תסריט ידוע מראש
ויכוח ישן בין כלכלנים הוא עד כמה ניתן לנחש את העתיד. אירועי גוש האירו מלמדים שאפשר לא מעט
הנפילה הרועשת של האירו מול הדולר בשבוע שעבר היתה חלק מתסריט ידוע מראש. נפילה זו עלולה להתפתח לקריסה, שלפי חישובים של מרווחי סיכון בשוק האג"ח, יכולה להוביל את השער בקלילות אל מתחת ל-1.20 דולר לאירו.
אלא שמדובר בהערכה בלבד. בפועל, לא ניתן לדעת מה יהיה מחר שער
פעולתו של המצרף בכל זאת מושפעת ממשהו. פעמים רבות היא מושפעת מהתהליכים המתרחשים מול עינינו. הקושי הוא לתרגם את המציאות העכשווית להשפעה ולהתנהגות המחירים והשערים בעתיד. כל אחד מאיתנו מתרגם אותה אחרת. אבל המציאות, ובעיקר התהליך המוביל אותה, ברורים יותר ולעיתים הם ניתנים להערכה מראש.
התרעתי באופן ברור ועקבי על הבעיות של אירופה ועל המשבר שאינו מגיע לפתרונו, אלא הולך ומסתבך. כדאי 'לטייל' לאורך הקישורים הנמצאים במאמר זה, אפשר להבין עד כמה המצב הנוכחי הוא חלק מתהליך ממושך וברור. למעשה, למשבר הנוכחי באירופה אין פתרון, מלבד שינוי מבני, כולל אולי התפרקות של כמה מדינות. הדבר נכתב כבר בשנה שעברה בטור זה בצורה ברורה.
במהלך המשבר נראה היה כי אירופה תוכל לשרוד. לא מדובר היה רק בתקוות תמימות אלא גם בניסיונות של האיחוד ומנהיגיו להרגיע את המצב ו'למשוך זמן', על ידי חזות רגועה והבעת אמון בכלכלה. העולם קנה את זה והמטבע האירופי, כמו גם שוקי המניות, המשיכו להחזיק מעמד. בפועל היה ברור כי מדובר בהטעיה, כפי שציינו כאן בינואר השנה.
ההתנהגות של אירופה הביאה אט-אט לאובדן האמון בה וביכולתה לפתור את המשבר. כתוצאה מכך, ספקותיו של העולם ביכולת זו הלכו וגברו, בדיוק כפי שהוסבר כאן לפני חודשיים.
ברור כי גם לארה"ב יש בעיות קשות. מסיבה זו, על אף שמשבר האירו הפך לתהליך ברור ההולך ומסלים, האירו טרם קרס כאמור אל מתחת ל- 1.20 דולר לאירו. כתוצאה מהברירה בין שתי אלטרנטיבות רעות מאוד, המטבע האירופי נותר במקומו אל מול הדולר, בתחום הצר של 1.40-1.45 דולר לאירו במשך כמה חדשים מבלי יכולת להחליט על הכיוון.
על רקע הבעיות של ארה"ב נשאלתי פעמים רבות, האם ייתכן כי לאור החוב והמיתון המאיים על ארה"ב אפשר שהדולר יתחזק מול האירו ומול מטבעות אחרים? התשובה היתה שזהו התרחיש הסביר, כפי שהוסבר כאן ביוני, לקראת ההסלמה בשווקים.
המאמר הנ"ל, תחת הכותרת 'חזרה גנרלית בשווקים', מסביר היטב את נקודת השבירה של האירו, בסוף השבוע האחרון. העולם והשווקים מאבדים אמון וסבלנותם פוקעת לגבי אירופה. מתחיל להיות ברור כי בעוד שארה"ב מנסה לפתור בכנות את בעיותיה, אירופה רק מושכת זמן ונמנעת מצעדים ממשיים.
התחזקות של הדולר אל מול האירו משפיעה ותמשיך להשפיע על מטבעות רבים נוספים, שהרי צמד זה הוא המוביל את שוק המט"ח בעוד שאר המטבעות הנסחרים מתיישרים לפיו. הדבר דומה לשוק הסחורות, בו הנפט משפיע מאוד על מחירי שאר הסחורות.
ברוח זו תהיה כמובן השפעה בכיוון של פיחות גם על השקל שלנו. לצד ההחמרה בסביבה וביציבות הגיאופוליטית של ישראל וההאטה הכלכלית, התחזקות הדולר מול מטבעות רבים תשמר את הפיחות בשקל. גם זה חלק מתהליך שהוסבר כאן לא מכבר, תהליך שכדאי מאוד לעקוב אחריו.
ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי