חשיפת "כלכליסט": הסכם ישן בין תנובה לרפתנים עלול לטרפד את הוזלת הקוטג'
ב־2007 חתמה תנובה על הסכם עם הרפתנים שבו היא מתחייבת להשאיר את נוסחת מחיר המטרה של החלב הגולמי על כנה במשך 15 שנה. בהתאחדות מגדלי הבקר מאיימים לפנות לבג"ץ נגד הממשלה ותנובה אם יוחלט לפעול בניגוד להסכם, ולהוריד את מחיר המטרה
ראש הממשלה ושרי האוצר, החקלאות והתמ"ת ייפגשו מחר (ד') לדיון במסקנות הוועדה לבדיקת המחירים בשוק החלב, וצפויים להמליץ על הורדת מחיר המטרה של החלב ב־10–15 אגורות לליטר. אלא שבפברואר 2007, ערב העברת השליטה בתנובה, התקשרה החברה עם הרפתנים בהסכם שלפיו תשמור על נוסחת החישוב של מחיר המטרה שאותו משלמות המחלבות לרפתנים, במשך 15 שנה.
במועצת החלב מאיימים כעת בפנייה לבג"ץ בנושא. לטענתם, ההסכם בינם לבין תנובה שאושר על ידי הממונה על הגבלים עסקיים, לא מאפשר למדינה או לתנובה לשנות את הפרמטרים שלפיהם מחושב מחיר המטרה - המחיר שבו רוכשות המחלבות את החלב הגולמי מהרפתנים.
בתנובה לעומת זאת, טוענים כי המחויבות היחידה שלהם על פי ההסכם היא לנוסחת חישוב מחיר המטרה כפי שזו נקבעת על ידי הממשלה. לפיכך, אם המדינה תחליט לעשות שינוי בתחשיב שיביא להורדת מחיר המטרה - הרי שהחלטה זו תחייב את תנובה, ולא ההסכם עם הרפתנים.
ההסכם בין תנובה לבין התאחדות מגדלי הבקר, שהגיע לידי "כלכליסט", נחתם ב־28 בפברואר 2007 ונכנס לתוקף עם רכישת השליטה בתנובה על ידי קרן אייפקס. על ההסכם חתומים מנכ"ל החברה בזמנו אריק רייכמן ויו"ר ההתאחדות בשעתו מאיר בראון - והוא קובע כי תנובה מחויבת למחיר המטרה "על פי כללי החישוב והמנגנונים הענפיים הקיימים לפני ארבע שנים".
בין הצדדים קיימת מחלוקת פרשנית בנוגע להוראות ההסכם. הרפתנים טוענים כי ההסכם מקבע את דרך החישוב של מחיר המטרה, ולכן הממשלה לא יכולה להכניס פרמטרים חדשים לתחשיב - ושבכל מקרה אלה לא יחייבו את תנובה. במילים אחרות, גם אם יוזל מחיר המטרה, הרפתנים טוענים כי תנובה תהיה מחויבת למחיר גבוה יותר. בתנובה לעומת זאת טוענים כי הם מחויבים למחיר המטרה - בהתאם לפרמטרים שאותם תקבע הממשלה. כך, אם יהיה שינוי בתחשיב או הוזלה של המחיר באופן יזום, הרי שתנובה תאמצם.
להערכת גורמים משפטיים, הניסיון של הממשלה להגיע לשינוי הסכמי במחיר המטרה לא יעמוד מבחינה משפטית ותנובה והממשלה יהיו מחויבות להסכם. עם זאת, שינוי חוק החלב עשוי לחייב את תנובה למחיר אחר. הרפתנים הודיעו כי יתנגדו לכל ניסיון לשינוי הסכמי, ולדבריהם המדינה גם תתקשה לבצע שינוי כלשהו בחוק או בחקיקת משנה מפני שחוק החלב חוקק רק במרץ האחרון.
"כל ניסיון של המדינה להתערב במערכת ההסכמית בינינו לבין תנובה יגיע לבג"ץ", הבטיח אתמול בשיחה עם "כלכליסט" יו"ר התאחדות מגדלי הבקר יעקב בכר. "פנינו לעורכי דין וכבר הכנו טיוטות של עתירות לבג"ץ לכל תרחיש שלא יבוא. אנחנו ניפגש בבתי המשפט, ברחוב ובקלפי, יש לנו הסכם חתום עם תנובה ולא ייתכן שהמדינה או תנובה ירצו לשנות אותו בדיעבד".
מתנובה נמסר בתגובה: "המחיר שאליו אנו מחויבים הוא מחיר המטרה כפי שנקבע מכוח חוק. ההסכם עם מגדלי הבקר קובע כי תנובה מחויבת למחיר כפי שנקבע מעת לעת על ידי הגורמים הרגולטוריים. עם חקיקת חוק החלב הפכו מחיר המטרה ודרך קביעתו למחייבים בחוק".