חוק ישראכרט אושר בוועדת הכלכלה
הוועדה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את החוק שנועד לשבור את המונופול של ישראכרט בענף סליקת כרטיסי האשראי. שטייניץ: "חוק זה הוא חלק מהמאבק הכולל להכנסת תחרות במשק"
ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את "חוק ישראכרט" שנועד לשבור את המונופול של ישראכרט בענף סליקת כרטיסי האשראי. הסעיף המרכזי בהצעת החוק, שסביבו התנהל מאבק, הוא פתיחה לתחרות של כל מותג אשראי לו נתח שוק גבוה מ-10%. כיום ישראכרט נהנית מבלעדיות בסליקת כרטיס האשראי "ישראכרט"
מדובר בחוק ממשלתי אליו הוצמדה הצעת חוק פרטית שקידם ח"כ דני דנון (ליכוד). דנון סייע למשרד האוצר לקדם את החוק בחודשים האחרונים.
עוד הוחלט היום (ב') בוועדה כי שר האוצר יוכל להחריג חברת אשראי (במקום המפקח על הבנקים) וכי החוק ייכנס לתוקף תוך חצי שנה.
קודם לכן הפתיעו חברי הכנסת את שר האוצר, יובל שטייניץ, ודרשו להאריך את תקופת ההסתגלות של החוק. ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ' הציעה כי התקופה תיארך שלוש שנים. חברי הכנסת אלי אפללו, נחמן שי, נסים זאב, חמד עמר, וישראל אייכלר ביקשו תקופה של שנתיים. מנכ"ל ישראכרט, דב קוטלר, ביקש כי התקופה תוארך כי יש להתחשב ב"נזק הכלכלי" שתספוג ישראכרט עקב אישור החוק.
שטייניץ, המום מהתגייסות הח"כים, התעקש להשאיר את תקופת ההסתגלות לחצי שנה ואמר "אני מודע לנזק שתספוג ישראכרט אך אני גם מודע לנזק הכלכלי שיספגו אלפי בתי עסק. כל אנשי המקצוע באוצר סבורים שששה חודשים הם די והותר. לעסקים הקטנים אין פה נציגים אך הם מחכים לחוק כאוויר לנשימה. לא צריך לתת להם לחכות שנים ליישום".
במהלך הדיון אמר שטייניץ: "החוק הוא חלק מהטיפול בסוגית הריכוזיות. ישנה סוגיה כזו וצריך לטפל בה במחשבה ובזהירות. יש חוסר תחרותיות מספקת בחלק מהענפים במשק. החוק הזה הוא חלק מהמאבק הכולל להכנסת תחרות במשק"
שטייניץ הוסיף: "התחלתי את הדיונים במשרד לפני כשנה סביב החוק. בדקתי אותו אישית ויחד עם המנכ"ל והחשכ"ל הקודם והחלטתי לבסוף שהאינטרס של העסקים בפריפריה גובר על האיטרס של בנק הפועלים וישראכרט. זו לא הייתה החלטה של רגע - בדקנו אותה פעמיים שלוש. זה קו שמאפיין את פעולתי במשרד האוצר - כך היה גם בששינסקי. החוק הוא חלק מטיפול כולל בהיעדר התחרות במשק והריכוזיות. הקמנו ועדה בהנהגת מנכ"ל האוצר. הוועדה תגיש את מסקנות הביניים לקראת סוף אוגוסט - תחילת ספטמבר. אני מניח שהמסקנות - כמו בששינסקי - יהוו פלטפורמה לטיפול כולל בנושא של ריכוזיות ותחרותיות במשק. התהליך הזה יהפוך לדיון ציבורי נוקב ותכליתי".
השר הדגיש כי "בוויכוח על תמלוגי הגז חצו במקרים מסוימים את הקו האדום. כאן הוויכוח היה מכובד - וכך ראוי שיהיה תמיד. מותר לחברות להביע את עמדתן, כל עוד זה לא בתוספת של מסע דה לגיטמציה.
"מותג ישראכרט סולק את עצמו ולא נותן לאחרים לסלוק אותו. על ידי כך מתבצעת כבילה של בעלי עסקים מסוימים, ולכן יש עמלות סליקה גבוהות. מדובר בעשרות ומאות אלפי שקלים בשנה. מאחר שאנו תמיד בעד תחרות, ובצד אחד ניצבים אנשי עסקים קטנים ללא כושר מיקוח - נוצר הצורך לקטוע את הכבילה באמצעים רגולטוריים. זה ייצור תחרות והורדת מחירים", אמר שטייניץ.