הפיחות בשקל: אירוע בודד או מהלך ממושך?
ברור כי חלק מהפיחות כבר התרחש והוא משקף חששות אשר אינם עומדים להתפוגג בשבועות הקרובים
דבר ממה שעבר על השקל בשנה האחרונה לא יכול היה לאותת על הפיחות הקרב. המטבע החזק בעולם צבר עוד ועוד נקודות, בדמות של משאבי טבע, צמיחה נאה וצריכה מוגברת, ירידה באבטלה, עליית ריבית די מהירה, זרם של משקיעים מבחוץ ועוד. ואז, משום מקום, הגיע חודש אוגוסט בו השקל נחלש ביותר מ-
האם יש מקום להפתעה והאם המגמה עשויה להימשך? סקירה מהירה של הגורמים המשפיעים על הפיחות הנוכחי יכולה לספק תשובות לשתי השאלות הללו. התשובה הראשונה היא שהיו סיבות רבות לפיחות הנוכחי. התשובה השנייה היא שאותן סיבות עדיין קיימות ותומכות בפיחות.
למעשה, הפרשנות השוטפת של המציאות הכלכלית והבטחונית בה אנו חיים, השתנתה בצורה די קיצונית בתקופה האחרונה. מאופוריה של ממש, האווירה הפכה להיות מאויימת ומאותגרת מאוד, הן במישור הכלכלי והן במישור הבטחוני. התחלפות המציאות בצורה כה קיצונית הביאה לפיחות הנוכחי ושמה ללעג את התחזיות להמשך התחזקות משמעותית של השקל.
האם הדבר יכול להתהפך שוב לכיוון החיובי? בוודאי שכן אבל לפני השקל נמצאות משוכות גבוהות, שהשפעתן תימשך עוד זמן רב וימנעו ממנו להתאושש. נמנה שתיים מהן.
הנגיד הפך את התקליט
הראשונה היא מדיניות הבנק המרכזי. בנק ישראל שינה את הניגון בנוגע למדיניות הריבית שלו כבר לפני חודשיים. הוא דיבר על המשבר בכלכלה העולמית ועל הצורך להכין את המשק למשבר זה. ההתייחסות לכך ניתנה בטור זה כבר אז ונראה כי הוא צפוי לפעול כך כבר היום ולהוריד את הריבית, למרות הקונצנסוס להשארתה ללא שינוי.
הורדת הריבית היא ביטוי מעשי להסתכלות של הנגיד על האינפלציה. הנגיד חזה בהתמתנותה עוד לפני השוק. בנוסף, הנגיד רואה את התמתנות הייצוא ואת השפעתו על מדדי הפעילות של המשק. אל כל אלה הוא מחבר כאמור את המשבר העולמי ומבחינתו, הדרך מצריכה הורדת ריבית. לעומתו, הפעילים בשוק חוששים להעריך כי יהיה היפוך אולם הנגיד פישר כבר הוכיח גמישות מחשבתית רבה בהחלטות הריבית הקודמות.
מסיבה זו הוא עשוי להוריד אותה כבר היום ולסמן נתיב של הרחבה מוניטארית, בניגוד כאמור לציפיות הפעילים בשוק. הדבר יכול לחזק את הפיחות שנוצר לאחרונה.
ספטמבר בפתח והאיזור במתח
המשוכה השנייה היא כמובן ספטמבר הקרוב. ניתוח מקצועי של התרחישים השונים היכולים להתפתח עם ההכרזה על מדינה פלסטינית מעלה שתי קצוות. האחד הוא רעש מקומי קל שיימשך על פני ימים ספורים ויירגע עם כניסה להידברות מסודרת ושקטה, בין ישראל לבין הרשות. התרחיש השני הוא הצתה של תהליך עם הסלמה, שבה דבר יגרור דבר עד להתלקחות איזורית, בתוך מספר שבועות או חדשים.
בהחלט לא נעים לשמוע, אבל שוב, המציאות יודעת להתחלף במהירות. בכל אחד מהתרחישים, לשקל לא יהיה מקום להתחזק וההיפך הוא הנכון. ככל שיעבור הזמן עד ספטמבר, יש סיכוי להמשך הפיחות.
שני אלה הם גורמים משמעותיים מאוד במשחק המטבעי המקומי ועוד לא הזכרנו גורמים כגון נפילות בשוקי ההון ובריחה עולמית אל הדולר. ברור כי חלק מהפיחות כבר התרחש והוא גלום בשער הנוכחי, אבל חלק משמעותי יכול עוד להתרחש מכאן ואילך. כך או אחרת, השער הנוכחי, 3.63 שקל לדולר, הוא שער המשקף חששות ואלה אינם עומדים להתפוגג בשבועות הקרובים.
הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי