$
המחאה החברתית

פעילי המאהלים נערכים לפינוי: "בגלל רוטשילד"

במוקדי המחאה ברחבי הארץ רואים קשר ישיר בין תחילת קיפול האוהלים בשדרות רוטשילד לבין צווי הפינוי שקיבלו הם עצמם מהעיריות: "מדינת ת"א נתנה לנו לראשונה אפשרות לצעוק, כשזה נגמר - לקחו מאתנו את הפריבילגיה. תהיה אינתיפאדה"

כתבי ynet 23:1305.09.11

כ-15 משפחות המתגוררות במאהלי המחאה בגן העיר ובן סאקר בירושלים סיפרו הערב (יום ב') כי נציגי העירייה הודיעו בטלפון לכמה מהן כי עליהן להתפנות מהמקום, ולא - יוצאו נגדם צווי פינוי, והם יפונו בכוח. הפעילים הבהירו כי אין בכוונתם לעזוב, משום שאין להם מקום אחר ללכת אליו. גם בחולון וביישובים נוספים נערכים תושבי המאהלים לקראת ניסיון אפשרי לפנותם בכוח, ויו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, קרא לרשויות להשאיר את האוהלים על כנם.

 

ראובן אברג'יל, פעיל מהאוהלים בירושלים שנמנה בעבר עם ראשי "הפנתרים השחורים", אמר ל-ynet: "החצר הקדמית של מדינת תל-אביב נתנה למחוסרי הדיור ובני השכבות המוחלשות אפשרויות שלא קיבלנו מעולם להתארגן במאהלים ולהשמיע את צעקתנו. ברגע שזה הסתיים, הפריבילגיה הזו נלקחה מאתנו. אני מתרה בראשי הערים שלא ייתנו יד למהלך הבלתי חוקתי הזה, ומזהיר מפני אינתיפאדה - לא כזו של סושי ונרגילה, אלא מאבק שיכלול פעולות שלא נראו הרבה שנים בישראל".

 

בעיריית ירושלים אמרו הערב כי "ראש העיר הנחה את הדרג המקצועי שלא לפנות את המאהל, אלא לפעול למציאת מתווה משותף עם נציגי המאהל בגן סאקר".

 

באגודה לזכויות האזרח סיפרו כי במהלך היום קיבלו פניות מכמה מאהלי מחאה ברחבי הארץ, שהופתעו לקבל צווי פינוי המורים להם לפרק את האוהלים. באגודה אמרו כי מסתמנת פעולה מתואמת של ראשי רשויות המבקשים לפגוע במחאה החברתית ברחבי הארץ. על רקע כוונה כביכול לפנות גם את המאהל בבת-ים, פנתה האגודה לראש העיר שם, שלומי לחיאני, וליו"ר מרכז השלטון המקומי. היא דרשה לבטל לאלתר את צווי הפינוי למאהל בעיר.

 

רוטשילד: אוהלים נטושים מתעופפים לכביש

 

עו"ד נירה שלו מהאגודה לזכויות האזרח אמרה ל-ynet כי נראה שהדיווחים בתקשורת על פירוק האוהלים בגן הסוס בירושלים והפסקת הלינה במאהל בשדרות רוטשילד בתל-אביב נתנו את האות לראשי הרשויות המקומיות להורות על פינוי המאהלים בתחומיהן. "הוצאת הצווים בנסיבות אלו מהווה פגיעה קשה בחופש המחאה של המפגינים, וניצול לרעה של סמכויות הרשות המקומית", אמרה.

 

בינתיים בשדרות רוטשילד בתל-אביב, אחרי חודש וחצי נרשמת לראשונה ירידה במספר האוהלים. אזרחים שמתחו לפני כמה שבועות יריעות בד ומאז העבירו בשדרה כמה לילות, הגיעו היום לאסוף את חפציהם, אולי סמל לסוף השלב הפיזי של המאבק. "הייתי כאן כמעט בכל לילה בשבועיים הראשונים, אחר כך פחות", סיפרה דלית שוקן שבאה לפנות את האוהל שלה.

 

אבל לא מעט פעילים שהציבו אוהלים בשטח, הותירו אותם עומדים לתומם שם גם היום. אנשי המאהל החלו לפנות את חלקם ולסדר אותם. המתנדב שמואל בר-ששת, שנהג במשאית שעליה העמיסו הפעילים אוהלים וצליות שקיפלו, סיפר ל-ynet שעצוב לו. "זה אמנם רק ריכוז של המאהל, ולא קיפול כללי שלו, אבל זה לא מתיישב לי טוב אחרי שעבדתי כל-כך קשה להביא לכאן את הדברים. עכשיו אני אוסף אותם כשלאנשים במאהל ג'סי כהן בחולון אין מענה עדיין".

 

סטודנטים מקפלים אוהלים בשדרות רוטשילד בת"א סטודנטים מקפלים אוהלים בשדרות רוטשילד בת"א צילום: אריאל בשור

 

התאחדות הסטודנטים הארצית ביקשה היום מסטודנטים ופעילים שישנו ופעלו בשבועות האחרונים במאהל ברוטשילד לבוא ולנקות את השטח מתוך אחריות סביבתית. בשכונת האוהלים הצפופה ברוטשילד אפשר היה לראות היום אוהלים ריקים שמתעופפים לעבר הכביש או השבילים המיועדים לנוסעי האופניים. אחד מהם חלף בסמוך לאם ותינוקה, אחר כמעט גרם תאונה בין שני רוכבים.

 

מרצים לאוניברסיטה העברית: לא לפנות הפולשים

 

בזירה אחרת בירושלים, בבניין בקריית יובל שנמצא בבעלות האוניברסיטה העברית ושימש בעבר כמעונות לסטודנטים, ממשיכות להתבצר 33 משפחות מחוסרות דיור, ונערכות לפינוי אפשרי על-ידי המשטרה מחר בבוקר, בעקבות תלונה שהגישה האוניברסיטה. לפי ההודעה שקיבלו אתמול, על המשפחות לפנות את הבניין שאליו פלשו בשבוע שעבר עד מחר בבוקר. היום קיבלו חיזוק דווקא מתוככי האוניברסיטה העברית, אותו מוסד שביקש לפנותם.

 

ארגוני הסגל הזוטר וכמה מרצים באוניברסיטה העברית פנו להנהלת האוניברסיטה בדרישה למנוע את הפינוי. "שלשום יצאו לרחוב כחצי מיליון אזרחים בקריאה לצדק חברתי", כתבה להנהלת האוניברסיטה ד"ר אסתר סרוק, יו"ר הפורום המתאם של ארגוני הסגל הזוטר. "החלטה מוסרית של האוניברסיטה במקרה זה יכולה לשמש סימן דרך לממשלה. אנו קוראים לאוניברסיטה לשמש דוגמה, ולאפשר למשפחות להתגורר במבנה לפחות כל עוד אין בו שימוש".

 

ההפגנה במוצאי שבת ההפגנה במוצאי שבת צילום: אריאל שרוסטר

 

בין הפולשים לבניין שבמחלוקת אמהות חד-הוריות וזכאים לדיור ציבורי. "מערך הדיור הציבורי נמצא בפשיטת רגל", אמר ל-ynet דרור מזרחי, אב לחמישה שפלש לבניין, "לא נתפנה. נתבצר בבניין ונעשה כל דבר לא-אלים כדי להישאר כאן. אין לנו ברירה אחרת, מפה אנחנו הולכים לרחוב. אגרנו מזון ושתייה כדי להתכונן לשהות ארוכה. פנינו לאוניברסיטה ולעומד בראשה, וביקשנו מהם לעכב את הפינוי, ביקשנו שייכנסו למשא ומתן מואץ עם החברה שמעוניינת לרכוש את הבניין עבור זכאי דיור ציבורי. אבל הם ענו לנו רק שהם לא מדברים עם פלשים ופורעי חוק".

 

חיפה לא מקפלת אוהלים: "ערבים לחסרי הדיור פה"

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר כי המעונות המדוברים עומדים לעבור שיפוץ יסודי כדי לשוב ולשמש סטודנטים, וכי "שיח תרבותי" שניהלה האוניברסיטה עם המשפחות הפולשות לא הביא לתוצאות. לפיכך, הסבירה האוניברסיטה, נאלצה להגיש אתמול תלונה למשטרה.

 

צפונה משם, במאהל בחיפה, הדגישו הערב פעילי המחאה כי הם לא הולכים לשום מקום, וממשיכים להיאבק במתכונת הקיימת. "החזית החיפאית אינה נסוגה מהמאבק. אדרבא. אנו מתכוונים לעמוד יחד נחושים ומאוחדים", אמרו אנשי המאהל. "אין בכוונת אנשי המאהל החיפאי לקפל אוהלים או לסגור את המאהל. המאהל החיפאי על כל פעיליו ערב לחסרי הדיור המתגוררים בו, ואינו מתכוון להתקפל עד שיימצא להם פתרון דיור הגון והולם".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, הפציר היום בראש הממשלה נתניהו, בשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ובשר השיכון אריאל אטיאס, שלא לאפשר פינוי מאהלים בכוח. במכתב ששלח להם כתב: "יש להבין כי אל האוהלים הפזורים ברחבי הארץ התנקזו בשבועות האחרונים אזרחים רבים עם מצוקות קשות אשר לא זכו עד כה למענה ממשלתי הולם, ולכן נאחזים בשארית כוחם ביריעות האוהל ורואים ביתדותיו מפלט אחרון לפני נפילתם. רק טבעי הוא שאנשים אלה, שניצתה בהם לפתע התקווה, יאבקו כעת בכל כוחם על הסיכוי לשרוד ולא ליפול לתהום שאין ממנה חזרה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים, אחיה ראב"ד ובועז פיילר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x