פסח בא - תנועת דרור ישראל רוצים לשנות את השיטה
כבר שנים שפסח האוספטר, מזכ"ל תנועת דרור ישראל, מנהל את המאבק הזה לבד, בצד. עכשיו העם סוף סוף הגיע אליו, והוא כועס מספיק כדי לא להחמיץ את ההזדמנות
ראש הממשלה בנימין נתניהו חושב שהוא הצליח לפתח שיטה שבה לא מאכילים את הסוס והסוס ממשיך לחיות, אבל מסתבר שזה לא ככה. 300 אלף איש יצאו לרחובות כדי לאותת לו שהוא לא יכול להמשיך בגישה האדנותית שלו, שלפיה אין שום בעיה כל עוד יש תעסוקה מלאה. אבל זאת תעסוקה מלאה של עבדים, של צמיתים שמצפים מהם לומר: 'לפחות יש לי אוכל. אני חי'. גישה כזאת פשוט מזלזלת באנשים".
פסח האוספטר כועס מאוד. ובניגוד ליתר מנהיגי המחאה החברתית שצמחה כאן כאילו יש מאין בחודש האחרון, הוא אינו מהסס למקד את כעסו במתקפה חזיתית בוטה על ראש הממשלה בנימין נתניהו ולנסח תפיסת עולם אנטי־קפיטליסטית סדורה ורהוטה. אולי משום שכמזכ"ל תנועת דרור ישראל (התנועה־האם של הנוער העובד והלומד) ב־19 השנים האחרונות, הוא היחיד בצמרת המחאה שהוא בעל ניסיון אמיתי בהנהגה. הניסיון הזה הציב אותו בשבועות האחרונים בעמדת מפתח בניהול המחאה, גם אם נותר מעט מאחורי הקלעים לטובת המארגנים הצעירים יותר. תנועת דרור ישראל שבראשותו נרתמה בכל כוחה כדי להבטיח את הצלחת המחאה. בימים הראשונים האוספטר היה "המבוגר האחראי", שהשגיח שהצעירים מלאי המרץ לא יתפזרו לכל עבר כבר בהתחלה. אחרי הכל, זה היה גם החלום שלו, שהמתין כל כך הרבה שנים עד שפתאום איים להתגשם.
ביום חמישי שעבר הוא היה בין הדוברים המרכזיים בעצרת התמיכה של ההסתדרות במאבק האוהלים, ובעצרת הענק בתל אביב במוצאי שבת היתה אחת מחניכות תנועתו, מעיין אדרי מלוד, הדוברת האחרונה. כשהיא לבושה חולצה כחולה עם שרוך אדום, סיימה את דבריה הנרגשים בסיסמה הישנה של הנוער העובד והלומד, "לעבודה, להגנה ולשלום, עלה והגשם" - סיסמה שכמותה לא נשמעה שנים רבות בעצרת מרכזית כל כך בלב הקונצנזוס הישראלי - והאוספטר (48), עדיין בחולצה כחולה עם שרוך אדום, מרגיש שהעם קולט סוף סוף את מה שהוא מעולם לא נפרד ממנו.
אבל הממשלה אומרת שלפחות אין פה אבטלה ואנשים לא צועקים שאין לחם.
"אין עבודה, יש עבדות. זה מה שנקרא הפוך על הפוך על הפוך על הפוך. זה לקוח היישר מהספר '1984' של ג'ורג' אורוול. נתניהו אומר: 'יש בעיה עם מוצרי חלב? מעולה, אני אדרוס את הרפתנים שנמצאים בפריפריה הגיאוגרפית ובפריפריה החברתית. אני אנצל את המרמור של הציבור ובמקום אקמול אתן לו ציאניד'. כמה מרוויחים כל האנשים שנמצאים במעגל התעסוקה? הם מרוויחים שכר רעב. הם לא מרוויחים אפילו שכר מינימום, כיוון שאף אחד לא אוכף את זה כמו שצריך. באגף האכיפה במשרד התמ"ת יש פקח אחד על אלף אנשים".
עולים בחומת השיטה הכלכלית
האוספטר מאמין בכל לבו שהציבור הישראלי עבר שטיפת מוח במשך 30 שנה, לא פחות. שטיפת מוח שמנעה ממנו לערער על עקרונות הקפיטליזם והשוק החופשי - עד עכשיו, כאשר הוא סוף סוף מתחיל להתפכח.
"קח את נושא החוב הלאומי", הוא אומר בראיון ל"מוסף כלכליסט", הראשון שהוא מעניק לתקשורת מאז פרוץ המאבק הציבורי. "החוב נהפך לפרה קדושה, לנושא שאסור בשום פנים ואופן לדבר עליו. למה? רבותיי, מה קרה לכם?! מדוע החוב נהפך לטיעון המרכזי שבגינו ממררים את חיי אזרחי מדינת ישראל? ברור שזאת מניפולציה. יש כאן משהו שנחצב בתודעת האזרחים משנות השמונים, מתקופת תאצ'ר ורייגן, והתזה הנגדית בעצם הוחנקה. אבל יש תזה נגדית, שאינה מתייחסת לחוב הלאומי באופן כזה.
"יש איסור ביהדות שנקרא 'לא לעלות בחומה', שמשמעו לא לעלות בצורה מאורגנת לארץ ישראל. תנועות הנוער החלוציות מרדו באיסור הזה, וזה לא היה כל כך מזמן. אז היום אנחנו עולים בחומה של השיטה הכלכלית של מדינת ישראל. אנחנו באים ואומרים: השיטה הזאת תחריב את החברה כאן, כיוון שהחברה הזאת לא יכולה להתקיים עוד בצורה הזאת.
"מביאים לנו כדוגמה את המדינות החברות ב־OECD ואומרים לנו ששם אין מלחמה, אין אוכלוסיות חרדיות, ולא חיים שם ניצולי שואה דור ראשון, דור שני ודור שלישי. אין יתומים, אלמנות ופצועים ממלחמות ישראל. למה האנשים האלה, יתומים, אלמנות וניצולי שואה צריכים לסבול את המדיניות הזאת? למה אנחנו צריכים לסבול את המדיניות האנטי־חברתית הזאת? אני חושב שזאת מדיניות אנטי־ציונית ואנטי־יהודית. היא לא עונה בשום צורה על ערכי היהדות".
אתה לא חושב שקצת הגזמת? בכל זאת הנתונים מראים שהמדינה במצב טוב.
"ב־2008 הכלכלה הזאת כשלה בכל העולם. היא כשלה כי ניפחו את קרנות הגידור לממדים מפלצתיים וקרנות הגידור האלה איימו על הרגולציה הממשלתית והעולמית. ומה קרה? אנשים נהרסו ונדרסו, ואלה שאחראים לכך עדיין יושבים בחדרים ממוזגים במגדלי השן וחותכים דברים על בסיס כל מיני חישובים מתמטיים שהם עורכים, ושמיתרגמים בסופו של דבר לחיי היומיום. כשהמצב טוב שר האוצר אומר: צריך להצטמצם כי יבואו ימים רעים. כשהמצב נעשה רע הוא אומר: בטח שעכשיו צריך להצטמצם. בצורה כזאת אין מצב ש־95% מאזרחי ישראל, להוציא האלפיון העליון, יחיו חיים ראויים".
הדת של נתניהו
הוא מרבה לתבל את משפטיו בציטוטים מן המקורות וטון הדיבור שלו מזכיר נשכחות, דיבור שנעלם מן העולם, עם סמכותיות של מזכיר קיבוץ משנות השישים. את מעמדו בהנהגת המחאה הנוכחית קנה ביושר, בהרבה עבודה קשה. תנועת דרור היתה שם למן הימים הראשונים, וסייעה למאהל רוטשילד להתגבש. ללא התערבותה כבר בשבוע הראשון, כגורם מפשר בין הסטודנטים לראשוני המתיישבים באוהלים, ייתכן שהיה נוצר קרע בין המחנות שהיה גורם להתפוררות המאבק עוד בטרם התרומם. גם העצרות הראשונה והשנייה לא היו מתקיימות ללא הסיוע הלוגיסטי של תנועת דרור, שהיתה גם אחראית להקמתם של כמה מאהלים מחוץ לתל אביב, בהם אלה שבחדרה ובירושלים. כיום מאיישים חברי התנועה הבוגרת 14 מאהלים ברחבי הארץ, 24 שעות ביממה.
מבין כל עסקני התנועות החברתיות ואנשי האוהלים המסתובבים בשטח, בשלב זה גם מחזיקה תנועת דרור במסמך הדרישות הרציני והמפורט ביותר מן הממשלה - "נייר הלקמוס לשינוי המדיניות הכלכלית חברתית של מדינת ישראל". אלא שהאוספטר מתקשה להאמין בתועלת שתצא ממשא ומתן עם ממשלתו של נתניהו.
"ראש הממשלה מזלזל בציבור, ומאז שהתחיל המאבק הוא מאותת בכל דרך אפשרית שאין טעם להידברות", הוא מרעים בקולו. "לראיה - העברת חוק הוד"לים והעלאת מחירי החשמל. זה כמו מנהיג של ועד כיתה, שמגיעים אליו 30 תלמידים ואומרים לו שהוא לא קיים את מה שהבטיח והם לא מרוצים ממה שהוועד עושה, וועד הכיתה אפילו לא מתנצל, אלא רק מחריף את מעשיו. איך אותה כיתה היתה מגיבה למצב כזה? איך עם ישראל הגיב כשרחבעם החליף במלוכה את שלמה, ואמר לנציגיו: 'אבי היכה אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים'? מהרגע שהמחאה הזאת יצאה לדרך היתה פנייה לראש הממשלה שאמרה: 'יודע מה? אל תבטל את חוק הוד"לים, רק תדחה אותו כדי שנראה אם אפשר להוסיף בו שינויים כך שהוא באמת ישרת את מחוסרי הדיור'. אבל ראש הממשלה התעקש ואמר: 'אני אראה לכם מי שולט, אני אעביר את חוק הוד"לים".
אבל לשיטתו של ראש הממשלה חוק הוד"לים אמור דווקא להוריד את מחירי הדיור.
"חוק הוד"לים הוא חוק רע אבל הוא לא הבעיה המרכזית, כי הרי לא צריך אותו. יש קרקעות ל־160 אלף דירות שאפשר להפשיר. הן מוחזקות על ידי קבלנים שמעוניינים להעלות את המחיר ולכן לא עושים איתן כלום. חוק הוד"לים רק ירע את המצב הזה, ואת זה הם לא מספרים לציבור.
"אצל נתניהו זה כמו דת. הוא רוצה שתהיה פה חברה מעמדית, שבה יש מאיון שיש לו הכל, ורוב שמוטל לתוך זירת גלדיאטורים. הוא יושב על הטריבונה ובכל פעם שולח חיה אחרת - פעם זה קיצוצים בבריאות, פעם קיצוצים בחינוך. הוא יושב ורואה את רוב הציבור מנסה לשרוד, את החיות הרעות שנוגסות בו, את זה שאנשים לא מצליחים לחיות, לא מצליחים לגמור את החודש. אני מדבר איתך על אנשים שהמושג 'לגמור את החודש' הוא מושג מופשט עבורם, ונביאי ישראל תיארו זאת הרבה יותר טוב ממני".
אוקיי, אז לפחות הוא נלחם בטייקונים, גם ועדת הריכוזיות היא בעייתית בעיניך?
"נתניהו לא רוצה שבעה טייקונים אלא 20 טייקונים, 30 טייקונים. הוא רוצה לחלק חלק מההון של הטייקונים הישראלים לטייקונים מחו"ל. הוא פשוט רוצה שתהיה לו חגורה רחבה יותר של תומכים.
"לאיזו שיטה כלכלית נתניהו שותף? לזאת של מרגרט תאצ'ר, שהחריבה את בריטניה, ושל מילטון פרידמן שהחריב את כל העולם, ואני חושש מאוד שהיא עתידה להמיט אסון גם על מדינת ישראל. כמה זמן אפשר לתבוע מאנשים שחיים במצב מלחמה כבר 63 שנים מצד אחד להגן על מדינתם, בצדק, ומצד שני לגזול את חינוך ילדיהם, את בריאות קרוביהם? אני לא מצליח להבין מה פטריוטי בזה.
"המטרה הראשונה של נתניהו כשהוא נבחר היתה להפריט את הקרקעות. הם ייבשו את מינהל מקרקעי ישראל, הפכו אותו לשנוא, הטילו מורא, ואז ייבשו את הוועדות המחוזיות. נתניהו מציג עצמו כפטריוט, אבל במה הוא פטריוט? בזה שהוא מוכר את אדמות המדינה לגורמים פרטיים, ואף לתושבי חוץ? בזה שהוא לוקח את האדמות שאבותינו נלחמו עליהן ומוכר אותן? אני עומד ומשתאה.
"אבל זה לא רק נתניהו, זה חלק גדול מכל הממשלות שהיו פה בשנים האחרונות. ב־2009 פנינו למפלגת העבודה שישבה איתו בממשלה, ושאלנו כיצד יכול להיות שהיא תומכת בהפרטת הקרקעות, שהיא נתנה את ידה להפיכת 800 אלף דונם לקרקע פרטית, בלי שום סיבה. אם יש מצוקת דיור, המדינה יכולה להתנהל עם הקרקעות האלה כל עוד הן שלה. כאשר המדינה מעבירה את הקניין הזה לגוף פרטי היא לא יכולה לבוא ולומר, אני רוצה לבנות על האדמות האלה".
ההסתדרות היא מכפיל כוח
אני נפגש עם האוספטר במשרדו הצנוע בחמ"ל של תנועת דרור בקן הנוער העובד והלומד ברחוב קיבוץ גלויות בדרום תל אביב, בין שכונת שלם לשכונת שפירא. כבן יחיד להורים ניצולי שואה שגדל בשכונת עוני בעפולה, הוא הצטרף לנוער העובד והלומד בגיל תשע - ומאז לא פרש. שיערו מאפיר, אך מעבר לכך הוא לא השתנה הרבה מאז ימיי שלי כחניך בתנועתו, אי שם בשנות השמונים. אז הוא היה רכז המחוז, מגה־קומונר, האיש שכולם הכירו ושהכריזמה שלו היתה המנוע של התנועה. היתה ועודנה.
הבנתי שבנייר העמדה שלכם אתם רוצים להחזיר את שיטת הפנסיות לאחור, אבל בעבר ההסתדרות ניהלה אותן בצורה כושלת.
"זה שקר. היתה קרן פנסיה אחת שנוהלה לא כמו שצריך, ואז החשב הכלכלי הפסיק להנפיק את האג"ח המיועדות שבהן השקיעו קרנות הפנסיה, והממשלה שלחה את הקרנות להשקיע בבורסה. מאז, במקום שהכסף שלך יממן תעשייה וחינוך במדינת ישראל, הציבור מקבל את התשואה שלו בעסקאות בבורסה. אנחנו מציעים שהאזרחים יקבלו פנסיה מכובדת כאשר הם מסיימים לעבוד ולא לפי התנודות בבורסה, שקרסה היום, מה שאומר שמי שיוצא היום לפנסיה עלול לאבד חלק לא מבוטל מכספו. כך לא חוסכים. המצב שנתניהו יצר הוא שאדם שעבד 40 שנה ופורש, במקום לחיות על הפנסיה שלו צריך לחפש מימון. מה זה לקחת פנסיות של אנשים ולשחק איתן בבורסות העולם? אתה יודע מה יקרה פה אם הפנסיות ייחתכו ב־40%? המחאה שאנחנו רואים עכשיו היא כאין וכאפס לעומת מה שיהיה".
איך אתה מסתדר עם עופר עיני? יש שמועות שאתה בעצם השליח שלו במחאה הזאת.
"הניסיון לעשות הפרדה בין המחאה לבין ההסתדרות בא ממקום שמטרתו להכשיל את המחאה, אבל כל אחד שעיניו בראשו מבין שהחיבור בין מחאה לכוח עובדים מאוגד כמו ההסתדרות הכללית הוא מכפיל כוח. במאבק הזה אי אפשר לקחת כוח גדול כמו של ההסתדרות ולוותר עליו. ברגע שעופר עיני אמר שצריך להשתמש בעודפי התקציב התחילו ההכפשות נגדו, כי הוא פגע בציפור נפשו של שטייניץ. אנחנו לא ניפול לבור הזה".
סליחה, אבל ההסתדרות המציאה את המעמדות במקומות העבודה.
"נכון, ההסתדרות היתה שותפה לכך, ואנחנו נאבקים בתופעה הזאת. דברים משתנים היום בהסתדרות, ולראשונה בתולדותיה קם בה אגף שמאגד כבר 30 אלף עובדים שלא היו עד היום בהסכם העבודה הקיבוצי. עופר עיני מנער את המערכת בצורה היסטורית, והוא יושב ראש ההסתדרות הראשון שעושה זאת. הראשון שניסה לעשות משהו דומה היה יצחק בן אהרון, ואז גולדה וספיר סילקו אותו. הוא בא ואמר שצריך לקחת את הוועדים האותנטיים ולהפוך אותם לחלק מן ההנהגה, וכיוון שזה לא קרה התפתחה פה מחאה, שכתוצאה ממנה נבחר הליכוד ב־1977. זאת היתה מחאה של אנשים שלא היו מאוגדים בוועד עובדים".
אתה ועיני מתואמים?
"אני לא נאמן לאף אחד חוץ מאשר למצפון שלי ולחניכיי, וכשיש לי ביקורת אני אומר אותה ללא מורא. עופר עיני אמר שהוא לא מוביל את המאבק אלא מצטרף אליו. זה שיש מי שטוען שאני שליחו של עיני, ועיני הולך לסגור את העניינים עם נתניהו - שיוכיח את זה. אלה שמועות שמפיצים מי שפוחדים מהחיבור עם ההסתדרות כי היא כוח שיכול לשחרר את האחיזה מגרונותיהם של אזרחי ישראל, ויש מי שיעשו הכל כדי להכשיל את זה".