$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": תנובה לא תוכל יותר להכתיב מחירי מזון

הוועדה לצינון משק החלב תמליץ היום לראש הממשלה לבטל את הפטור מהסדר כובל שניתן למשווקי התוצרת החקלאית. המשמעות: תנובה, השחקנית הדומיננטית בשיווק חלב, ביצים, גידולי שדה ובשר, לא תוכל לתאם את המחירים שבהם נקנה המזון הגולמי מהמגדלים

טל ליטמן 06:5817.07.11

הוועדה לצינון משק החלב צפויה להמליץ היום לראש הממשלה על ביטול הפטור מהסדר כובל שניתן למשווקי התוצרת החקלאית המקומית בחוק ההגבלים העסקיים - כך נודע ל"כלכליסט". השחקנית הדומיננטית בתחום זה היא תנובה, שמשווקת חלב, ביצים, בשר, דגים וגידולי שדה.

 

ההמלצה לביטול הפטור תוגש במסגרת כלל המלצות הוועדה, שיובאו היום לראש הממשלה בנימין נתניהו. על הקמת הוועדה הורה שר התמ"ת שלום שמחון בעקבות הנחייתו של נתניהו, על רקע המחאה הציבורית בעניין מחירי הקוטג'. נתניהו צפוי להכריע במחלוקות השונות שהתגלעו בין חברי הוועדה על הדרכים לצינון משק החלב.

 

בנוסף לנתניהו ושמחון ישתתפו בפגישה שר האוצר יובל שטייניץ ושרת החקלאות אורית נוקד. ביום חמישי האחרון התייחס שמחון להמלצות המסתמנות בכנס הכלכלי של התעשייה הקיבוצית, ואמר בין היתר כי צפויה הפחתה במחיר המטרה לליטר חלב גולמי. בנוסף אמר שמחון כי יש לפקח על שולי הרווחיות של המחלבות על מוצרי חלב, ואם שולי הרווח יהיו גבוהים מדי, יוחזר הפיקוח על מחירי המוצרים. כמו כן הוא אמר כי יש לאפשר לייבא אבקת חלב וגבינות קשות.

 

"אין הצדקה להטבה לארגונים שהפכו לתאגידים כלכליים"

 

הפטור שמבקשת הוועדה לבטל הוא חלק משני פטורים שהוענקו למגזר החקלאי במסגרת חוק ההגבלים העסקיים. פטור זה מותיר קרטלים בין משווקי התוצרת החקלאית, שהם חברות שרוכשות את המוצר הגולמי מהמגדל ומוכרות אותו למוכרים בשווקים העירוניים ברחבי הארץ, שבתורם מוכרים אותו ללקוחות בשוק. הפטור תקף לתוצרת מקומית הכוללת פירות, ירקות, גידולי שדה, חלב, ביצים, דבש, בקר, צאן, עופות ודגים.

 

 

המהלך הוא יוזמה משותפת של משרד האוצר ומשרד התמ"ת, שבשנים האחרונות ניסו לבטל את הפטור כמה פעמים, אך הלובי החקלאי הצליח בכל פעם לסכל את המהלך.

 

בנוסף לתנובה פועלות בתחום שחקניות נוספות, והמוכרות שבהן הן טרה (שיווק חלב), שטראוס (שיווק חלב ודבש) וביכורי שדה דרום (פירות וירקות). משמעות ביטול הפטור היא שרשות ההגבלים העסקיים תוכל לבחון את ההסדרים בין המשווקים, ואם הם פוגעים בתחרות, תוכל לבטל אותם.

 

השפעת ביטול הפטור היא מניעת יכולתו של משווק גדול ודומיננטי בענף חקלאי מסוים לתאם מחירים עם משווקים אחרים בענף שבו הוא פועל.

 

לדברי מקורב לוועדה, הפטור הוענק מתוך רצון לקדם את ענף החקלאות בישראל, ואין לו הצדקה יותר: "מקורו של הפטור למשווקים הוא בסיבות היסטוריות שעניינן עידוד החקלאות וההתיישבות וקידום הסקטור החקלאי. עם השנים עלה כוחם של ארגוני השיווק שייצגו בעבר את החקלאים, ואלה הפכו לתאגידים כלכליים בעלי אינטרסים מסחריים שבמקרים רבים מנוגדים לאינטרסים של החקלאים. לכן אין הצדקה ממשית להמשיך להעניק את הפטור".

 

פרופ' מיכל גל, סגנית דקאן אוניברסיטת חיפה ומומחית להגבלים עסקיים, אמרה ל"כלכליסט" כי היא סבורה שיש לבטל את הסעיף שהותיר למשווקים לקיים קרטל. "מדובר בסעיף ארכאי שמקורו בנסיבות כלכליות־חברתיות היסטוריות, והגיע הזמן לבטלו", לדבריה. עם זאת, גל ציינה כי יש מקום להעניק למשווקים פטור, בעיקר במקרים שבהם יש צורך בשיתוף פעולה בשיווק כדי לאפשר למגדלים להתמודד עם רוכשים גדולים המבקשים להכתיב מחירים.

 

שמחון: לבחון את שולי הרווח של המחלבות מדי רבעון

 

בתגובה לדברי שמחון בדבר ההפחתה הצפויה במחיר המטרה של ליטר חלב גולמי, העומד על 2.19 שקלים, אמרו מקורבים לדיוני הוועדה לצינון משק החלב ל"כלכליסט" כי קיימת בנושא מחלוקת בין חברי הוועדה. בעוד שמשרד החקלאות מתנגד לכל הפחתה במחיר מלבד זו בגובה 4 אגורות הצפויה לפי חוק החלב, משרד התמ"ת דורש הפחתה של 10 אגורות ומשרד האוצר דורש הפחתה של 25 אגורות. המחלוקת תוכרע היום על ידי ראש הממשלה.

 

בכנס הכלכלי של התעשייה הקיבוצית ציין שמחון כי הוועדה תיצור תחרות ותאפשר לחקלאים לייצר יותר חלב ולהתמקח עם המחלבות. להערכתו, בתוך כשלוש שנים התחרות בשוק החלב הגולמי תגדל ב־10%. שמחון הוסיף כי יש לפקח על פערי התיווך של המחלבות ולצמצם את שולי הרווח שלהן. לדבריו, יש לבדוק את שולי הרווח מדי רבעון, ובמקרה של חריגה ברווח יוחזר המחיר לפיקוח. מקורב לוועדה אמר כי הכוונה היא לדווח על הרווחיות של 15–20 מוצרים שהוצאו בשנים האחרונות מפיקוח. שמחון ציין גם כי יש גם לפקח על התרחבות רשתות השיווק ולבחון את הריכוזיות במזון בעלי חיים, ובכלל זה מזון לפרות.

 

שרת החקלאות אורית נוקד, שיזמה את הביקורת על רווחיות המחלבות, סבורה כי אין לוותר על החזרת הפיקוח על מחירי מוצרי הבסיס. לטענתה, יש לערוך בדיקות תקופתיות למוצרים בסיסיים שמחירם האמיר בחדות, דוגמת גבינה לבנה, גבינה צהובה ויוגורט, ואם יתברר שמחיריהם גבוהים יותר מהמחירים שהיו מקבלים לפי נוסחת פיקוח המחירים — להחזיר אותם לפיקוח. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x