$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - כמה מסים אתם באמת משלמים?

נטל המס העקיף על המשפחות בעשירון השישי גדול ב־56% מזה של המשפחות בעשירון העליון. מחברת המחקר: המשך מדיניות המסים שנקבעה תגדיל את הפערים בין המיסוי הישיר והעקיף המשפיעים על אי השוויון

תומר אביטל 14:1807.08.11

מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בראשות ד"ר שירלי אברמי, בחן לראשונה את נטל המיסים השונים - העקיפים והישירים - בכלל התחומים אותם משלמים אזרחי ישראל לפי עשירונים.

 

טיוטה חלקית של המחקר פורסמה ב"כלכליסט" בשבוע שעבר וחשפה כי ההכנסה נטו של משק בית בעשירון השישי, הקצה

התחתון של מעמד הביניים, מסתכמת בכ־10,761 שקל לחודש. משק בית זה משלם בממוצע מדי חודש מסים עקיפים בסכום של 1,952 שקל, המהווה 18.1% מהנטו שלו. לעומת זאת, בעשירון העליון מסתכמת ההכנסה החודשית הממוצעת נטו ב־27,939 שקל. משק בית בעשירון זה, שמשתכר פי 2.5 ממשק בית בעשירון השישי, משלם מדי חודש מסים עקיפים בסכום ממוצע של 3,221 שקל, המהווה רק 11.5% מהנטו שלו. במילים פשוטות: העובדה שהמסים העקיפים מוטלים ללא הבחנה גורמת לכך שנטל המס העקיף על המשפחות בעשירון השישי גדול ב־56% מזה של המשפחות בעשירון העליון.

 

להורדת המסמך המלא לחץ כאן

 

הכלכלנית אילנית בר, מחברת המסמך, מדגישה בסיומו כי "המשך מדיניות המסים שנקבעה תגדיל את פערי המיסוי בין המיסוי הישיר והעקיף המשפיעים על אי השוויון". בר קוראת לבדוק "האם פירות הצמיחה ישפיעו על כלל העשירונים".

 

יוזם המסמך ח"כ אילן גילאון ציין כי "הנתון לפיו 4 העשירונים התחתונים מגדילים את חובם כל חודש הוא מטריד ביותר. המצב בשני העשירונים התחתונים הוא מזעזע ומהווה בושה למדינה שמאפשרת את המצב הזה. המספרים הללו מלמדים אותנו כיצד העוני משעתק את עצמו וקובר בתוכו את המשפחה וגם את הדור הבא".

 

גילאון הוסיף כי "מתוצאות המחקר ניתן לראות כיצד המיסוי העקיף פוגע בעיקר בשכבות החלשות ובשכבות הביניים. את הנתונים הללו יש לראות לאורם של דברי משרד האוצר שאמר בגלוי כי המיסוי העקיף עולה על מנת לממן את הטבות המס לעשירון העליון הדמות הפחתה של מס החברות ומס ההכנסה. כך למעשה, תחת הרפורמה של נתניהו השכבות החלשות ושכבות הביניים מממנות את ההטבות לטייקונים. זה חלק משמעותי מהלחץ הכלכלי המורגש בחודשים ע"י מאות אלפי משקי בית בישראל ושהוציא אתמול בערב מאות אלפים לרחובות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x