"מסקנות ועדת הריכוזיות יהיו דרמטיות"
שטייניץ: "התרופה האמיתית היא יצירת תחרות של ממש, ובמדינה קטנה זה אפשרי רק על ידי יבוא"
בסוף אוגוסט או בתחילת ספטמבר, אחרי כמעט שנה של דיונים, עתידה ועדת הריכוזיות שמינה ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובראשה עומדים מנכ"ל משרד האוצר חיים שני ומנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, להגיש את דו"ח הביניים שלה.
"יש בהחלט בעיה של ריכוזיות וחוסר תחרותיות במשק הישראלי",
יש דווקא הערכות שמסקנות הוועדה יהיו חלביות.
"הממשלה הנוכחית הוכיחה בכמה הזדמנויות שהקשר הון־שלטון אינו אפקטיבי לגביה. המאבק שנוהל נגד ועדת ששינסקי לבחינת משאבי הגז והנפט בישראל היה הגדול ביותר שנוהל פה על ידי הון, כולל הון אמריקאי, ובמבחן התוצאה, הצלחתי להעביר את המסקנות בממשלה ובכנסת. הוכחנו את המחויבות שלנו לבעלי העסקים הקטנים במאבק מול לובי אדיר של בנק הפועלים וישראכרט, וגם את המחויבות שלנו לציבור בשורה של מאבקים מול מפעלי ים המלח".
בטיפול שלך במשבר הקוטג', למה התנגדת להחזרת הפיקוח על המחיר?
"קיבלתי מסרים שהן רשתות השיווק והן היצרניות תנובה ושטראוס מעוניינות מאוד להחזיר את המחיר לפיקוח. אם היינו מחזירים לפיקוח, מחיר הקוטג' לא היה יורד ל־5.9 שקלים אלא ל־6.9 שקלים. במקרה כזה, היתה התמקחות וזה היה לתקופה זמנית. היצרניות לא רצו להוריד מיוזמתן את המחיר, ולא רציתי לתת להן את הסולם לרדת מהעץ. ההתנהלות שלנו אילצה את החברות להגיב למרד הצרכני ולהוריד מחיר".
למה אתה חושב שזה לא נכון שהמדינה תפקח ישירות ותוודא שלקוטג' יהיה מחיר סביר?
"צריך לדאוג לזה, אבל בדרך הנכונה. לא צריך ללכת לכיוון של משק מתוכנן. אנחנו בעד משק חופשי ותחרות אמיתית. התרופה האמיתית היא יצירת תחרות של ממש, ובמדינה קטנה זה אפשרי רק על ידי יבוא. המצב בשוק הזה חולה. בשוק הסלולר היו שלוש חברות והבנו שזה לא מספיק. אז כאן, כשיש חברה אחת דומיננטית ביותר זה מספיק? אין לי ספק שהיבוא יכול להוריד את המחירים די מהר ולמשך שנים. תנובה תצטרך לשנס מותניים, להתייעל ולהוריד מחירים".
גלית חמי, שאול אמסטרדמסקי ותומר זלצר