המחיר של שבוע העבודה המקוצר: "יום שבתון בימי ראשון יעלה למשק 20 מיליארד שקל בשנה"
לפני ארבע שנים ערך פרופסור אמיר ברנע מחקר בנושא ומצא כי התחלת שבוע העבודה בימי שני היא "בזבוז כלכלי". לעומת זאת, הפיכת ימי שישי לשבתון תעלה למשק עשירית פחות מאשר ימי ראשון
השלכות כלכליות כבדות לצד שיפור באיכות החיים והסתנכרנות עם ימי הפעילות באירופה - כך קובע מחקר מקיף שנעשה בנושא ביטול יום העבודה בימי ראשון על ידי פרופ' אמיר ברנע מהמרכז הבינתחומי הרצליה. המחקר הוכן לקראת פורום קיסריה 2007, ומנותחות בו ההשלכות של שינוי שבוע העבודה בישראל.
שבוע עבודה בישראל עומד על 43 שעות, כאשר כל יום עבודה הוא בן שמונה שעות. ביום שישי נהוג לעבוד חצי יום. המחקר קובע כי התועלת המרכזית של ביטול יום העבודה ביום ראשון גלומה באלמנטים חברתיים. תושבי ישראל ייהנו מזמן איכות רב יותר עם בני המשפחה, ואפשרות לקיים פעילויות תרבות ופנאי. גם הציבור הדתי ייהנה מיום שבתון אזרחי שבו הוא יוכל לצאת לקניות, לתייר בארץ וכדומה. בד בבד, בעלי עסקים מסוימים, בעיקר אלו בעלי צביון תיירותי ותרבותי, ייהנו מפריחה בעסקיהם, וכתוצאה מכך צפויה תרומה מסוימת לכלכלת ישראל. כמו כן יירשם שיפור ביכולת התיאום מול כלכלות המערב - בעיקר באירופה ובארה"ב - שבהן לא עובדים בימי ראשון.
העובדים בענפי השירותים עלולים להתנגד
עם זאת, התעשיינים ואנשי הכלכלה העריכו כי לצד העשרת האופקים, הכלכלה הישראלית עלולה לספוג נזק שיוביל לאובדן שנתי עד לכ־3% מהתוצר של ישראל. הסיבה המרכזית היא הקיצוץ הצפוי בשעות העבודה ובתפוקה. אמנם ניתן להשלים את שעות העבודה דרך הארכת שעות העבודה באמצע השבוע, אך המחקר מעריך שאפשרות זו עדיין תצמצם את התוצר. הסיבה לכך היא התפוקה השולית הפוחתת בשעה שתתווסף לכל יום. תג המחיר שהצמידו להצעה גורמים שונים נע בין 8 ל־24 מיליארד שקל, כאשר המחקר מעריך אותו בכ־20 מיליארד שקל.
בעיה נוספת שמעוררת ההצעה היא פגיעה בהיצע השירותים. על פי המחקר, אם ענפים כגון הבנקים ומשרדי הממשלה יהיו סגורים לקהל ביום ראשון, תיווצר בעיית גישה לאותם מקומות, משום שהציבור יעבוד יותר שעות באמצע השבוע. חלופה לכך היא הארכת שעות פעילות נותני השירותים לשעות הערב. עם זאת, המחקר מסתייג מהעלויות הגבוהות הכרוכות במהלך, ומעריך כי גם העובדים בענפי השירותים יתנגדו לעבוד בזמן שחבריהם ייהנו מהשבתון. אפשרות נוספת היא פתיחה של חלק מהשירותים בימי ראשון, בדומה לאירופה שבה פתוחים בנקים ודואר. עם זאת ההצעה תפגע בצביון היום כשבתון.
במחקר גם נבחנת האלטרנטיבה ליום שבתון מלא ביום שישי. מכיוון שרק 40% מהעובדים מועסקים ביום שישי, ההערכה כי ההסתגלות תהיה קלה יותר, והעלות תעמוד על 1–2 מיליארד שקל בלבד.
פרופ' ברנע אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "המסקנה שנמצאה במחקר היא ששבתון בימי ראשון הוא בזבוז כלכלי. אין לכך טעם כל עוד יום שישי נותר חצי יום עבודה".
קנדל יבחן את משמעויות היוזמה
שלשום הטיל ראש הממשלה נתניהו על פרופסור יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, לבחון את האפשרות לביטול יום ראשון כיום עבודה. את ההצעה קידם סגן ראש הממשלה סילבן שלום.