כלכליסט" נודע כי מרקסטון תמכור את כל אחזקותיה בנטפים, בגובה 20.45%, בתמורה ל־174 מיליון דולר. גם קיבוץ יפתח ימכור את כל אחזקותיו (7.95%) בתמורה ל־67.5 מיליון דולר.
עם זאת, לכלכליסט" נודע כי קיבוץ מגל, המחזיק ב־22.95% מהמניות, ימכור כ־17% מהמניות בתמורה ל־145 מיליון דולר וישאיר בידיו 5.95% מהחברה. כמו כן, קרן טנא, שהעסקה משקפת לאחזקותיה בנטפים שווי של 85 מיליון דולר, עשויה להותיר בידיה 2%–3% מהמניות. משמעות צעדים אלה היא שפרמירה לא רוכשת את כל 61.35% המניות שבידי השותפים ותוכל להגיע להחזקה מקסימלית של 55.4% מהחברה.
קיבוץ חצרים, שהוא בעל המניות הגדול בנטפים (38.65%), יישאר עם אחזקותיו. לחצרים קיימת זכות סירוב של 90 יום לעסקה, שבהם הוא יוכל לרכוש את מניות נטפים במקום פרמירה. לחצרים שותפות אסטרטגית עם קרן סילברלייק, והשניים יצטרכו להחליט אם ברצונם לשלם סכום כה גבוה שעד כה נמנעו מלשלם.
נטפים מעסיקה מעל 2,000 עובדים ברחבי העולם, מהם כ־1,000 בישראל. בבעלותה 13 מפעלי ייצור ב־11 מדינות והיא מחזיקה במעל 30 חברות־בנות ונציגויות ביותר מ־110 מדינות בעולם. ארבעת מפעלי החברה בישראל נמצאים בקיבוצים חצרים, מגל ויפתח.
ב־2008-2009 ידעה נטפים תקופה קשה, אבל ב־2010 חלה צמיחה במכירות החברה. צמיחה זו הביאה לכך שה־EBITDA החזוי (רווח תפעולי בניכוי פחת והפחתות) עתיד להסתכם ביותר מ־80 מיליון דולר - יותר מכפליים מה־EBITDA בכל אחת מהשנתיים הקודמות, שאותן סיימה החברה, לפי הערכות, בהפסד מצרפי של 70–80 מיליון דולר.
ההתאוששות בפעילות נטפים מיוחסת לצמיחה במכירות בארה"ב ובאסיה, ובעיקר בהודו. בנוסף ביצעה החברה מהלך התייעלות, בהובלת יו"ר דירקטוריון החברה ישראל מקוב והמנכ"ל יגאל אייזנברג, שחסך לה כ־20–30 מיליון דולר בשנה.
הקרנות מרקסטון וטנא החלו להשקיע בנטפים ב־2006 לפי שווי של כ־200 מיליון דולר. בספרי מרקסטון רשומה נטפים בשווי של 677 מיליון דולר ובספרי טנא היא רשומה בשווי של 300 מיליון דולר.
עבור מרקסטון, המנוהלת בידי אמיר קס ורון לובש, מכירת נטפים מהווה עסקה פנטסטית שהניבה תשואה של פי שלושה על הכסף עבור השקעה בהיקף של כ־60 מיליון דולר. דברים דומים אמורים גם לגבי קרן טנא בניהולו של אריאל הלפרין, שהשקיעה בנטפים 30 מיליון דולר והניבה תשואה של פי שלושה על הכסף.
נטפים הועמדה למכירה לראשונה באוקטובר 2010 לאחר שמנהלי הקרנות מרקסטון וטנא הניעו את התהליך. לבסוף החליטו להתמודד על רכישת החברה ארבע קרנות הפרייבט אקוויטי הבינלאומיות KKR, ג'נרל אטלנטיק, פרמירה ואייפקס. רוכשת אפשרית נוספת היתה קרן בלקסטון, שפרשה ברגע האחרון והחליטה שלא להתמודד על רכישת נטפים. קיבוץ חצרים אישר אז במכתב רשמי כי הוא מקבל את הקרנות כרוכשות אפשריות וכשותפות.
בסוף חודש פברואר האחרון שיגרו הקיבוצים יפתח ומגל והקרנות מרקסטון וטנא מכתב לקיבוץ חצרים ובו הציעו לו לרכוש את חלקם בנטפים לפי שווי של 940 מיליון דולר לחברה. יחד עם חוב החברה שיקף מחיר זה לנטפים שווי פעילות של 1.05 מיליארד דולר. לפי תנאי השותפות בין הצדדים, לחצרים ניתנו 20 יום לרכוש את החברה במחיר זה. לפי התנאים, אם יסרב חצרים להצעה, יורשו השותפים האחרים למכור את חלקם בחברה במחיר שלא יהיה נמוך ביותר מ־5% מהצעתם לחצרים, מבלי שתהיה לו זכות סירוב.
בחצרים הגיבו בכעס על כוונת המכירה של השותפים הקיבוצניקים ממגל ומיפתח, ואף טענו כי הם עושים זאת בעקבות תהליך ההפרטה שעברו. לאחר שורת ראיונות והכרזות שבהם הצהירו אנשי חצרים כי הם מבקשים לשמר את נטפים כחברה ישראלית, הודיע הקיבוץ כי חבר לקרן סילברלייק לקבלת מימון לרכישת חלקם של השותפים. אך למרות ההצהרות הלוחמניות, בסופו של דבר היוזמה לא יצאה לפועל והקיבוץ השיב בשלילה להצעת המחיר של שותפיו בנטפים.
במרוצת הזמן החליטו KKR וג'נרל אטלנטיק לפרוש מהמירוץ, כאשר אייפקס בניהול זהבית כהן ופרמירה נשארו במירוץ. מרקסטון וטנא העניקו לשתי הקרנות אורכה עד לחודש אפריל לרכישת נטפים בשווי של 900 מיליון דולר, ששיקף לחברה שווי פעילות של 1.03 מיליארד דולר - אך השתיים סירבו. הליך המכירה שלכאורה התפוצץ נמשך על אש קטנה ובסוף הגיע לסופו המפתיע. אייפקס לא היתה מוכנה לשלם את המחיר. פרמירה כן.
את קבוצת המוכרים ייצגו עוה"ד גיורא ארדינסט, רועי קנר ויהודית ליבין-הירש ממשרד ארדינסט, בן נתן ושות', עוה"ד אילן זוהר, רלי לשם ואסף הראל ממשרד מיתר ליקוורניק גבע ועו"ד רמי חביב.