$
הוועידה המרכזית 2011

דב מורן: "החינוך בישראל בהתדרדרות, האם יש זעזוע בממשלה?"

בוועידה המרכזית של "כלכליסט" קרא היזם לאנשי ענף הטכנולוגיה להיכנס לפוליטיקה: "צריך שרים יצירתיים". יו"ר איגוד תעשיות ההייטק: "מקווה שלא תהיה בארץ חברה כמו נוקיה". מנכ"ל סיסקו ישראל: "אם הממשלה לא תוריד חסמים - חברות ימשיכו לעבור להודו"

עומר כביר והראל עילם 17:1907.09.11

היזם דב מורן, העומד מאחורי המצאת הדיסק און קי וחברת "מודו", מקווה שאנשי תעשיית ההייטק ייכנסו לפוליטיקה: "אני קורא לעמיתיי היזמים ללכת להיות שרים בממשלה, כדי שיהיו שם אנשים יצירתיים", אמר היום (ד') מורן בוועידה המרכזית של "כלכליסט", במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.

 

"אי אפשר לנתק את ההייטק ממצב המדינה. המדינה בלי הייטק תעשה רע" אמר מורן. כשנשאל האם בעיניו צריך "שר הייטק", השיב: "צריך קודם כל שר עם רקע כלכלי, שהקים משהו, שיודע מה זה עשייה. בכנסת, מתוך 120 ח"כים, אין שלושה אנשים שבאו מתוך התעשייה. הגענו למצב שהרוב רואים בפעילות הממשלתית כקריירה".

 


 

"החינוך במדינה בהידרדרות. חמשת האחוזים הטובים שלנו נמצאים במקום האחד לפני האחרון לעומת שאר מדינות ה-OECD. אלה המהנדסים, הרופאים והיזמים שלנו בעוד 20 שנה. האם יש זעזוע בממשלה כשרואים תוצאות כאלו?".

 

מורן, שנאלץ לסגור את מודו לאחר שלא הצליח לגייס כספים בהנפקה שביצעה החברה, עסק בדבריו בקשיי המימון שבהן נתקלות חברות ההייטק בארץ. "קרנות הון סיכון הן מקור מימון טוב, הן עשו דברים מדהימים, יצרו תעשייה, אבל הן לא הכול. אין קרנות אינטגרטי כמו בארה"ב, אין להן אפילו שם בעברית. לקרנות הפנסיה בישראל אין מוטיבציה להשקיע בתחומים כאלו: הן מעדיפות אג"חים ונדל"ן".

 

הפאנל. מימין: חנינא ברנדס, אהרון מנקובסקי, בועז מעוז, דב מורן והכתבים אסף גלעד ומאיר אורבך הפאנל. מימין: חנינא ברנדס, אהרון מנקובסקי, בועז מעוז, דב מורן והכתבים אסף גלעד ומאיר אורבך צילום: עמית שעל

 

ברנדס: "אקזיט הוא לא בושה"

 

גם חנינא ברנדס, שותף מנהל בנשיץ ברנדס ושות' עו"ד, התייחס לרעיון שלפיו ימונה שר האחראי על הענף: "יש מספר אנשים באולם – כמו דב מורן – שיכולים להיות שרים הייטק מצוינים, אבל ללא תקציב ממשלתי הם לא יוכלו לעשות כלום".

 

ברנדס מחה בדבריו על היחס ליזמים שביצעו אקזיט: "אם פעם היו מסתכלים על אלו שירדו מהארץ כנמושות, היום לפעמים מסתכלים על אלו שעשו אקזיט באותה דרך – הם יוצאים מהמשחק, הם מפסיקים לפתח, הם מוכרים את העסק שלהם לחברה בינלאומית. אני לא חושב שיש בושה בזה, אני לא חושב שצריך להסתכל בשלילה על חברה שמחליטה למכור. אלו מוצרים עם זמן חיים קצר".

 

"אני חושב שהממשלה צריכה להיות שמחה על כל מכירה: היא מקבלת הרבה כסף. במקרים רבים החברות ממשיכות להיות מרכז פיתוח מקומי, ואנחנו צריכים לשמוח על כל עסקה כזאת".

 

חנינא ברנדס. "לפעמים מסתכלים על מי שעשו אקזיט כנמושות" חנינא ברנדס. "לפעמים מסתכלים על מי שעשו אקזיט כנמושות" צילום: עמית שעל

 

מנקובסקי: "הפייסבוק הבאה לא תבוא מישראל"

 

האם הספר "סטארט-אפ ניישן" הוא היסטוריה בלבד? לדברי יושב-ראש איגוד תעשיות ההייטק והשותף הבכיר בפיטנגו, אהרון מנקובסקי, הספר שעסק בצמיחת הסטארט-אפים הישראליים כבר אינו רלוונטי כיום. " זהו ספר נפלא שכתוב מצוין, והכותבים עשו עבודה נהדרת בסקירת הבסיס של מה שקיים היום, והתשתיות שעזרו לישראל להגיע להיכן שהיא - אבל כבר לא נכון להתרפק על העבר, והגיע הזמן לעלות כיתה".

 

לדברי מנקובסקי, ישנם אזורי צמיחה וצריכה חדשים לחלוטין וצריך ללמוד אותם. "יש לחשוב איך ממשיכים הלאה, איך יוצרים ערך בכל שלב - וערך שנמדד בדולרים. אם נחשוב שיש לנו את כל מה שצריך על מנת להמשיך הלאה זה מוטעה, העולם השתנה מאוד".

 

"יש דברים שאנחנו לא יכולים לייצר ולפתח בעצמנו. הפייסבוק הבאה לא יכולה לבוא מישראל, מי שרוצה לעשות את זה צריך לעבור לניו יורק, לעמק הסיליקון. התעשייה המקמית צריכה להחליף תקליט ולחשוב כיצד ממשיכים להיות תחרותיים. היא התחילה לעשות את זה, אבל לא מספיק".

 

מנקובסקי. "יש דברים שאנחנו לא יכולים לייצר ולפתח בעצמנו" מנקובסקי. "יש דברים שאנחנו לא יכולים לייצר ולפתח בעצמנו" צילום: עמית שעל

 

יושב-ראש איגוד ההייטק הפתיע בהכרזה כי הוא מקווה שאף פעם לא תהיה בישראל חברת ענק כמו נוקיה. "זה נכון שמזמן לא נוצרה חברה גדולה בארץ, אבל בכל מקרה של חברה גדולה, שינויים בשוק או מגבלות מסויימות – כמו חוסר במהנדסים – יתקע את כל כלכלת המדינה.

 

"הלוואי שיקומו כאן כל שנה חברות כמו נייס וכמו קומברס. משנות ה-70' עד ה-90' זה מה שהיה: קמו כל הזמן חברות גדולות, וזה הפך את ישראל למעצמה. אני חושב שיש כרגע הזדמנות יותר גדולה מזו שהיתה בשנות ה-90', ואני מקווה שנלמד לנצל אותה".

 

מעוז: "צריך לשנות את סדרי העדיפויות"

 

"אחד המאפיינים של כלכלה מוצלחת הוא הדו-שיח בין הממשלה למגזר העסקי. כשהמנהלים של סיסקו יושבים ובוחנים את מפת ההשקעות העולמית, הם מסתכלים על עלויות, ושם ישראל תמיד מפסידה". כך אמר מנכ"ל סיסקו ישראל בועז מעוז. "זו הסיבה שהפעילות של תעשיית ההייטק הגלובלית בישראל הצטמצמה בשנים האחרונות. אם הממשלה לא תשקיע ותוריד חסמים בפני חברות שמחפשות חדשנות, הן ימשיכו לעבור להודו".

 

בועז מעוז. "בעלויות, ישראל תמיד מפסידה" בועז מעוז. "בעלויות, ישראל תמיד מפסידה" צילום: עמית שעל

 

מעוז, שנשאל האם צריך לפתח חברות כמו נוקיה בישראל, אומר כי "מבחינת חברות ענק, יש שני 'פערים' במדינה. האחד הוא בסדרי העדיפויות, צריך לשנות אותם כדי שהכלכלה תמשיך להיות מוצלחת. השני הוא שיעור המשתתפים בשוק העבודה. המצב בישראל הוא מתחת לממוצע ה-OECD. ההתערבות הממשלתית במגזר הערבי ובמגזר החרדי יכולה להעלות את ההשתתפות בשוק העבודה ולהחזיר חברות כמו סיסקו לרכוש בישראל".

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x