טרכטנברג: "אנו משתוקקים לשמוע כל אחד ואחד"
הצוות לשינוי כלכלי חברתי בראשותו של מנואל טרכטנברג נפגש עם הנשיא שמעון פרס, שאמר כי "המחאה הזו נובעת ממצוקה אמיתית, אם לא נתמודד אתה האכזבה תגבר. יש לכם משימה מאתגרת - אני מקנא בכם"
"קשה לתחזק את המחאה, וללא פתרונות תיווצר אכזבה אצל מיטב בנינו. הם לא אויבנו אלא הכי טוב שיש לנו. יש לכם משימה מאתגרת - אני מקנא בכם". כך אמר הבוקר (ה') הנשיא שמעון פרס בפגישתו עם הצוות לשינוי כלכלי חברתי במשכנו הרשמי בירושלים.
פרופ' טרכטנברג, ראש הצוות, הודה לפרס, ציין כי הוא "מסמל את אחדות העם", וביקש את ברכת הדרך. "המשימה שהתבקשה מאיתנו היא לא רגילה - להקשיב לרחשי הציבור ולתרגם אותם למדיניות, שינוי כיוון ותקווה. אני לא זוכר מתי בעבר משימה כזו הוטלה על ועדה זו או אחרת. לכן ברכת הדרך והתובנות שלך חשובות לנו מאוד".
לדברי טרכטנברג "הלו"ז שלנו צפוף מאוד. צריך לתת מענים לא בצורה חפוזה ובלתי אחראית אך מהר. הציבור מצפה למעשים ולא רק דיבורים. לא אוכל להסתכל על עצמי במראה אם לא אוביל לשינוי אמיתי. אני מבין שמטילים ספק בנכונות שלנו להקשיב. אנא תעמידו אותנו במבחן. אנו משתוקקים לשמוע כל אחד ואחד. תנו לנו את ההזדמנות".
פרס ציין כי הוא מכיר את טרכטנברג מזה כמה שנים ושיבח אותו. "אתה דרוך, קשוב, ומבין את עצמת הנושא שעומדת בפני הוועדה. את חלק מחברי הצוות אני לא מכיר - כלומר אתם מהדור הצעיר, ואני שמח על זה מאוד". פרס הוסיף "זו לא ועדה ככל הוועדות. היא לא פנצ'רמאכר. אין תקרה לאחריות שלה. זה מחייב מאוד".
לדבריו "המחאה הזו נובעת ממצוקה אמיתית של העם ומשינוי שאם לא נתמודד איתו האכזבה תגבר. זו תיהפך לתנועת אכזבה או תנועת תקווה. המשק העולמי אינו כנוע יותר לאידיאולוגיות של אתמול. היו השקפות סוציאליסטיות וקפיטליסטיות. מה שמעניין היום זה שתיהן נופלות באותו אופן. מפני שהמשק גלובלי, ואין אף מדינה שמנהלת אותו, וכולן מושפעות ממנו. לא משנה אם נחליט שאנו שמאלנים או ימניים - לעולם לא יהיה אכפת. לכלכלה אין גבולות מפני שהיא נשענת על מדע שאין לו גבולות".
לדבריו "לגדל צעיר תובע יותר מבכל תקופה אחרת. הוא רוצה בפייסבוק שלו, ולהתלבש אחרת, ולהיות קשוב אחרת. יש לו זכות לעצב את עתידו. תמיד אומרים 'לפני 30 שנה' - אך זה היה פריהיסטורי, היום יש מצב חדש לחלוטין. התפקיד ההיסטורי של הוועדה הוא לפגוש את העולם שהשתנה. הכלכלה לא בנויה רק על העתיד אלא על מצב רוח. בספרד חזרו לקנות כי ניצחו בכדורגל".
הוא הוסיף: "אם רוצים להידבר באמת אז לא בטלפון או בסמס. צריך לתת להם הרגשה שלא רק מקשיבים להם, אלא משתפים אותם. כשהתמודדתי עם משברים ידעתי שאם לא אגיע לשותפות עם גופים במשק אין לי סיכוי. שותפים זה מעצבן - הם חשדניים, אך בלעדיהם יהיה אנטגוניזם כל הזמן. יש נכונות והממשלה צריכה לחפש שותפים וללכת בחזית רחבה. לשמוע את הרפתנים והצעירים ולשתפם בפתרונות".
פרס המליץ לצוות גם לפעול להכנסת המיעוטים למעגל העבודה. לדבריו, עקב המצב המדיני עלולים להחרים את המנוע הכלכלי העיקרי של המדינה - ההייטק. "לכן אתם חייבים למזג את המצוקה עם שינוי עמוק בהשתתפות בעבודה דרך השירות הלאומי".