בלעדי ל"כלכליסט": המדינה תשלם רק 3.6 מיליון שקל תמורת סיום התביעות נגד הכור
לראשונה תשלם המדינה פיצויים לעובדי הכור הגרעיני בדימונה בשל מחלות סרטן - אולם רק ב-6 מ-37 תביעות. עו"ד אילן קנר המנהל 50 תביעות אחרות נגד הכור: "זה כסף קטן"
שישה עובדים בלבד בקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) בדימונה מתוך 37 תובעים יקבלו סכום של 3.6 מיליון שקל מהמדינה במסגרת הסכם פשרה שהגיע לידי "כלכליסט". הסכם הפשרה שעדיין כפוף לאישור בית המשפט סותם את הגולל על התביעות שהוגשו בשנים 2001-1995. למרות הביקורת נגד ההסכם, זו הפעם הראשונה שבה המדינה משלמת פיצויים לעובדים לשעבר של הכור הגרעיני בדימונה.
פסק הבורר שאישר את הפשרה ניתן לפני כמה שבועות על ידי הנשיא בדימוס של בית המשפט המחוזי בירושלים ורדי זיילר, שניהל את ההליכים בתביעות המקוריות שהוגשו טרם פרישתו. ב־2004, לאחר פרישת זיילר, הוחלט להעביר את התיקים אליו כבורר.
37 התובעים הגישו את התביעות בטענה שהם לקו במחלות סרטן שונות כתוצאה מחשיפתם עקב רשלנות לקרינה או לכימיקלים מסוכנים במהלך תקופת עבודתם בכור. הבורר הוציא שתי החלטות עקרוניות במהלך הבוררות, במרץ 2005 ובפברואר 2010, שבהן המליץ לצדדים להגיע לפשרה.
עו"ד אילן קנר, המייצג 50 תובעים אחרים שעדיין מנהלים מאבק בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, הביע חשש מפני ההשלכות האפשריות של הפשרה. "מדובר בנזק גדול שיכול להיגרם אם יישמו את הפשרה בתיקים שלי", הסביר קנר. "זה כסף קטן. אני מעריך באופן ריאלי את הסכומים שיקבלו 50 התובעים ביותר מ־5 מיליון שקל כל אחד".
בהסכם הפשרה נכתב כי "מבלי להודות בחבות כלשהי, ולפנים משורת הדין, תשלם המדינה לתובעים סכום של 3.6 מיליון שקל; וזאת לסילוק סופי, מלא ומוחלט של כל תביעותיהם".
במסמך שעליו חתומים עורכי הדין של התובעים, חן סומך ופרופ' ראובן לסטר, והממונה על עניינים ביטחוניים בפרקליטות המדינה מיכל ברדנשטיין, נכתב כי "סכום זה משקף את עמדת המדינה כי אין להכיר בקשר סיבתי בענייני התובעים, והוא משולם לפנים משורת הדין בלבד".
לתובעים היו טענות רבות על עבודת הוועדה. בין השאר נטען כי היא לא יזמה חקירות בכור ולא בדקה עובדות. "אני ער לאי־הנוחות שחשים התובעים נוכח היותם במצב ראייתי נחות לעומת הקמ"ג שבידה אצור מידע עובדתי רב", כתב השופט זיילר באחת החלטות הביניים מ־2010.