פישר מתכונן למשבר
הנגיד פישר מתכונן למשבר גלובאלי. שוב המבוגר האחראי
הודעת בנק ישראל בנוגע לריבית במשק לחודש יולי מלמדת על שינוי תפיסתי של נגיד בנק ישראל. נראה כי בנק ישראל משנה את המוטיב המנחה את החלטותיו בנוגע לריבית במשק ועובר ממיקוד חסר פשרות בצורך בבלימת האינפלציה, להסתכלות על מרכיב חשוב נוסף: המשבר העולמי.
התוצאה יכולה להיות
שינוי גישה
קשה שלא לראות את הדימיון בין הודעת הריבית של הנגיד פישר בשבוע שעבר, לבין הודעות הריבית שלו במחצית הראשונה של 2008.
במחצית הראשונה של 2008 הנגיד הצביע בהודעותיו על התמתנות הלחצים האינפלציוניים, כאשר במקביל הוא הביע את דאגתו מהתגברות הסיכונים המאיימים על המשק הישראלי. בהודעתו הנוכחית, על אף שהאינפלציה בפועל גבוהה, בנק ישראל מדגיש את הסימנים להתמתנותה: הציפיות שירדו וכן המדדים האחרונים, העקביים עם הממוצע העונתי.
יחד עם זאת, במחצית הראשונה של 2008 הוא הדגיש את ההאטה בשוקי העולם ובעיקר בשוק היעד של היצוא הישראלי. הציטוטים הבאים מדגישים את הגישה שהיתה אז. נוסח ההודעה שהיתה במרץ 2008 לא מותיר ספק בנוגע לכיוון שהיה אז: "על רקע התחזיות החדשות להעמקת ההאטה בצמיחה בארה"ב ובעולם - ובעקבותיה לצמצום הצמיחה בסחר העולמי, מתחזקות ההערכות בדבר האטה בצמיחה בישראל והשפעותיה למיתון הלחצים האינפלציוניים במשק – בין היתר, דרך ירידה בביקוש ליצוא, בעיקר לארה"ב".
הודעת הריבית מהשבוע שעבר מזכירה את החששות שהיו אז לנגיד ומדגישה את השינוי שהוא עובר במיקוד המדיניות בהווה: "החשש מפני התמתנות בצמיחה בארה"ב והחרפת סיכוני החוב באירופה הובילו לציפיות להאטה בקצב העלאות הריבית.... ולאור התגברות ניכרת של הסיכונים במשק העולמי".
אז, עקב המשבר של 2008, בנק ישראל נקט מדיניות של החלשת השקל והורדת ריבית אגרסיבית כדי לעודד את המשק, לפני המיתון המתרגש ובא. בהחלטתו האחרונה, למרות האינפלציה הגבוהה, הוא חוזר ומדגיש את הסיכון העולמי ואת השפעתו על כלכלת ישראל.
קשה שלא לראות בהודעה הנוכחית את ההיפוך החד שחל מאז הודעתו הקודמת, בה הוא הדגיש את הפעילות הכלכלית הערה במשק והגדיר את ישראל כ'משק מהיר צמיחה'.
שלהי המדיניות המצמצמת
נגיד בנק ישראל מודאג ולכן – עוד בטרם הודעת הריבית האחרונה, הוא הצביע לאחרונה בכל הזדמנות על הסיכונים של המשק. שוב הנגיד פישר לוקח את תפקיד המבוגר האחראי ונוקט צעד מפתיע. נראה כי קו זה ינחה בתקופה הקרובה את מדיניות הריבית.
ברור מהודעה זו כי חל שינוי טקטי במדיניות בנק ישראל וכי אין לו כוונה לנקוט במדיניות מצמצמת אגרסיבית כל עוד עננה כבדה מרחפת על הכלכלה העולמית. לפיכך הוא מסמן מעבר ממצב של מיקוד באינפלציה, למיקוד בחשש מפני מיתון נוסף בכלכלות הגדולות. שינוי טקטי זה מוביל למסקנה כי מדיניות הצמצום נמצאת לקראת סופה. אם היא תימשך, הדבר יהיה בעוצמה נמוכה יותר.
באמצעות קו מדיניות זה הנגיד מפחית את ציפיות הספקולנטים בדבר המשכה של מדיניות מצמצמת אגרסיבית. כדאי גם לעדכן את השחקנים הספקולטיביים כי הצו לדיווח על עסקאות מט"ח גדולות, נכנס לתוקפו. נראה כי יש קשר בין הדברים, בין השינוי בהודעת הריבית לבין כניסת הצו לתוקף. זו לא הפעם הראשונה שבה בנק ישראל מלווה את אמירותיו, ביכולת פעולה שתממש את אותן אמירות.
לפי עקרון התנהגות זה ניתן להעריך כי הירידה בעצמת המדיניות המצמצמת עשויה להפחית את לחצי התיסוף של השקל מול הדולר.
ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי